Siirry pääsisältöön

päivä työpaikalla

sisään pääovista


Mä oon ennenkin sanonut että mulla on maailman makein työpaikka, mutta kun mulla ihan oikeesti on. Moni on varmasti toista mieltä, monen mielestä – jopa niitten tervarin puolen tyyppien mielestä – meidän klinikka on oikeesti aika karmiva työympäristö, mutta mun mielestä se on kiehtova, mielenkiintoinen ja kaikella tapaa maailman makein. Emotionaalisesti toki toisinaan aika rankka paikka, niin lääkärille kuin meille muillekin, mutta samaan aikaan myös palkitseva, asiat mittasuhteisiin asettava ja oikealla tavalla haastava työympäristö.

läpi sairaalan ala-aulan

Kymmenessä kuukaudessa olen oppinut aivan valtavasti. Olen oppinut paitsi ihan lääketieteestä, radiologiasta ja farmakologiasta, olen oppinut ihmisyydestä ja myötätunnosta. Olen oppinut asettamaan sanani tarkasti, olemaan lupaamatta mitään ja silti vakuuttaen että asiat on melko hyvin. Tiedän koska on kiire, ja koska ei. Pystyn muutamasta sanasta päättelemään mistä puhutaan, ja kysymys jonka esitän monta kertaa päivässä on; mikä on indikaatio? Indikaatiosta voi päätellä oireet tai oireista indikaation. Tiedän minkä lääkkeen voi korvata milläkin ja mitkä yhdistelmät erilaisista lääkkeistä ajaa saman asian, ja mikä on kehkoahtaumataudin ja astman hoidon ero. Jokaisena päivänä opin jotakin uutta, oli kyseessä sitten vakuutus tai hoitomuoto.

komanteen kerrokseen, suljettujen ovien taakse


Perjantaiaamuna höyläsin kulkukorttini hitusen ennen seitsemää. Tein itselleni kupillisen kahvia ja avasin koneen. Netissä avasin radiopedian - radiologian raamatun ja toiselle näytölle potilastiedoista tietokonetomografian raportteineen.  Katson laboratoriotulokset ja sisäänottotiedot. Varttia vaille kahdeksan huikkaan että tuun kohta takaisin ja suuntaan matkani kohti SPU:ta (polikliinistä toimenpideyksikköä). Astelen sisään ovista ja esittelen itseni tiimille. Potilas on jo paikalla, kävelen toimenpidehuoneeseen ja esittelen itseni potilaalle. Me ollaan puhuttu monesti jo puhelimessa, olinhan se minä joka meidän klinikkakoordinaattorin poissaollessa tein päätöksen siitä että potilas on syytä nähdä syyskuun alun sijasta jo samana päivänä. Potilas on silminnähden ilahtunut, jos ei tuttuja kasvoja, niin ainakin tuttu ääni ihan tavallisissa vaatteissa kaikkien niiten leikkaussasliasusteisten keskellä. Me jutellaan mukavia ja pidän potilasta kädestä esilääkityksen aikana.

Vähän jälkeen kahdeksan Charlie kävelee huoneeseen, mä otan askeleen sivummalle ja toimenpide alkaa. Tänään tehdään keuhkoputken tähystys. Mä olen mukana, jotta ymmärtäisin paremmin toimenpiteen, ja osaisin tarvittaessa tulkita kuvia käyttääkseni niitä hyväkseni neuvotellessani vakuutusyhtiön kanssa jatkosta.

kaikki valmiina


Toimeenpiteen aikana on hiljaisuus. Potilas on sedatoituna, mutta niin että kykenee kuitenkin toimimaan ohjeitten mukaan. Charlie selostaa mulle mitä tekee ja mitä näkee. Me mennään ensi suun kautta äänihuulten lävitse keuhkoputkiin. Matkalla otetaan kuvia ja välillä palataan katsomaan tarkemmin. Lopuksi tehdään sama matka kummankin sieraimen kautta, tosin tällä kertaa palataan takaisin heti äänihuulten jälkeen. Alle puolessa tunnissa kaikki on ohitse. Hoitaja taputtaa potilasta olkapäälle ja sanoo että homma hoidettu, potilas on hämmentynyt ja sanoo että eihän me edes vielä aloitettu. Charlie naurahtaa että täydellisesti onnistunut sedaatio, ei minkäänlaista traumaa potilaalle.

Kävelen Charlien perässä ulos huoneesta ja Charlie selittää mitä tapahtuu seuraavaksi. Se kirjoittaa muistiinpanoja samalla kuin selittää, soittaa kardiologille ja toivottaa mulle hyvää viikonloppua. Palaan takaisin klinikalle oman työpöytäni ääreen. Kuuntelen vastaajan viestit, vastaan sähköposteihin ja käyn läpi pinon fakseja. Tiistaihin mennessä meillä pitäis olla patologian raportti toimenpiteestä.


Viereisessä huoneessa erikoissairaanhoitaja tuulettaa nähtyään kasvaimen radiologin puhtaaksi toteamassa keuhkokuvassa. Ei siksi että on ihanaa löytää tuumori, vaan koska tämän takia potilas saa vähintäänkin lisää aikaa, jos ei koko elämää.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

Oodi Julkiselle Opetukselle

Mikä jakaa ihmisiä enemmän kuin näkemys koulusta ja koulutuksesta? Täällä tiikeriäitien ja helikopterivanhempien luvatussa ihmemaassa, on tällainen suomalainen vanhempi, jonka mielestä lapset saa opiskella just mitä lystäävät (ainakin melkein) vähän kummajainen. Ei pelkästään kummajainen toisten vanhempien mielestä, vaan myös lasten ja nuorten silmissä. Outo on sellainen äiti, jonka lapsi voi ihan rauhassa valita valinnaisensa itse, opiskelkoon vaan teatterilavastusta tai keittämisen kemiaa. Kaikkea kannattaa kokeilla! Suomalaisen koulujärjestelmän kasvattina en koskaan oikeastaan edes harkinnut yksityiskoulua meidän lapsukaisille. Päinvastoin, huokaisin helpotuksesta kun kaksi kolmesta pääsi jopa kunnalliseen, ilmaiseen eskariin ja vain yhden eskarista jouduttiin maksamaan. Samoihin aikoihin opin myös ettei yksityiskouluilla ole täällä velvollisuutta järjestää erityisopetusta ja siksi moni yksityiskoulu viisaasti valitsee oppilaikseen ne joilla ei ole erityisen tuen tarvetta. Erikseen...

toisenlainen äitienpäivä

Tämä teksti piti kirjoittaa ja julkaista jo miltei viikko sitten – äitienpäivänä. Piti kirjoittaa äitiydestä, elämästä meidän perheessä ja siitä miten ihani mun lapset on, mutta kuten usein käy, elämä heitti kapuloita rattaisiin ja teksti jäi kirjoittamatta. Moni muukin asia jäi tekemättä, moneksi päiväksi. Tästä ei kuitenkaan tule kirjoitus koronasta. Särky alkoi jo perjantaina, ajattelin hammassäryksi ja kiroilin. Kiroilin koska hammaslääkärit on kiinni eikä ne nyt muutenkaan ole ihan mun parhaita kavereita. Kiroilin koska hammassärky tarkoittaa juurihoitoa ja tässä maassa juurihoito ja sen päälle laitettava kruunu maksaa helposti tuhansia taaloja, jopa vakuutuksen kanssa. Otin kipulääkkeen ja toivoin että tilanne poistuisi itsestään. Arvannette... ei se poistunut. Siinä vaiheessa kun mukaan tuli päänsärynpoikanen ja tunsin miten mulla on kuvitteellinen otsatukka otsalla, ja takaraivo tuntui siltä että joku olisi tukistanut lujasti, ja silmäkin tuntui kummalliselta kerroin asiast...