Siirry pääsisältöön

kissanristiäisiä? koiran synttäreitä? hautajaisia?

Kesätöissä vuoren huipulla. Ilme kertoo ihan kaiken sähköpostin sisällöstä... loppu hyvin, kaikki hyvin. 


Autossa on ihanan hiljaista kun ajan kesäaamun orastavassa lämmössä töihin. Kukaan ei riitele takapenkillä, eikä kukaan halua kertoa mulle sadatta kertaa samaa surkeaa vitsiä. Liikennevaloissa laitan musiikin soimaan, avaan kattoluukun ja nautin siitä että saan, edes hetken, olla ihan yksin. On heinäkuun 23. lasten kesäloman alkamisesta on reilu kuukausi ja sen jälkeen meitä on aika tarkkaan ollut vähintään neljä. Vähintään neljä autossa. Vähintään neljä ruokakaupassa, palaverissa, kahvilassa, lounaalla, asiakastapaamisessa... aina me neljä. Tuntuu ihanalta olla liikenteessä ihan yksin.



Ihanaa keskustella markkinoinnista ja syksyn suunnitelmista aikuisten kesken ilman että kukaan keskeyttää kysyäkseen koska me lähdetään. Kirjoittaa sähköposteja keskeytyksettä, paitsi että keskeyttäähän ne työkaveritkin, tai vastata puhelimeen ilman että ensin pitää vaatia hiljaisuutta. Hetken mietin että enää reilu kuukausi koulun alkuun. Uudet reput, penaalit ja lounaslaatikot - äidille työrauha. 

Ei pidä käsittää väärin. Meillä on ollut tosi kivaa, ja musta on ihan parasta että voin viettää kesää tän kolmikon kanssa. Että me voidaan lähteä uimaan ja retkelle ja rannalle ja skeittipuistoon. Se on aivan parasta. Se on aivan parasta, koska edelleen muistan liiankin elävästi sen tuskan sinä kesänä kun katsoin auringonpaistetta toimiston ikkunan lävitse ja iltaisin kuuntelin kolmea lasta jotka viettivät päivänsä siellä leirillä. Leirillä missä ei ollut kivaa. Sinä kesänä päätin ettei toista samanlaista kesää tulisi enää koskaan. Siitä kesästä on nyt kolme vuotta. Se oli ihan tosi tyhmä kesä. 



Teen töitä aamuisin. Aamuisin ennen kuin kukaan muu on hereillä, ja sen jälkeen muutaman tunnin murojen ja jugurttipurkkien lomassa. Teen töitä siellä uimarannalla ja skeittipuistossa, vastailen meileihin ja tarvittaessa teen töitä lomalla – vuoren huipulla. Teen töitä iltapäivällä kun kolmikko on pihalla naapuruston lasten kanssa, meidän melukylä. Sovin asiakastapaamiset niin että ryhmä voi istua iPadiensä kanssa mun toimistossa sillä aikaa kun minä istun neukkarissa asiakkaiden kanssa. En ole ainoa joka tekee kesällä töitä lapset siiven alla. Toimistolla on aina ainakin jokunen koululainen, se nyt kuuluu asiaan kesäisin. Samoin on Fredden töissä, sellaista se nyt vaan on – kesäisin.



Palaverin aikana ne soittaa mulle kolmasti. Tai ei ne, vaan se. Kentsu soittaa: ”Äiti, mulla on nälkä!” Kolmannen kerran kohdalla kollega kuiskaa mulle että sen lapset teki aikanaan ihan samaa... Vastaus on aina sama – mitä mä voin tehdä? Mä olen täällä ja sulla on nälkä siellä kotona... ota kaapista ruokaa... tuon lounasta tullessani. Kotimatkalla pysähdyn ostamaan sitä luvattua ruokaa, baageleita ja tuorejuustoa.

Välillä juhlitaan koiran syntymäpäiviä kaikkine asiaankuluvine kiemuroineen. On lahjoja, kakkua ja laulua – miksi ei. Lasten kummitäti kysyy vähennänkö koiran markkinointikuluna verotuksessa, tietäen että kuvat synttärijuhlista päätyvät asiakastiedotteisiin, syntymäpäiväkortteihin ja SoMe markkinointiin. Seuraavalla viikolla naapuri kutsuu koko perheen koiransa hautajaisiin. Ei meillä vietetä kissanristiäisiä, vaan koiran syntymäpäiviä ja toisen hautajaisia, koko naapuruston voimin.

Kissanristiäiset? Ei vaan koiran synttärit.


Nautin kesästä. Lasten loma tuntuu siltä kuin itsekin olis puolittain lomalla. Toimistolla naureskellaan mun päivetystä – toiset ne tekee töitä uima-altaalla. Niinpä. Kesän työvälineisiin kuuluu kännykän ja läppärin lisäksi aurinkorasva ja kolme lasta. Voishan ne asiat olla huonomminkin. Ihana kesä.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän