Meillä jokaisella on keittiössä niitä härpäkkeitä joista tulee hyvä mieli ihan jokainen päivä, oli se sitten se vispilä joka on peritty isoäidiltä tai leipäkone - kyllä, mulla on ystävä joka edelleen leipoo leipää leipäkoneella ja vielä ihan jokaisena päivänä. Tämä kirjoitus on tehnyt tuloaan jo muutaman kuukauden, siitä hetkestä kun hetken mielijohteesta panostin ja ostin meille uuden tehosekoittimen. Kassalla irvistin ja suljin silmät, mutta se vanha parinkympin blenderi kun jumitti ja savutti, sen peseminenkin oli aika lähellä painajaista. Se uusi tehis nimittäin tuo mulle iloa jokaisena arkiaamuna kun ladon sinne ne jäiset hedelmät, vähän tummuneen banaanin, jogurttia, mantelimaitoa ja hunajaa. Hetkessä se surauttaa lapsille aamiaisjuomat ja se puhdistuukin pesuohjelmalla hetkessä. Mitä arjen luksusta!
Jäin pohtimaan
mitä muita härpäkkeitä meillä käytetään ihan jokaisena päivänä. Mietin sitä kun
Boschin tiskarin poistoputki oli taas kerran tukossa ja käytin aamulla tunnin
verran sen avaamiseen. Onni on että tämä on ensimmäinen tiskikone joka osaa ilmoittaa
tilanteesta, sen sijaan että yrittäisi ja yrittäisi tyhjentää itseään kunnes
pumppu kärähtää. Tiskikone ei kuitenkaan tuo mulle erityistä riemua, se vain
on, ihan samalla tapaa kuin hella tai jääkaappi.
Sain
joululahjaksi Brevillen pöytäuunin ja se on kyllä aivan mahtava. Sillä tulee aamuisin
paistettua sämpylät ja croisantit, iltaisin siellä paahtuu kanat ja kalapuikot.
Joskus aikanaan, lasten ollessa vielä pieniä, meillä oli pienempi versio tästä
laitteesta ja lämmittelin siellä lasten lounaat mutta tämä laite on aivan toista
kaliiperia. Ei pidä erehtyä, on meillä edelleen se kiertoilmauunikin, ja mikro
kiertoilmauunitoiminnolla, mutta tämä on jotakin aivan muuta.
Ystävä kysyi että
onko se meidän SMEG vedenkeitin jotenkin parempi kuin muut vedenkeittimet,
vastasin että tuskin, mutta nätimpi se on ja vedenkeitinhän nyt on sellaista
jokaisen kodin peruskamaa, jota tarvitaan vaikkei perheessä oltaisikaan
teenjuojia.
Kahvinkeittimestä
voisin kirjoittaa vaikka oman eepoksen. Sitä ostettiin samaan tapaan kuin Iisakinkirkkoa
aikanaan rakennettiin, pitkään ja hartaudella. En halunnut espressokeitintä
vaan ihan tavallisen, tai ehkä kuitenkin tavallista parempaa suodatinkahvia. Mutta
minkälainen? Jauhava vai erillinen mylly? Termoskannulla vai ilman? Loppuviimein
listalle pääsi muutama laite joita kävin hypistelemässä ja ihailemassa ennen
kuin kone viimein tilattiin. En ole katunut näiden parin vuoden aikana
kertaakaan tätä jauhavaa termoskannullista keitintä, en edes silloin kun se kertaalleen
keitti aamukahvit keittiöntasoille. Aamuisin kahvinkeitin keittää mulle yhdeksän
kupillista vahvaa kahvia minkä se ensin jauhaa luomupavuista jotka on
kasvatettu reilun kahvinviljelyn tiloilla. Valmiin kahvin sekaan lorautan
kiehuvaa vettä sen viimeisen kolmen kupillisen verran ennen kuin istahdan
aamupalaveriin-lukemaan kirjaa-opiskelemaan juoden samalla laihaa mustaa kahvia
ilman sokeria.
Aamiaiselle poimin
yrtit ikkunalaudan aeroponisesta puutarhasta. Meillä näitä kasvattamoita on
kaksi, toinen yrteille ja toisessa kasvavat tomaatit ja chilit. Meillä kuluu
päivittäin timjamia, persiljaa, minttua ja basilikaa. Harkitsen ihan
vakavissani sellaista kasvatushyllykköä meille keittiöön. Silloin meillä olisi
omasta takaa myös salaatit.
Fredden
ehdottomaksi suosikiksi nousee voileipägrilli, ja onhan se aika kätevä vempele
kun kaipaa quesadillaa tai lounasleipää. Lisäksi laite kypsentää meillä
tortillat, pariloi parsat ja paprikat, ja onhan se nyt kätevä moneen muuhunkin.
Elektroninen
keittiövaaka maksoi ehkä kympin, mutta en tiedä miten leipoisin leivän ilman
sitä. Leipätaikinaan kun tulee 70g leipäjuurta, 350g vedenkeittimellä kiehautettua
ja jäähdytettyä vettä, 4g suolaa ja 500g jauhoja. Juuren jatkamiseen taas
tarvitaan 60g sitä samaa kiehautettua vettä ja saman verran jauhoja.
Kunniamaininta
annetaan riisinkeittimelle, koska kyllähän hyvä riisinkeitin lisää
riisinkeittämisen heleyttä muutamalla sadalla prosentilla. Jos riisinkeittimen
ostaa, kannattaa panostaa laatuun. Halvat keittimet polttavat riisin pohjaan. Kannattaako panostaa riippunee siitä kuinka usein sitä riisiä syödään, meillä täällä aasialaisvaikutteisessa Seattlessa riisi on ruoka-aineena moninkertaisesti tärkeämpi kuin pasta tai peruna.
Mitkä ovat sinun
keittiösi kulmakivet? Ne laitteet joista saat päivittäin iloa, ja jotka
tuottavat sellaista arkista onnentunnetta. Ehkä se on se leipäkone jonka kaikki
muut ovat jo unohtaneet, vai onko se sauvasekoitin tai ehkä jotakin samantapaista
kuin minun listallani? Olen aina ajatellut vastustavani kaikenlaisia vempaimia
mutta tätä kirjoittaessa joudun toteamaan, että ehkä ei sittenkään. Oma
listansa ovat ne keittiön pienkoneet joita käytetään vähän harvemmin.
Haa, aika paljon kaikkea vempelettä. Saisiko kierroksen teidän keittiössä laajemmin, missä kaikki nämä säilytetää :D Meillä eniten käytössä kahvinkeitin ja sauvasekoitin, molempia valittu hartaudella sopimaan meidän arkeen. Leipäkoneesta luovuimme, koska tilaongelma. Leivänpaahtimesta voisi luopua, mutta tuossa nököttää. Yleiskone ja vohvelirauta on saatavilla, mutta niin, että joutuu harkita esille ottamista. Keittiöt pitäisi suunnitella niin, että kaikilla tarvittavill laitteilla olisi looginen siisti paikka ja kunnon pistorasiat..
VastaaPoistakahvinkeitin - oli pitkään kaapissa, nyt taas käytössä
VastaaPoistasitruspuserrin - sama, oli pitkään kaapissa, nyt taas käytössä
sauvasekoitin - ei ihan päivittäisessä käytössä
lapsella käytössä leivänpaahdin päivittäin
kuplakone /hiilihapottaja
Tykkään kyllä kaupoissa tutkailla kaikenlaisia härpäkkeitä, mutta tilaa on niin vähän, etten halua oikeastaan mitään ylimääräistä keittiööni.
Meillä on kai murto-osa sun varusteista käytössä �� Olemme vaan laiskoja niitä mukana raahata. Hyvä uuni ja mikro on ehdoton must. Tässä kämpässä on kaikki perusvarusteet olemassa. Omaa espressokahvikeitintä olisin kaivannut, mutta se vanhus irtisanoi sopimuksensa pari vuotta sitten. Eipä tullut vielä hankittua uutta.
VastaaPoista