Siirry pääsisältöön

350 päivää

 


Aamulla leikkasin hiukseni taas kerran ihan itse, ihan hyvä tuli. Fredde vähän avusti ton takatukan kanssa ja vastalahjaksi parturoin Fredden. Lapsista yksi kasvattaa pitkää tukkaa, toinen vielä pidempää ja kolmas parturoidaan neljännesvuosittain.

 

Torstaina avattiin meidän koulupiirin alakoulut ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun ovet suljettiin maaliskuussa 2020. Kouluun saa tulla aamupäiväksi kinderit ja ekaluokkalaiset, siis 5- ja 6-vuotiaat. Maski on pakollinen, samoin terveyskaavakkeen täyttö ja kuumeen mittaus niin aamulla kotona kuin uudestaan kouluun sisälle mentäessä. Opettajilla on tuplamaski ja suojavisiiri. Kysyin reksiltä kuinka moni lapsista tuli kouluun, vastaus oli 54 oppilasta. Koulussa on yhteensä reilut 600 oppilasta ja vaikka en tiedä kuinka moni on näillä kahdella ekalla luokka-asteella veikkaisin että noin kolmannes koululaisista. Aika moni siis valitsi etäkoulun jatkamisen tänä keväänä. Sama valinta on tehty myös meillä vaikkei kouluun palaaminen vielä koskekaan omien lasten ikäryhmiä.




 

Tulevana keskiviikkona menen toimistolle ensimmäistä kertaa maaliskuun alun jälkeen. Näiden viikkojen ja kuukausien aikana olen vaihtanut työpaikkaa ja kertaalleen toimistoa ja esimiestäkin. Miksi sitten nyt? No, se uusi esimies on niin ihana että haluan tavata muutenkin kuin videopuhelulla. Jotta toimistolle voi mennä, pitää tehdä ensin ajanvaraus, täyttää terveyskaavake varausta tehdessä ja uudestaan sinä päivänä kun toimistolle mennään. Kuume pitää mitata ja ilmoittaa etukäteen ja lämpö mitataan uudestaan myös toimiston ovella. Toimistolle ei voi mennä ilman maskia eikä siellä voi olla kuin korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan. Noin keskimäärin on siis helpompaa pysytellä kotitoimistolla kun sellainen kerran on ja täällä voi hyvin istua verkkareissa villasukat jalassa. Ainoa asia mikä täältä omalta toimistolta puuttuu on sellainen jättiläismäinen tulostin millä tulostetaan esitteitä, mutta eipä niillekään tällä hetkellä ole tarvetta kun asiakkaat eivät niihin halua koskea ja kaikki tapahtuu sähköisesti.



 


Viikolla piti toimittaa poikien koulukuvat kouluun ja niinpä meille perustettiin hetkeksi valokuvausstudio. Koulukuvien ottaminen kun on vanhempien vastuulla. Valoja sinne ja tänne ja sitten se jakkara missä istutaan vähän vinottain. Valehtelisin jos väittäisin etten ole tyytyväisempi näihin itse otettuihin koulukuviin kuin niihin koulun ottamiin missä lapsella on kummallinen väkinäinen hymy. 

 




Ensi viikolla olen menossa virtuaaliseen palkintogaalaan. Elämys kai sekin. Kutsussa kerrottiin miten jokaisen pitää ensin mennä omaan kahdeksan hengen ”pöytään” ja sieltä sitten siirrytään yhdessä ”auditorioon” palkintotilaisuuteen. Kyseessä on koulupiirin vanhempainyhdistyksen tilaisuus ja palkinnon saa meidän alakoulun rehtori. Outstanding Educator Award on iso juttu ja me vanhempainyhdistyksessä haettiin tätä meidän maailman parhaalle rehtorille. Aasinsiltana tästä siihen että perjantaina sähköpostiin kolahti viesti missä kysyttiin olisinko kiinnostunut paikasta koulupiirin vanhempainyhdistyksen hallituksessa ensi vuonna. No tota, joo... tämä on siis kaikkien koulujen vanhempainyhdistysten kattojärjestö, olin sanalla sanottuna otettu.

 

Oli meillä pikaisesti talvikin, sellainen lumitalvi siis. Lunta satoi lauantaina reilut kolmekymmentä senttiä, mentiin pulkkamäkeen ja sitten se suli pois. Ystävää lainaten, täällä lumi on aina nollasta sataan, kaikki tai ei mitään. Nyt on taas sellainen tavallinen talvi, sataa ja paistaa ja lämpötila on jossakin kahdeksan asteen korvilla. Naapurin alppiruusu yrittää kukkia. Omalla pihalla narsissit on pian kukassa. Melkoinen ero viikossa. 





Eläinlääkäristä soitettiin ja kyseltiin meidän kissukissua vuosittaiseen lääkärintarkastukseen. Tiesin joo että sinne olis pitänyt mennä jo joulukuussa ja nyt on pian helmikuun loppu, mutta kun eihän toi hiippailija täältä sisältä mihinkään mene, enkä halua muutenkin arkaa tyyppiä dumpata yksin eläinlääkäriaseman ovesta sisään. Kysyinkin että joka ne ottaa näitten karvaisten perheenjäsenten vanhemmat mukaan sisälle ja kun vastaus oli että ei, yksin pitää mennä, totesin että odotellaan kunnes tilanne muuttuu. Martta on siellä lääkärissä käynyt yksikseen muutamankin kerran ja nykyään se pistää jarrut päälle jo autossa eläinlääkäriaseman pihalla. Kissulla on riittävästi traumoja muutenkin.




 

Käytiin Fredden kanssa panimossa oluella. Juotiin kylmää kaljaa, kylmänä päivänä omassa yksityisteltassa panimon pihalla. Teltta on parempi kuin taivasalla kymmenen metrin välein tuulessa siellä toisessa lempipanimossa. Kiedoin kaulaliinaa tiiviimmin kaulaan ja olin kiitollinen joululahjaksi saadusta paksusta toppaliivistä. Paikallisia yrittäjiä pitää tukea että ne pysyy pystyssä edes huojuen. Autossa väänsin lämmityksen nupit kaakkoon ja istuinlämmityksen täysille. Kohmeiset sormet sulivat vähitellen.

 

Elämä on. Elämä on onnellista ja ihanaa. Kaipaan ravintolapäivällisiä ja ystäviä. Moni asia oli ennen helpompaa mutta toisaalta tämä maailma on ollut myös hyvä. Olen oppinut tekemään töitä uusin säännöin, lapset pärjäävät hyvin koulussa ja kaikki on oikeasti aika hyvin ja onnellisesti.




Kommentit

  1. Huvittaa tuo teidän pikatalvi. Vähän niin kun ois sovittu, että talvi on sitten ens viikon lauantaina klo 12-18, tarjolla pulkkamäkeä ja lämmintä mehua! Ja sitten se lähtee pois ja otetaan ens vuonna uusiksi. Ilman sitä edestakaisin sahaavaa lämpötilavaihtelua, liukkautta ja kaatumisia ja luiden murtumia ja paleltumia mitä tämä täkäläinen talvi aiheuttaa :D
    Nollasta sataan- lumi kuulostaa kyllä just siltä mitä se näiden sun kertomusten perusteella teillä on.

    Kissu on myös hurjan kauniin värinen, en jotenkin edes ajatellut että tuon värisiä kissoja on. En itsekään veis vähänkin arkaa tai traumatisoitunutta eläintä eläinlääkäriin, jos ei ole pakko. Etenkään nyt kun ei itse pääse mukaan. Eihän nyt ihmisetkään niin paljoa kulje missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää sopii mulle kerrassaan loistavasti, tää pikatalvi ja jos kaipaa enemmän lunta niin vuoriltahan sitä aina löytyy. Tämä oli kolmas helmikuu putkeen kun lunta tuli tosi paljon hetkessä.

      Ja kissu, se on väritykseltään kilpikonna, tällainen maatiaiskissojen sekoitus. Se mitä opin Maeven myötä oli että nämä kilpparit on aina tyttöjä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän