Siirry pääsisältöön

koira joka ei karannut


Fredde kysyy multa joko olen valmis että ne menee takaisin kouluun? En vielä. Meillä on kivaa. Mä teen aamut töitä ja lauma saa nukkua tai pelata Xboxia. Päivällä käydään uimakoulussa tai uimassa muuten vaan, puistoissa ja jätskillä, koska kesällä nyt kuuluu pitää jäätelötauko aina välillä. Kun Tättis menee terapiaan me vietetään tunti viereisessä skeittipuistossa, Ollipolli tosin muistaa aina varmistaa ettei hänen tarvitse kokeilla. Ei tarvitse. Hajamielinen professori voi lukea kirjaa sillä välin.

Hajamielinen se tosiaan on. Niin hajamielinen ja omissa maailmoissaan että kulkee kalsarit takaperin päällä, on aina viimeisenä autossa ja yrittäessään kiiruhtaa unohtaa ulko-oven auki. Joku sille yleensä aina muistaa huikata että sulje ovi. Mies kääntyy kannoillaan ja käy laittamassa oven kiinni. Kahdesti ovi on jäänyt auki. Ensimmäisellä kerralla ne lähti kouluun keskenään ja mä makoilin sairaana Martta kainalossa yläkerrassa. Iltapäivällä kahden jälkeen hiipparoin alakertaan ja suljin sen ulko-oven joka oli ollut selällään koko päivän. Toinen kerta oli eilen ja siinä olis voinut käydä hullumminkin.

Uimakouluun lähteminen oli sellaista hässäkkää. Vaihtovaatteita, karateasuja, uikkareita ja tennareita hukassa. Lopulta oli taas kerran kiire. Mä istun autossa odottamassa että kaksikko saa kengät jalkaan ja koska hajamielinen professori oli vahingossa laittanut eriparikengät jalkaan, piti sen juosta vielä kerran takaisin vaihtamaan kenkiä. Joo, se on ihan mahdollista tälle lapselle. Kaliforniaan lähdettäessä se lähti vahingossa siskon noin kymmenen numeroa liian isot kengät jalassa ja ensimmäinen ohjelmanumero auringossa oli ostaa lapselle uudet kengät. Tilanne nimittäin huomattiin vasta lentokentällä.



Niin. Mies juoksi vaihtamaan kenkiä ja juoksi takaisin autoon. Kukaan ei huikannut sille että ovi pitää sulkea. Me lähdettiin uimakouluun. Uimakoulun jälkeen me mentiin suoraan lounaalle kummitädin kanssa. Sitten ajettiin rekisteröimään auto, sieltä ostamaan uudesta uimataidosta palkaksi sellainen jättimäinen uimalelu. Puoli neljäksi mentiin karate-tunnille ja sieltä ruokakuopan kautta kotiin. Parkkeerasin talon eteen ja siinä parkatessani Kentsu kysyy miksi meidän etuovi on auki. Käännyn katsomaan ja näen että ovi tosiaankin on auki. Se on ollut taas kerran auki koko päivän koska kukaan ei huikannut hajamieliselle että se pitäis sulkea. Sisäisen paniikin pyrkiessä pintaan pysäköin loppuun, loikkaan autosta ulos ja sanon lapsille että tuovat kauppakassit sisään, koska koira. Mietin jo että mistä mä lähden koiraa etsimään... onko joku jo löytänyt sen ja pitää siitä huolta... kukaan ei ole soittanut... miljoona ajatusta kulkee valonnopeudella eikä yksikään niistä liity kaikkeen siihen mitä tyhjästä talosta voisi varastaa, alkaen mun tietokoneesta joka on sopivasti siinä olkkarin pöydällä tai läppäristä joka nojaa sen saman työpöydän jalkaan. Mun ainoa ajatus on Martta.

Kuistilla mua kuitenkin odottaa koira joka makoilee odottavan näköisenä ovensuussa. Martan vieressä on postipojan tuoma paketti joka on tuupattu ovesta puolittain sisään. Pakettipojalla sen enempää kuin naapureillakaan ei varmaan ole käynyt mielessäkään etteikö joku olis kotona kun ovi kerran on auki ja koira siinä kynnysmatolla. Hajamielisellä ja sen perheellä kävi siis munkki. Hillomunkki. Vähän huudettiin ja puitiin nyrkkiä. Hajamielinen tirautti jokusen kyyneleen ja sitten halattiin taas. Mitään ei onneksi tapahtunut, ei mitään muuta kuin se että me taas kerran huomattiin että Martta on maailman paras koira. Sen edeltäjä olis kyllä ottanut hatkat, sehän lähti seikkailemaan aina kun silmä vältti.



Autossa leikitään aakkosleikkiä. Nimeä eläin joka alkaa A:lla – apina, antilooppi, aasi, ankka, kukkakaali... what! Eihän se ole eläin, eikä edes ala oikealla kirjaimella!!! Nuori mies toteaa lakonisesti että ei niin. Leikki jatkuu. Ahma, ampiainen, anaali. Joo, joo... nyt meillä on oikea kirjain mutta anaali ei ole eläin. Laadukasta huumoria meillä, eikö vaan. Mikään ei ole niin huonoa kuin kahden yhdeksänvuotiaan pojan huumori. Siinä yhdistyy alatyylinen pieruhuumori sarkasmiin ja hyväntahtoiseen pilkkaan. Toisen kämmingeistä muistetaan aina ja varmasti repiä riemua.

Mä kuuntelen niitten juttuja kun ne leikkii kahdestaan yläkerrassa. Voi hyvät hykkyrät miten tyhmille jutuille ne jaksaa nauraa, mutta pakko myöntää että ilakointi on aika tarttuvaa ja usein tässä työpisteen ääressä on pakko hymyillä niitten vitseille. Valitettavasti kun vanhemmilla on yhtä lapsellinen huumorintaju on meillä säännöllisesti aika hauskaa. Sivustakatsoja saattaisi toki kohottaa kulmiaan ja miettiä ettei noista voi mitenkään tulla yhteiskuntakelpoisia kun äiti nauraa vedet silmissä sen sijaan että opettaisi lapselle ettei niin sovi sanoa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän