Siirry pääsisältöön

persikkahilloa ja paahtoleipää

säilöin kymmenen kiloa persikoita


On ollu vähän ruuhkaa... Niin et on ollu vähän ruuhkaa. Töissä ja kotona. Kummassakin. Tasapuolisesti kaikkialla. Onneksi on perjantai.  Olisin tosin kai – ehkä – voinut ottaa vielä pari keskiviikkoa ja torstaita lisää tälle viikolle. Ei perjantaita. Perjantait on aina kaoottisia. Perjantaina potilaat päättää että ne kuolee. Perjantaina terveyskeskuslääkärit päättää että niitten potilaat kuolee jos ne ei heti pääse erikoislääkärille ja perjantaina radiologitkin saa paniikkikohtauksen ja soittaa joka toisesta tuloksesta  siihen asti kunnes klinikalla joku saa hermarin ja kieltäytyy puhumasta radiologin kanssa ja käskee sen soittamaan päivystävälle – sitä vartenhan sellainen päivystäjä on olemassa, hoitamaan radiologin paniikkikohtausta. Perjantaina mä roikun puhelinlangalla koko päivän vaihtamassa CTA:n CT:ksi ja CT:n MRI:ksi ja MRI:n joksikin muuksi. Perjantaina kaikki on aina kaoottista. Perjantaina ei koskaan ole leppoisaa.

keskiviikkona meillä oli klubi-ilta


Tällä viikolla on monesti ollut joulu. On ollut monta pientä joulua ja yksi suuren suuri joulu, niin suuri joulu että sitä juhlittiin puhelimitse Arizonassa konferenssissa olevien kanssa. Sellainen joulu, ettei sellaisia oikeasti ole edes kerran vuodessa. Tää joulu oli todellisuudessa lähempänä lottovoittoa. Mä sain puhelimitse hyväksyttyä kokeellisen toimenpiteen sellaisen vakuutusyhtiön kanssa jonka kanssa meillä ei edes ole sopimusta. Puhutaan sadoista tuhansista taaloista. Puhutaan toimenpiteestä jonka osavaltiossa pystyy tekemään viisi lääkäriä – kaksi meidän lääkäreistä. Toimenpiteestä jota me haetaan vuosittain ehkä 50 potilaalle ja saadaan hyväksyttyä yhdelle. Normaalisti prosessiin liittyy ryhmä juristeja, lauma ulkopuolisia ammattilaisia ja satoja sivuja paperia – lausuntoja, koetuloksia, määritelmiä. Mä oon edelleen sitä mieltä ettei ne oikein ymmärtänyt mitä ne hyväksyi kun mä puhuin ne pyörryksiin. Alunperin pyysin niiltä vaan lupaa tavata potilas, lopputuloksena sain maksusitoumuksen koko systeemille. Ne muut pienemmät joulut oli voittoja pienen ihmisen hyväksi; nikotiiniterapiaa kehkosyöpäpotilaalle, saman lääkkeen jatkuminen altzheimerpotilaalle sen sijaan että sen olis pitänyt opetella uudenlaisen inhalaattorin käyttö, astmalääkityksen hyväksyminen potilaalle jolla ei ole astmadiagnoosia, mutta tarvitsee sen silti.

Toast Skagen klubin leideille


Sivussa on selvitelty miten kierretään systeemiä niin että eläkeläisellä on varaa lääkkeisiinsä. Tätä samaa selvitystyötä teen viikoittain riippuen asiakkaan vakuutuksesta, iästä, lääkityksestä ja varallisuustasosta. Paljon on toki meidän asiakkaissa niitäkin joille viisisataa tai tonni ei tunnu missään, sit on niitä joilla on varaa vaan ei halua ja lopulta ne joilla ei kerta kaikkiaan ole mahdollisuutta maksaa lääkkeistään edes kymppiä kuukaudessa. Mun tavoite on löytää jokaiselle sellainen ratkaisu ettei lääkehoito katkea.

elokuun illat on ihania myös keskellä kaupunkia


Kotona ja töiden välissä on selvitetty kouluasioita, etsitty terapeuttia, pelattu lautapelejä, luettu iltasatuja, koulutettu teini-ikäisangstiaan potevaa koiraa joka hakee paikkaansa laumassa, hoidettu auringonpistosta, jostakin käsittämättömästä päähänpistosta kutsuttu kylään kasapäin lasten kavereita ja hoidettu useampaa migreenikohtausta.

murkku

Viimeiseen voidaan todeta että MRI:ssä löytyi aivot ilman kasvaimia, aivoverenvuotoja, aivoveritulppia tai muuta merkittävää. Se mitä siellä näkyi oli se migreeni. Niin että mulla on tällä hetkellä enempi tai vähempi kestomigge. Onneksi pistoksia saa tarvittaessa puhelinsoitolla viereisestä talosta neurologilta.

jokainen aamu se kantaa kotiin kepin


Lauma on ollut leirillä tämän viikon. Kaksi leiripäivistä on vietetty uimarannalla polttavassa helteessä. Polttava helle tarkoittaa lämpötilaa joka huitelee jossakin 35 ja 40 Celsiuksen välimaastossa. Muuten ihan kiva, mutta kuusivuotias ei itsenäisesti ymmärrä että siinä lämpötilassa kaksi huikkaa vesipullosta päivän aikana ei ole riittävästi, ja että olis järkevämpää pysytellä varjossa kuin suorassa paahteessa. Tättis ja Ollipolli ui. K sen sijaan ei ui. K ei ui, koska se on vakuuttunut siitä, että on mahdollista että joku hai eksyy ja ui Meksikosta ylös Seattleen ja läpi Ballardin suluista ja päätyy eteläiseen Lake Washingtoniin uimarannalle syödäkseen yhden pienen pojan. K siis puuhaa rantahiekalla koko päivän juomatta ja käymättä vedessä. Iltapäivällä kun mä poimin sen kyytiin se huojuu harmaankalpeana vastaan, valittaa päänsärkyä ja huonoaoloa. Kotona mittaan sen kuumeen. Lämpöä on liki 39C.

toisinaan vähän isomman tikun


Koirasta on tullut murkku. Martta kokeilee rajojaan. Se uhittelee lapsille ja ottaa mittaa etenkin M:sta. Sille on selvää että mä olen lauman johtaja ja Fredde on varajohtaja. M raukka joutuu ottamaan sen kanssa yhteen päivittäin ja osoittamaan koiralle koiran paikan.


Mutta nyt on perjantai. Ensi viikko on kesäloman viimeinen viikko. Mulla on kuusi päivää ”lomaa”. Sain palkankorotuksen. Kysyin tekstarilla luvan mennä huomenna töihin. Saan mennä. Ihanaa istua ihan yksin tyhjässä toimistossa. 

palkankorotusskumpat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän