Siirry pääsisältöön

töissä maailmalla - toivepostaus

 

Photo credit Northshore YMCA


Ihan ensimmäinen työ mitä täällä tein oli vapaaehtoisena työntekijänä ja minun työni oli pestä ja viikata pyyhkeitä kuntosalilla. Aika alhaalta siis aloitin uraputkeni. Vapaaehtoistyövuorot olivat neljän tunnin mittaisia ja siihen aikaan sisältyi yksi vartin mittainen tauko. Se oli ihan oivaa puuhaa vähän kielipuolelle suomalaiselle joka huomasi ettei sillä englannin laudaturilla kovin pitkälle päässyt oikeassa maailmassa. Saatuani työluvan sain vakituisen työpaikan samaiselta YMCA:n kuntosalilta. Aloitin aamuvuorossa avaamalla salin puoliviideltä aamulla. Työvuoro oli kolmen ja puolentunnin mittainen, tuntiliksa muistaakseni jotakuinkin $12 eikä mitään etuja. Vuotta myöhemmin olin edennyt päivävuoroon ja tein samaa hommaa yhdeksästä puoli kolmeen. Viisi ja puolituntia piti huolta siitä ettei minulle tarvinnut tarjota ruokatuntia vaan se yksi vartin tauko riitti. En myöskään edelleenkään saanut mitään muita etuja. Mulle oli kuitenkin tärkeintä että sain pientä omaa palkkaa, mulla oli tekemistä ja illat ja viikonloput vapaana. Sain kuitenkin käytännössä itse määritellä omat työvuoroni ja jos halusin palkattoman vapaan sain sellaisen. 


Downtown Seattle YMCA (©Andrew Welker) 

 

Uraputki YMCA:lla jatkui ja siirryin ensin puhelinvaihteeseen, sitten varsinaiseen asiakaspalveluun ja olin kokoaikainen työntekijä ja sain siihen liittyvät edut vakuutuksineen, lomineen ja lounastaukoineen. Vastuu kasvoi ja toimin käytännössä vuorovastaavana, tein työvuorolistat ja pääsin mukaan erilaisiin komiteoihin. Palkkaakin taisi olla huikeat $2,240 kuukaudessa ja toimiston puolella mulla oli pieni työpiste. Olin enemmän ja enemmän mukana erilaisissa projekteissa ja lopulta siirryin pääkonttorille Seattleen projektiin jossa tutkittiin ihmisten terveyskäyttäytymistä. Mun tehtävä oli raportoida kuntosaliasiakkaitten täyttämien kyselyiden vastaukset Harvardiin ja Stanfordiin. Keräsin dataa viidestätoista osavaltiosta. Irtisanouduin kuukausi ennen Tättähäärän syntymää sillä kahdentoistaviikon palkaton vanhempainvapaa ei houkuttanut.




 

Palasin työelämään keväällä 2014 lähihoitajana yhdessä alueen suurimmista sairaaloista. Tein yleiskirurgian ja sisätautien osastolla osa-aikaisena vuorotyötä iltavuorossa, palkkaa sain $18 tunnilta. Työvuoro alkoi 14:30 ja päättyi klo 23:00. Työvuoron aikana oli kaksi vartin taukoa ja ruokatunti, minulle kertyi lomaa ja sairauslomaa. Vakuutus oli loistava. Hoidin potilaita tulehtuneista umpisuolista, sydänleikkauksien jälkihoidon kautta ampumahaavoihin. Kymmenennessä kerroksessa hoidettiin myös kaikki se mikä ei kuulunut minnekään muualle. Isossa sairaalassa joka sai valtiontukea hoidettiin myös vakuutuksettomat ja kodittomat, vierekkäisissä huoneissa saattoi olla yritysjohtaja ja harhainen koditon pää täynnä täitä. Rakastin työtä, mutta inhosin menetettyä aikaa perheen kanssa. Kun olin kotona, lapset olivat koulussa ja Fredde töissä, joulukuussa irtisanoin itseni.





Hakeuduin töihin toiseen sairaalaan, lähemmäksi kotia ja tein työtä konttorirottana keuhkotautien poliklinikalla. Työaika oli aamukahdeksasta iltaviiteen ja minulla oli loistava terveysvakuutus, lomat ja asianmukaiset tauot työpäivän aikana. Palkkaa sain nyt huikeat $4500 kuukaudessa. Työyhteisö oli aivan mahtava ja hoitokoordinaattorina tein työtä viiden lääkärin kanssa. Klinikalla hoidettiin vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumatautia ja keuhkosyöpää. Tähän liittyi tiivis yhteistyö syöpäsairauksien erikoislääkäreiden, infektiotautien erikoislääkäreiden, sydäntautipolin ja allergialääkäreiden kanssa. Välillä olin mukana myös leikkaussalissa seuraamassa toimenpiteitä. Työ oli vaihtelevaa, haastavaa ja mielenkiintoista.




 

Miksi en sitten edelleen ole töissä keuhkotautipolilla? Koska elämä. Kolme lasta erityistarpeineen, yhdellä sopivasti katkennut sääriluu ja jalka kaksitoista viikkoa kipsissä, toisella kahdesti katkennut ranne. Yksi asia toisensa jälkeen opetti ettei se kahdeksasta viiteen toimistotyö toimi meidän perheessä, ainakaan jos meillä on kaksi työtä tekevää vanhempaa. Oli siis aika ajatella koko paketti uusiksi ja miettiä mitä muuta voisin tehdä, sellaista joka antaisi enemmän joustavuutta. Mutta siitä lisää toisessa kirjoituksessa.




 

Mulla on ollut kuusi työnantajaa Yhdysvalloissa. Tai oikeastaan mulla on ollut kuusi työnantajaa täällä Washingtonin osavaltiossa, King Countyssa ja piirikunnan alueella neljässä eri kaupungissa. Miksi sillä on väliä, no koska kuten niin moni muukin asia tässä maassa, työntekijää koskeva lainsäädäntö vaihtelee jopa kaupungista toiseen siten että se minimipalkka ja työntekijää koskeva lainsäädäntö muuttuu samassa osavaltiossa, samassa piirikunnassa kahden kaupungin välillä. Näitten vuosien aikana olen ehtinyt olla osa-aikatyössä, kokopäivätyössä kuukausipalkkaisena, vuorotyössä ja viimeiset neljä vuotta yrittäjänä. Se mitä en tässä maassa ole koskaan tehnyt, en ole koskaan ollut korporaatiomaailmassa ja olen sitä seurannut lähinnä puolison roolissa, en siis oikeastaan tiedä siitä mitään. Työntekijän turva ja oikeudet, samoin kun työnantajan velvollisuudet ovat muuttuneet valtavasti niistä ajoista kun olin ensimmäisessä työpaikassani. Se mistä minä kirjoitan on monesti vanhentunutta tietoa.




 

Liittovaltion työsuojalainsäädäntö (FLSA - Fair Labor Standards Act) ei esimerkiksi takaa työntekijälle lomaa, sairauslomaa, taukoja, palkankorotuksia tai irtisanomissuojaa. Tämä lienee se miistä lehdissä kirjoitetaan kun sanotaan ettei työntekijällä ole Yhdysvalloissa juuri minkäänlaista turvaa. Liittovaltion minimipalkka on tällä hetkellä $7.25 kun taas Washingtonin osavaltion minimipalkka on $13.69, oman piirikuntani alueella se on $15.00 ja Seattlen kaupungissa se on suurille työnantajille (500+) $16.39 ja pienille $15.00. Washingtonin osavaltio takaa työntekijälle palkanmaksun, palkallisen sairausloman työtapaturman yhteydessä, palkallisen vanhempainvapaan ja tauot työpäivän aikana. Yksityisillä työnantajilla on sitten vielä oma mahdollisuutensa nokittaa näitä minimejä ja siten kilpailla työntekijöistä, tarjoamalla enemmän lomaa, sairauslomaa ja pidempää vanhempainvapaata. Näillä etupaketeilla on valtava merkitys rekrytoinnissa.





Kommentit

  1. Minä taas olen ollut töissä monessa eri maassa ja monen eri työnantaja leirissä sekä yrittäjänä kolmessa maassa. Olen sitä mieltä, että paikallisesti sovittavat työehdot eivät ole aina pahasta. Välillä pakottava tarve järjestää koko maan työsopimukset samaan riviin tuotta enemmän haitta kuin hyötyä. Vaikkapa Nokian lomat: kesälomaa oli tarjolla vain heinä-elokuussa. Heinäkuusta tapeltiin. Elokuussakin lomaa piti ottaa koko kuukausi kerralla. Itse olisin lomaillut vaikka pari viikkoa kerralla ja sesongin ulkopuolella (esim. kesä- tai syyskuussa), mutta se ei ollut sallittua valtion puolesta. Monet muutkin asiat, kuten minimipalkka ja yms. Monilla aloilla se haittaa työllistymistä: vaikka työnhakijan ammattiosaaminen ei vastaa mitään kriteereitä eikä hän pysty alkuaikoina tekemään omaa työtä itsenäisesti, hänelle pitää maksaa koko palkkaa. Osaava työntekijää ei ole tarjolla. Eli paikka jää usein täyttämättä. Samaten työntekijöiden äitiyslomat, joiden maksaminen on sysätty työnantajalle. Se johtaa siihen, että naisia syrjitään työelämässä... Jokin kultainen keskitie olisi hyvä olla. Eiks?

    VastaaPoista
  2. Hei,
    En ole vielä kovin pitkään blogiasi lukenut, mutta kiitos mukavasta blogistasi, sitä on kiva lukea!

    Olen vähän myöhässä, mutta kyselit tuossa taannoin lukijoiden toivepostauksia. En ole koskaan blogissasi kommentoinut, mutta olisi kiinnostavaa tietää asuntojen ostamiseen/myymiseen liittyvistä asioista. En ole muuttamassa sinne ja/tai ostamassa asuntoa, mutta ihan yleistiedon ja mielenkiinnon vuoksi.
    Miten asuntojen hinnat siellä muodostuvat, mitä veroja ja maksuja tulee, ehkä jotain yleistä huomioitavaa? Onko niin että sekä asunnon ostajalla että myyjällä on oma välittäjä? Kuuluuko asunnon hintaan esim. uuni, jääkaappi vai sovitaanko niistä aina erikseen?
    Lämmityskulut ja jätehuolto sopimukset ja kulut hoidetaan itse?
    Onko niin että asunnot esitellään niin että kuinka monta makuuhuonetta (ja kylpyhuonetta) niissä on? Suomessahan ilmoituksissa kerrotaan että myynnissä on esim. 3 h + keittiö + sauna jne.

    Välillä kun katselee täällä Suomessa telkkarista amerikkalaisia asuntojen myynnistä kertovia ohjelmia, niin hinnat ovat aika kalliita suomalaiseen hintatasoon nähden, 2-3 makuuhuoneen asunnoista joutuu helposti maksamaan puoli miljoonaa - miljoonan USD, vaikka ne saattavat olla melko "perustason" asuntoja. Hintataso ja palkat, ja lainan saaminen/maksaminen on ehkä sitten erilaista, niin että ihmisillä on mahdollista maksaa ostamansa asunnot.
    Monet ohjelmathan ovat jo toki valmiiksi käsikirjoitettuja yms. ja katsojille tietoon tulevat asiat ovat hyvin rajallisia.

    Ymmärrän, että aihe on hyvin, hyvin laaja ja voi olla vaikeaa "yleistää" mitään, asuntojen hintaanhan vaikuttaa niin moni asia.

    Olisi kiinnostavaa kuulla sinun tietoja ja näkemyksiä asioista, olisiko jotain mitä haluaisit/voisit tästä aiheesta kirjoittaa, esimerkiksi jos puhutaan vaikka omakotitaloista.

    Kaikki kirjoittamasi aiheet ovat olleet mielenkiintoisia, odotan aina innolla uutta postaustasi!

    Kaikkea hyvää teille sinne Seattlen seudulle!

    Terveisin Merja Kaakkois-Suomesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja ihanaa kun luet :) Tosi hyviä kysymyksiä ja kiinteistövälittäjänhän voisin puhua asuntomarkkinasta ikuisesti! Kiinteistövälittäjän työstä on tulossa toivepostaus ja mielelläni kirjoitan myös oman alueeni asuntomarkkinasta ja miten asuntoa täällä ostetaan. Kiinteistövälitykseen liittyvä lainsäädäntö on osavaltiokohtaista ja hinnatkin vaihtelevat ihan valtavasti osavaltiosta ja alueesta toiseen. Joulukuussa omassa piirikunnassani (King County) talon keskihinta oli hippasen alle miljoonan.

      Poista
  3. Kiitos, ihanaa kuulla että jossain kohtaa saadaan tietää enemmän kiinteistövälittäjän työstä ja asuntoasioista siellä. Nämä ovat mielenkiintoisia asioita, ja eri maissa on niin erilaiset lait, käytännöt yms. että mukavaa saada tietää miten asiat ovat siellä. Ja te kun olette vielä alan asiantuntijoita, niin mikäs sen parempi. Upeaa muuten, että jaksoit opiskella alaa ja suorittaa tutkinnon, ei varmasti ole helpoin ala opetella kaikki lait ja määräykset mitä alaan kuuluu!
    Näin jälkikäteen alkoi muuten ihan naurattaa tuo edellinen kommenttini "...en ole ostamassa asuntoa sieltä...", hih-hih... sieltä ei ulkomaalaiset ehkä ihan helposti saa edes ostettua asuntoa...?!
    Mukavaa tulevaa viikonloppua!
    Merja Kaakkois-Suomesta

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän