Siirry pääsisältöön

luonnonkaunis Oregon

Heceta Head

Amerikassa kaikki on kaukana ja kauas on pitkä matka, vai miten se nyt menikään. Ainakin täällä ollaan tottuneita matkustamaan autolla ja myös siksi perheiden autot tuppaavat olemaan isoja, mukavia ja tilavia. On eri asia istua pääsiäisruuhkassa kesämökille kolme tuntia kassi sylissä ja toinen jaloissa kuin ajaa kevätlomalle viisisataakilometriä, ihan yhtälailla ajoittaisessa, seisovassa ruuhkassa useamman suuren kaupungin läpi. Ei ole ihan tuulesta temmattua että lomalaisilla on mukana grilli siltä varalta että ruuhkassa seistessä tulee nälkä. 

TänäKIN vuonna perheemme suuntasi huhtikuun ensimmäisellä viikolla kevätlomalle Oregonin rannikolle. Sinne on suunnattu keväisin jo vuodesta 2005, muutamin satunnaisin poikkeuksin. Väliin ovat jääneet ne vuodet kun olen ollut viimeisilläni raskaana tai Covid-19 rajoitukset ovat sulkeneet osavaltioiden rajat karanteenisuosituksineen. Rannikon pikkukaupungit ovat tulleet tutuksi vuosien mittaan vaikka toki se pohjoisin rannikko-osuus on meille edelleen se tutuin. 

Minä elän vähän enemmän merituulen puhaltaessa suolalta tuoksuvaa, hiekkaista ilmaa hiuksiin ja sama rakkaus rannikkoon kasvaa myös meidän lapsissa. Fredde ottaisi ehkä, vain ehkä, vähän mieluummin lämpimän kalifornia rannikon, mutta meille muille se oikea ranta laskuvesialtaineen, meritähtineen, rapuineen ja luolineen on se ainoa oikea rannikko, satoi tai paistoi. 

Ehkä se on se että olen viettänyt lapsuuteni kesät Suomalaisessa ulkosaaristossa, ehkä siksi ne tuulen tuivertamat männyt, kuivuneet heinät ja ikuisesti rantaan lyövät aallot ovat parasta maailmassa. Ehkä siksi nukun yöni parhaiten kuunnellessa meren musiikkia. 

Tervetuloa mukaan meidän lomalle Otter Crestiin ja sen ympäristöön. 

Ensin meidän majapaikka, the Red House. Me vuokrattiin talo AirBnBn kautta, mutta se löytyy myös täältä. Punaiseen taloon mahtuu väljästi kuusi, keittiö oli poikkeuksellisen hyvin varustettu ja toimiva ja merinäköalakaan ei varsinaisesti haitannut. Hintaa talolla oli veroineen ja kuluineen $231/yö. Talon omistaja Morris toi meille aamuisin tuoreita kananmunia, myrskypäivänä polttopuita ja oli tervetuliaisiksi jättänyt jääkaappiin kakun. 

Sivuhuomautuksena todettakoon että näissä rannikön mökeissä tuppaa kaikki olemaan vähän eriparia ja muurahaiset ovat olleet paikalla miltei jokaisessa meidän vuokraamassa kohteessa. 








Lähin ranta oli suoraan talon alapuolella. Joskun sinne oli johtanut kävelytie, mutta jonkun talven myrskyt olivat vieneet loppupään mennessään. Tälle rannalle oli parasta mennä laskuveden aikaan, sillä muulloin se oli suurimmaksi osaksi veden peitossa. Otter Rock on kuuluisa luonnonnähtävyydestään ja Devil's Punch Bowl kerää matkailijoita vuodenajasta riippumatta. Kulhoon pääsee vain matalan veden aikaan ja silloinkin jos sää on suotuista ja laskuvesi on riittävän alhaalla. Meidän lomalla oli kaksi sellaista aamua, muuten kallioluola oli veden täyttämä. 

Laskuvesialtaiden tutkimiseen voisi hyvin käyttää päiviä, niiden rikas eläimistö ja kasvisto on kiehtovaa, ja kukapa ei haluaisi kutitella merivuokkoa, silitellä meritähteä, rapsutella merimakkaroita tai seurailla korallien ja merilevien väleissä seikkailevia taskurapuja. Tulivuoriperäisten kallioiden muodostamat laskuvesialtaat ovat paikoitellen hyvinkin syviä ja Martta rakastaa niissä uimista. Martan ja Murphyn suosikkeja olivat päärynälevät. 



















Martta kiipeää pois laskuvesialtaasta mukanaan päärynälevä. 


Länsirannikon majakat ja majakkamuseot ovat mielenkiintoisia kohteita. Tällä kertaa vierailimme Yaquina Headin ja Heceta Headin majakoilla. Aiemmin olemme käyneet Cape Mearesin majakalla. Terrible Tilly on avomeren luodolla ja sitä pääsee ihailemaan vain kaukaa. Kirjoituksen ensimmäisessä kuvassa Hecetan majakka ja alla Yaquina. 




Siinä missä Oregonin pohjoisrannikko on köyhää, on keski-Oregon huomattavasti vauraampaa ja turismin lisäksi kalastus on tärkeä elinkeino. Rannikon edustalla keikkuu kalastustroolareita ja tuoreita merenantimia on tarjolla kaikille ja kaikkialla, eikä kukaan syö rapuja tai ostereita pikkurilli pystyssä, niitä kun voi käydä hakemassa huikopalaksi lähimmästä crab shackistä. 








Oregonin rannikon rannat ovat kaikki julkisia ja jokaisella on oikeus käyttää niitä. Tästä väännettiin kättä aikanaan, kun hotellinomistaja Cannon Beachilla halusi varata rantahiekan hotellivieraiden käyttöön. Oregon Beach Bill hyväksyttiin 1967. 





Pääsee sitä päristelemäänkin. Sen lisäksi että rannikko on tunnettu luonnostaan, hylkeistä, valaista ja suloisista pikkukaupungeista, on Oregon tunnettu myös hiekkadyyneistään. Maailmanlaajuisestikin tunnustetun dyynialueen hiekkanietokset kohoavat parhaimmillaan yli 150 metrin korkeuteen tarjoten leikkikentän niin päristelijöille, laskettelijoille kuin ratsastajillekin. Ennen kaikkea ne ovat kuitenkin aivan uskomattoman kauniita. 



























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän