Siirry pääsisältöön

viikko elämästä

Lauantai - Kaikella on kaksi puolta, myös kaupungin keskustan maisema-asunnolla.



Eilen oli syksyn ensimmäinen päivä sen kunniaksi tuuli pöllytteli kuivia lehtiä ilmaan kaupungin kaduilla ja raskaat pilvet siirtyivät taivaanrannassa kohti pohjoista. Sade ei kuitenkaan koskaan saapunut ja vielä illalla istuttiin ystävien terassilla aperitiiveilla.

Perjantai - vanhempainyhdistyksen hallituksen kokous koululla, valmiina paloharjoitukseen

Arki asettuu vähitellen taas uomilleen. Koulua on käyty uudessa koulussa vajaa kuukausi ja tutut haasteet nostavat taas päätään. Töitä tulee tehtyä seitsemänä päivänä viikossa kesän jälkeen ja viikonloppuisin myn työ on usein koko perheen juttu, ainakin osan ajasta. Lasten harrastukset, työ lasten koulun vanhempainyhdistyksen hallituksessa, työ työ, keskustelu koulun kanssa, arki ja elämä, sellaista sekametelisoppaa hetkestä toiseen.

Lauantai - töissä

Herään aamulla usein kauan ennen muita. Niin kauan ennen, että ehdin hyvin tekemään töitä tovin jos toisenkin, ehdin lenkille Martan kanssa ja taas takaisin koneen ääreen pakattuani ensin lasten lounaat. Kun kuulen ensimmäiset liikkeet yläkerrassa olen ollut useimmiten hereillä jo tunteja. Tämä hetki kulkee aina samoja polkuja... ”Hei, kuka siellä? Kuka askeltaa minun talossani?” – Shhh... ”Kuka siellä on? Martta! Käy katsomassa kuka siellä piileskelee...” Portaiden takaa katsoo pörröinen pää ja uniset silmät. ”Onko siellä minun pienin lapseni? Onko siellä se kaikista pienin?” Se kaikista pienin tulee alakertaan, kiipeää syliin ja halaa tiukasti. Se istuu siinä, pää kaivautuneena mun kaulankuoppaan pitkään. Silittelen sen selkää ja kyselen yön kuulumisia. Lopulta läheisyydentarve on tyydytetty, se ottaa kirjan ja heittäytyy sohvalle peiton alle.

Sunnuntai - Martta ja mun keskeneräinen projekti


Illalla me maataan yhdessä Tättiksen sängyllä ja jutellaan. Jutellaan kaverikiemuroista ja koulusta. Puhutaan haaveista ja harrastuksista. Mietitään miten elämä koulunpihalla saataisiin sujuvammaksi. Tyttöjen monimutkaiset sosiaaliset kuviot ovat liian vaikeita, sanaton viestintä sekavaa ja sanojen kanssa riitelevää. Aika usein poikien kanssa on helpompaa leikkiä kuin tyttöjen. On vaikeaa olla yhtäaikaa iso ja pieni, lupaan taas kerran kulkea mukana, kuunnella ja puuttua silloin kun on jotakin mihin puuttua. Aina kaikkea ei voi korjata mutta kuunnella voi, kertoa miten haastavaa se oli silloin kun itse oli yhtäaikaa iso ja pieni ja elämä koulunpihalla tuntui turhan monimutkaiselta.

Maanantai - aamulla


Vanhempainillassa kohdataan modernin koulun kanssa. Rehtori pahoittelee parkkipaikan kaaosta ja kertoo että asiaa yritetään tällä hetkellä ratkoa kunnan, kaupungin ja koulupiirin kanssa. Todennäköisesti koko alue puretaan ja rakennetaan uudestaan. Pyörätelineet siirretään jotta pyöräilijöiden kulku ei risteäisi autosta poistuvien kanssa aiheuttaen lisähäslinkiä ahtaalla etupihalla. Rakennus itsessään on toimiva huolimatta siitä että kindereitten käsienpesualtaat ovat turhan korkealla.

Tiistai - kurpitsan aikaan


Opetussuunnitelma ja oppimistavat ovat kovin erilaisia kuin siinä vanhassa koulussa muutaman kilometrin päässä. Tehdään töitä yhdessä luokkarajojen ylitse. Kinderit istuttavat kasvimaan, viidesluokkalaiset suunnittelevat ja rakentavat koululle kompostin. Neljännen luokan harteilla on kierrätys. Matematiikka on keskustelevaa Stanfordin yliopiston tutkimusten mukaista, lukeminen ja kirjoittaminen sekin kai ihan toisenlaista, ainakin viidesluokkalaisilla. Muista en tiedä mitään muuta kuin että kaunokirjoitusta opetellaan tänä vuonna, kun voin olla vain yhdessä luokkahuoneessa kerrallaan. Valitsin Tättiksen kun tämä on viimeinen vuosi ennen yläkoulua. Läksyjä ei tässä koulussa taida olla kenelläkään jos lukemista ei lasketa. Jokaisena aamuna iloitsen siitä että koulu alkaa vasta 9:20 ja sinne kävellään.

Keskiviikko - asiakkaan kanssa kodinmetsästyksessä


Viikon päästä on lokakuu ja Tättiksen leirikouluviikko. Sitä ennen yksi hammasleikkaus, syksyn harrastusten aloitukset... partiota, teatteria, karatea ja tanssia, seuraava viikko elämää, liikenneruuhkia ja toivottavasti aurinkoista syyssäätä. 


Torstai - kahvihetki
Perjantai - valmis. Reilun neljän kuukauden projekti. 

Kuvitus jatkaa viimeviikon teemalla ja on sellaisia randomkuvia matkan varrelta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän