Siirry pääsisältöön

kaksi arkipäivää

    Maanantai

Heräsin herätyskelloon kuudelta, yleensä herään ennen kelloa, useimmiten kauan ennen kuutta, mutta tänään olisin voinut nukkua vielä vähän, kukuinhan unettoman lapsen kanssa vielä aamuyhdeltä. Laskin koiran aamupissalle kahvin tippuessa ja mietin että tämä on viimeinen maanantaiaamu yhden koiran kanssa. Sytytin kynttilän ja istahdin sohvannurkkaan lukemaan ammattikirjallisuutta vartiksi. Yritän lukea jokainen aamu ainakin sen viisitoista minuuttia.

Söin lasten kanssa aamiaiseksi Sikke Sumarin sämpylöitä, pakkasin niille lounaat ja pikaluin sähköposteja samalla kun huutelin muistutuksia hampaidenpesusta, tietokoneista ja muusta. Ajoin lapset kouluun vaikka yleensähän nuo pyöräilevät sen reilut kaksi kilometriä yhdessä. On ihan huikeeta että ne voi mennä itsenäisesti kouluun ja tulla koulusta, mutta tänä maanantaina aikataulut oli niin sekavia että oli helpointa toimia kuskina.


Puin ylleni mustat legginsit ja harmaan hihattoman pellavamekon. Jalkaan Birkenstokin sandaalit ja auto kohti saaristoa. Aaamuliikenteessä sadan kilometrin matkaan meni miltei puolitoista tuntia. Ensimmäinen näyttö oli katsottu hetkessä ja koska seuraavaan oli aikaa miltei tunti käytiin asiakkaan kanssa aamukahvilla ihanassa leipomossa. Omassa työssä ajokilometrejä tulee valtavasti, onhan tiimin toimintasäde puolisentoistasataa kilsaa. Fredden ajaessa puhuttiin työasioita samalla kun vaihtelevasti soitin työpuheluita, vastailin sähköposteihin ja neuloin olohuoneeseen villapeittoa.


Ennen kahta hain ensimmäisen lapsen koulusta lastenlääkäriin. Uusi lastenlääkäriasema on toisessa kaupungissa ja autossa oli mukavaa jutella koulusta, kavereista ja tanssista. Uuden lääkärin kanssa menikin sitten reilu tunti kun käytiin läpi kaikki syntymästä nykyhetkeen ja ratkottiin pojan päivittäistä päänsärkyä, siis ihan kirjaimellista päänsärkyä. Sillä aikaa Fredde haki seuraavan koulusta, kolmannen jäädessä kauden ekoihin maastojuoksutreeneihin.

Tiputin jannun kotiin hakeakseni maastojuoksijan koulusta ja ilokseni mies ilmoitti että siellä oli ihan tosi, tosi mahtavaa. Olin jännittänyt että jääkö harrastus ekoihin treeneihin, mutta ilmeisesti se eka mailin juoksu oli mennyt hyvin ja mies jatkaa seuraavissa treeneissä huomenna. Kotiovella vaihdoin lasta ja vein sen lastenlääkärissä käyneen balettitunnille. Parkkipaikalla sitaisin pojan pitkät hiukset ponnarille ja sain luvan ottaa muutaman kuvankin.



Kotimatkalla kävin kaupassa ostamassa niitä lastenlääkärin määräämiä monivitamiineja, elektrolyyttejä, banaaneja ja proteiinipatukoita. Samalla juttelin puhelimessa lasten kummitädin kanssa, heilläkin oli juuri tipautettu tanssija balettitunnille. Istuessani Tättähäärä soitti kysyäkseen mitä syödään, sen kun pitää valmistautua illan tanssitunteihin ja neuvoin aloittamaan pastakastikkeen valmistamisen. Poikkeuksellisesti viikon ekana tanssi-iltana tarjoillaan päivällistä kahdesti, ensin pastaa ja jauhelihakastiketta, toisella kierroksella tarjoiltiin paahtopaistia, valkosipuliperunoita ja paahdettuja ruusukaaleja. Olin ajatellut leipoa kesäkurpitsakakun aamiaiselle, mutta rehellisesti sanottuna en kertakaikkiaan jaksanut.



Maanantaisin meillä tanssitaan, Ollipolli viidestä seitsemään ja Tättis seiskasta ysiin. Vielä kertaalleen hyppäsin autoon ajaakseni Tättiksen tanssiin ja noukkiakseni Ollipollin kyytiin. Freddelle jäi illan viimeinen harrastuskeikka, hakea Tättis yhdeksältä kotiin. Itse parkkeerasin sohvaan koira kainalossa katsomaan Greyn Anatomian jaksoa ja ennen kymmentä olin jo tiiviisti peiton alla yhdessä kainalossa Martta ja toisessa maastojuoksija.

Ajokilometrejä: 285

 

Tiistai

Heräsin varttia yli viisi. Aamun pimeydessä hipsin alakertaan Martan ja Maeven kanssa, käynnistin kahvinkeittimen, kävelin pihalle kuuntelemaan pöllön huhuilua kainalossani kissa. Kahvin tippuessa pakkailin lasten koulueväitä sillä vaikka kouluruoka on tänäkin kouluvuonna ilmaista, ei kouluruoka kelpaa kolmikolle.

Päivän eka palaveri alkaa varttia vaille kuusi meditaatiolla. Päivän puhuja on yrityksen central alueen presidentti, kahden pojan äiti. Kuulemme perheen ja työn yhdistämisestä, firman tulevaisuudennäkymistä, uusimmista teknologiauudistuksista ja paljosta muusta. Palaverin puolivälissä nousen lykkäämään aamusämpylät uuniin. Syön lasten kanssa palaverin päätyttyä seitsemältä, lukien samalla sähköposteja, hyppään suihkuun ja puen päälleni uuden mekon. Samalla neuvon Tättikselle uuden meikkivoiteen käyttöä, selvitän takkuja lasten hiuksissa ja etsin yhden kadonneen retentiokojeen.

Lähdemme kaikki yhdessä; lapset, aikuiset ja Martta. Aamun säädön takia olemme sen ratkaisevat neljä minuuttia myöhässä ja joudumme jonottamaan koululle. Tänäänkään pyöräily ei onnistunut kun maastojuoksija olisi kuitenkin pitänyt ajaa kouluun. Koululta tähtäämme Fredden ja Martan kanssa toimistolle myyntitiimin palaveriin. Tarjolla on aamiaista vaikka harva rohkenee syömään. Itsekin tyydyn siemailemaan kahvia maskin raosta. Juttelen tuttujen kanssa, vaihdamme kuulumisia ja useampi käy kommentoimassa pöydän alla nukkuvaa Marttaa - rauhallisuuden perikuvaa.



Palaverin päätyttyä ajamme asiakkaan kohteeseen Seattlen länsipuolelle. Martta käy pikaisesti uimassa viereisellä rannalla ja me Fredden kanssa mietitään miten kaunista täällä onkaan. Kohde näyttää tosi hyvältä ja kun aikataulu on saatu selviteltyä on aika tilata somistaja ja valokuvaaja, kukapa ei haluaisia asua hiekkarannalla merinäköalan kanssa. Mietimme miten paljon vähemmän liikennettä on edelleen huolimatta siitä että juutumme ruuhkaan kahdesti paluumatkalla.



Lounasta syömme asiakkaan kanssa yhdessä lempiravintoloistamme. Tilaan lounaaksi kvinoakulhon vihanneksilla ja falafelilla. Jokainen valitsee juomaksi sen saman lasillisen roseeviiniä. Puhumme asiakkaan nykyisen kodin myymisestä ja uuden kodin etsinnästä, haussa on paremmin lapsiperheelle sopiva kohde hyvien koulujen ja työpaikkojen läheisyydestä.  Kirjoitan muistiinpanoja ja lupaan laittaa iltapäivällä lisää tietoa rahoitusvaihtoehdoista, myyntisuunnitelman ja erilaisia vaihtoehtoja.




Kotimatkalla poimimme kyytiin kaksi kolmesta koululaisesta. Kolmas jää vielä niihin maastojuoksuharkkoihin ja tulee kotiin vasta ennen viittä. Kotona kaksikko purkaa reppunsa, ryhtyy tekemään läksyjään ja me Fredden kanssa tehdään töitä. Niin sanotut paperityöt on jääneet tekemättä jo kahdelta aamulta. Ostajan välittäjä soittaa ja pyytää asiakkaalleen jatkoaikaa kaupan päättämiseen, tiesin jo kauppaa tehtäessä että tarjottu aikataulu oli ostajalle liian tiukka ja varoittelin että todennäköisesti näin tulisi käymään. Myyjä vastaa tekstiviestiin että kuulostaa ihan hyvältä ja pyydän ostajan välittäjää lähettämään meille sopimusliitteen joka muokkaa kaupantekopäivää.

Puoli viideltä olen taas koululla hakemassa maastojuoksijaa. Ripottelee vettä. Odotellessani kuuntelen äänikirjana sitä samaa opusta mitä luin edellisenä aamuna sohvannurkassa. Juoksijalla on edelleen ollut kivaa.



Nukahdan sohvalle päiväunille ja herään sopivasti hetkeä ennen vanhempainiltaa. Vanhempainilta on edelleen virtuaalinen, mutta toisin kuin edellisenä kouluvuotena se on livelähetys ja opettajien kanssa voi jopa jutella. Alkuun rehtorit puhuvat koulusta ja kouluvuodesta yleisellä tasolla, sen jälkeen vanhemmat siirtyvät opettajien juttutuokioihin. Ongelma on se että meillä on kolmella lapsella kuusitoista opettajaa ja niitä juttutuokioita on kuusi. Jokainen lapsista on saanut valita ne heille kaksi tärkeintä. Aloitan Kentsun matematiikanopettajan ja erityisopen yhteistilaisuudesta, sieltä Ollipollin köksänopen juttutuokioon, sitten Tättiksen lukiomatematiikan kurssille. Neljänneksi Kentsun englannin- ja yhteiskuntaopinopettaja, viidenneksi Ollipollin vastaava. Kuudes jakso olisi pitänyt olla Tättiksen espanjanope, mutta teknisten ongelmien takia siirryn eteenpäin Kentsun tiedeaineidenopettajan tilaisuuteen. Myöhemmin illalla katson espanjanopettajan lähettämän videon.  



Vanhempainillan jälkeen laitan ruuaksi pastaa ja pestoa, sivulla ne paahtopaistin jämät. Omakasvattamasta basilikasta tehty pesto on taivaallista ja ruokapöydässä meillä on ihan järjettömän hauskaa kun keskustellaan lasten kanssa vanhempainillan annista. Kello on taas kerran jo yhdeksän illalla. Nukahdan ennen kymmentä Martta kainalossa herätäkseni keskiviikkona kuuden pintaan uuteen aamuun.

Ajokilometrejä: 180

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän