Siirry pääsisältöön

lapsi joka särki sydämen



Poika istuu lastenlääkärin tutkimuspöydällä. Se heiluttelee jalkojaan. Lääkäri kyselee pojalta kuulumisia ja poika vaihtaa puheenaihetta kertoakseen uusista kengistään ja tietokonepelin käänteistä. Lääkäri on sitkeä ja palaa uudestaan samaan aiheeseen. Lapsi on yhtä sitkeä ja jatkaa omasta aiheestaan puhumista. Yksi puhuu aidasta... ei, toinen ei puhu aidanseipäästä vaan navetassa olevasta lehmästä.

 

Lääkäri saa vastauksensa, kymmenvuotislääkärintarkastus etenee ja me jutellaan niin kasvusta kuin koulustakin. Me puhutaan pakko-oireisen häiriön terapiasta ja kuinka jannu on vajaassa vuodessa ottanut huikeita loikkia eteenpäin. Me puhutaan siitä miten minä riemuitsen kun löydän sen seisomasta keittiön tasolla vaarallisesti kurotellen tai keikkumassa kissan kiipeilypuussa. Tämän lapsen maailmassa ne on kaikki huikeita voittoja. Minulla on vaikeuksia olla vanhempi tällä uudelle versiolle lapsestani, sille joka on rohkaistunut pöllimään karkit ruokakomerosta ja pelaamaan salaa iltaisin peiton alla.



 

Elämä tämän lapsen kanssa ei viimeaikoina ole ollut kovin rakentavaa. Minä nalkutan ja elämä jatkuu entisenlaisena. Minä suutun eikä mikään muutu. Rankaisen ja palkitsen. Nalkutan taas lisää. Mitään ei tapahdu, en tavoita kohderyhmääni. Veli tekee kaiken sen puolesta, se siivoaa sotkut ja puolustaa kun karjaisen. Se sanoo, minä teen... älä sinä huuda sille. Kaksoset. Aamuisin otan unentuoksuisen lapsen syliin. Se moiskauttaa mun poskelle mojovan suukon ja sanoo että se rakastaa mua. Minäkin rakastan. Lupaan itselleni että tästä päivästä tulee parempi, että tänään minä osaan paremmin, etten hermostu kun se elää elämäänsä jossakin omassa universumissaan, sellaisessa missä ovet jää auki, lautanen pöydälle ja kaatuneen vesilasin vedet lattialle. Veli kulkee perässä, sulkee jääkaapin oven, laittaa lautasen tiskikoneeseen ja pyyhkii lätäkön lattialta. Tarvitsen uusia keinoja.



 

Saan liudan numeroita terapeuteille – minulle, ei lapselle. Lääkäri sanoo että soita ensin tälle, se on erikoistunut näihin autisminkirjonlapsiin. Katson lääkäriä, se katsoo mua takaisin ja sanoo että hän on ihan samaa mieltä mun kanssa, vaikka nepsy sanois mitä. Lääkäri on tuntenut tämän lapsen ne samat kymmenen vuotta kuin minäkin. Tullut kotiin hoitamaan murtunutta jalkaa, kuvannut kipeän ranteen ja seurannut niin kasvua kuin kehitystäkin. Hoitanut allergiat ja ihottumat, katsonut korviin ja testannut angiinat ja influenssat.



 

Me jatketaan taas eteenpäin. Autossa poika hymyilee kun se tajuaa että ne puhelinnumerot oli mulle eikä sille. Hetken se oli huolestuneena ajatellut että me vaihdetaan terapeuttia. Ei me vaihdeta, Laura on ollut tälle lapselle aivan paras. Iltapäivällä me lähdetään pyöräilemään. Lapsi ajaa reippaasti lätäkön läpi ja kurvaa metsäpolulle mun perässä... voidaanko vielä ajaa siitä isosta mäestä, siitä mistä mennään niin lujaa että tuntuu kuin lentäisi. Minun sydämeni halkeaa onnesta ja ylpeydestä. 



 

Kodin Kuvalaehden viimeisillä sivuilla on Meeristä. Otsikon mukaan Meeri on saanut lapsen joka särki hänen sydämensä. Meerin lapsi on jo koululainen ja on vasta saanut yksityiseltä taholta autisminkirjon diagnoosin. Suomalainen terveydenhuolto on huippuluokkaa, miksi lapsen haasteisiin ei puututa aiemmin vaan odotetaan ja odotetaan? Monelle selviää vasta aikuisena ettei ollutkaan tyhmä ja laiska. Tosiasia on kuitenkin se että mitä varhaisemmassa vaiheessa kuntoutus aloitetaan sitä paremmat mahdollisuudet lapsella on. Ei Meerin sydäntä ole särkenyt lapsi vaan tunne siitä ettei kukaan kuule ja kuuntele. 


KK 7/2020




Kommentit

  1. Ihan huikee teksti !!!!!!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana teksti ja tämä blogi on muutenkin ihan mieletön, niin täynnä rakkautta! Löysin tänne maaliskuussa ja olen sen myötä kahlannut koko blogin läpi, jotkut tekstit on jo useampaan kertaan luettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen ihan sanaton... kiitos. Rakkautta on. Sitä on ihan valtavan paljon... Meillä on ihanat lapset ja aivan mahtava perhe.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän