Siirry pääsisältöön

mitä yhdestä murtumasta


Suomessa on syksy on alkanut koulujen myötä. Sosiaalisessa mediassa oli yhtenä aamuna kymmeniä ellei satoja ihania kuvia ensimmäisestä kouluaamusta, reppuselkäisistä tyypeistä jotka oli matkalla takaisin kouluun. Toisaalla hehkutettiin syksyn tuntua ilmassa, sienisatoa ja villasukkia. Me lähdetään huomenna kesälomalle, onhan kesää jäljellä vielä muutama viikko ja ihan oikeasti syksy alkaa tuntua ilmassa vasta syyskuun loppupuolella. Yhdysvalloissa koulujen alkamisajankohta on ensin osavaltiokohtainen ja sitten sitä vielä säädetään vähän kuntien ja koulupiirien välillä. Monessa osavaltiossa koulut ovat jo alkaneet. Meidän lapset aloittaa koulun syyskuun 3. Melkein kuukautta myöhemmin kuin Suomessa. Toisaalta täällä viimeinen koulupäiväkin oli vasta kesäkuun jälkimmäisellä puoliskolla.

Tämä viikko meni skeittileirillä. Kuulemma aivan parasta!


Näitä viimeisiä viikkoja ennen koulunalkua värittää lähes jokaisessa perheessä samat asiat. Päivät täyttyvät hammaslääkäreistä, silmälääkäreistä, urheilulääkärintarkastuksista, oikomahoidosta ja yhdestä sun toisesta tapaamisesta mikä on hyvä saada pois päiväjärjestyksestä ennen kuin koulut alkaa. Osahan näistä on toki kouluvuoden läpi jatkuvia, kuten se oikomatyyppi, mutta ettei niitä nyt ihan heti tarttis kiikuttaa mihinkään kesken koulupäivän. Meillä tähän listaan kuuluu lisäksi erilaiset evaluaatiot ja psykiatrit. Kun kolme lasta käytetään jokainen edellämainituissa yhdessä tai erikseen alkaa kalenteri näyttämään siltä että rohkeampaakin hirvittää. Loppuviikosta oikomalääkäri kysäisi että tuutteko huomennakin... niin, olihan se vasta viikon kolmas aika. Pelkästään tällä viikolla mun kalenterissa oli kahdeksan, siis K-A-H-D-E-K-S-A-N lääkäriaikaa lapsille, yksikään niistä ei ollut akuuttiaika, se akuuttiaika oli se yhdeksäs kun Kentsu kaatui skeittileirillä ja sai hiusmurtuman ranteeseensa. Siinä seassa tehdään vielä töitä, hoidetaan vanhempainyhdistyksen hallituksen juttuja, ajellaan leireille ja leireiltä ja ostellaan koulutarvikkeita.

Stevie Wonder on ollut silmälääkärissä.


Vienosti me alakoulun vanhempainyhdistyksen hallituksessa yritettiin keväällä ehdottaa rehtorille että mitä jos koulu tilais koulutarvikkeet ja vanhemmat vaan maksais. Ajatus ei ottanut tulta alleen ja niinpä mä olen taas kerran tilaillut vihkoja, kansioita, paperia, kyniä, kumeja, valkotaulukyniä, harppeja, tusseja, värikyniä, välilehtiä sun muuta mukavaa. Autotallista kävin hakemassa pari kansiota ja viivottimetkin näytti ihan käyttökelpoisilta. Yhdeltä hyllyltä löysin edellisen vuoden jättitilauksen lyijärinjämät, lapset kun ei edes käytä niitä perinteisiä lyijäreitä vaan haluavat lyijytäytekyniä. Yläkoululaisen listaa väritti lisäksi funktiolaskin. Ilokseni huomasin ettei ne enää maksa ihan järjettömiä vaan koulun haluaman laskimen olis saanut reilulla kympillä, siitä limenvärisestä erikoismallista piti maksaa vajaat kolmekymppiä, kun eihän KUKAAN voi mustaa tai harmaata laskinta käyttää. Lisäksi kouluun kannetaan jokaisen oppilaan toimesta kopiopaperia, liimaa, nenäliinoja, käsidesiä ja vähän lisää valkotaulukyniä.

Raudoilla vai ilman? Tää edelleen ilman, sen veli on sit ihan toinen stoori. 


Meidän Fredde täyttää sunnuntaina puolivuosisataa – sori Fredde, paljastin.  Me lähdetään pakoon korpeen, siis sellaiseen korpeen että mulla on epäilys siitä ettei siellä kännykkäkään toimi – sori lasten kummisetä, se nyt ei vaan toimi metsässä vaikka sä sen verkon toimintaa edistätkin työksesi. Mun on myönnettävä että mä vähän jopa odotan sitä ettei puhelin ehkä toimi, että mä ihan oikeesti joudun lukemaan sähköpostit koneelta muutamaan otteeseen päivässä ja luottamaan siihen että tuuraaja osaa hoitaa mahdolliset rypyt asiakkaitten elämässä muutaman päivän. Eihän me olla siis edes poissa kuin muutaman päivän, mutta kun mä en ole ollut tavoittamattomissa sen jälkeen kun aloitin tämän työn kohta kolme vuotta sitten. Odotan aamiaista aurinkoisella kuistilla, lasten loputonta uimista järvessä mökin rannassa yhdessä Martan kanssa, kanootti- ja veneretkiä, lettuja ja sitä että mulla on aikaa lukea ja neuloa tai olla tekemättä yhtään mitään. Kuulostaa oikeesti aika mahtavalta.

Ei nyt yks pikkuinen murtuma skeittaamista haittaa...


Torstaina iltapäivällä palataan tähän samaan sirkukseen joka täyttyy taas oikomalääkäreistä, kouluuntutustumisista, hallituksen kokouksista, asiakastapaamisista, erityisopetussuunnitelmapalavereista ja kaikesta siitä mitä elämään kuuluu elokuun loppupuolella, siihen loppuhuipennukseen joka päättyy hiljaiseen kotiin ja päivään toimistolla tiistaina syyskuun neljäs. Perinne on ollut että sinä aamuna kun koulut alkavat, me äidit tavataan shampanjabrunssin merkeissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...