Siirry pääsisältöön

olkaa hiljaa hei, äiti on telkkarissa

 


Amerikkalainen pääsiäinen on lyhyt ja ytimekäs. Se on pupuja ja suklaamunia ja suloisia kuvia lapsista-kissoista-koirista pupunkorvat päässä. Täällä ei virvota ja varvota, tai pukeuduta noidaksi. Useimmissa kodeissa pääsiäinen alkaa ja päättyy sunnuntaina, se sekä alkaa että päättyy suklaaövereihin. Ruoka on myös amerikkalaisen pääsiäisen ytimessä vaikka lampaan korvaakin monessa kodissa pääsiäiskinkku, ja usein brunssi on päivällistä suuremmassa roolissa. Pitkäperjantaina on ihan tavallinen työpäivä, samoin kiirastorstaina, lankalauantaina ja maanantaina, toisena pääsiäispäivänä. Sattuman satona meidän lasten kevätloma osui tähän kohtaan ja he ovat siis nyt kevät-pääsiäislomalla. Pääsiäisen ajankohta kun vaihtelee vuodesta toiseen ja koulun kevätloma on huhtikuun ensimmäinen kokonainen viikko.

 

Itselleni on vanhempana tärkeää että kolmikko tietää miksi siellä pihalla kirmaillaan niitten munien perässä ja että pääsiäisen merkitys on syvemmällä kuin haalareihin pukeutuneessa jäniksessä. Meillä puhutaan myös Kristuksen kärsimyksestä ja ylösnousemuksen juhlasta, munan symboliikasta ja jopa siitä lampaasta joka meidänkin pääsiäispöydästä löytyy. Jos ei muuta niin ihan kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsottuna.




 

Pääsiäismunanmetsästyksiä järjestetään kaikkialla, tai ainakin järjestettiin. Niitä on ollut niin kaupunkien, seurakuntien kuin asukasyhdistystenkin toimesta. Vain kerran olen oman kolmikkoni moiseen kärränyt ja toista kertaa ei ole tarvinnut mennä. Mutaisella nurmikolla lapsoset kirmasivat hunnien lailla polkien alleen nuoremmat suklaankiilto silmissään. Tilaisuus oli ohitse alle minuutissa ja siellä riisipeltoa muistuttavalla kentällä oli kuitenkin varmasti tuhansia muovimunia.

 

Lapsuuden pääsiäisissä oli taikaa. Palmusunnuntaina käytiin virpomassa alakerran vanhainkodissa ja saalis kerättiin kupariseen kahvipannuun. Lapsuuden pääsiäisenä paistoi aina aurinko kantavalla keväthangella. Pullakahvit juotiin ensimmäistä kertaa auringossa ulkona. Jossakin kaukana lensi lentokone ja vielä tänäkin päivänä potkurikoneen ääni vie minut aurinkoiseen kevätpäivään merenjäällä. Sitä samaa taikaa olen yrittänyt istuttaa omiin lapsiini, ei ole jäällä juotua kahvia mutta on aurinkoinen terassi, suklaamunia ja pajunkissoja. On päivä jona ei tehdä töitä vaan pelataan lautapelejä, katsotaan yhdessä elokuvia ja istutaan ulkona auringossa.

 

Meidän eilisiä pääsiäissyysteemejä rikkoi vähän haastattelu Kaara.tv:n livelähetyksessä. Haastattelun pääsee katsomaan YouTubesta. Meillä oli tosi mukavaa lankoni Antin kanssa ja puhuttiin niin pääsiäisestä, autoista ja autoilusta kuin asuntokaupastakin.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...