Siirry pääsisältöön

lastuja

Mä oon koko päivän pyörittänyt erilaisia tekstejä koneen näytöllä. Aloittanut. Pyyhkinyt. Aloittanut uudestaan. Käynyt lenkillä. Aloittanut taas kerran. Editoinut kahden viikon verran kuvia ja aloittanut kolmannen kerran. Hetken mietin jo lataavani pelkät kuvat; siinä on, pitäkää hyvänänne. Asennan välillä muutaman kynnyslistan, kaadan itselleni oluen ja kirjoitan taas - lastuja - pieniä palasia, otteita arjesta ja viikonlopusta. Ei politiikkaa. Olen kyllästynyt politiikkaan. Olen kyllästetty politiikalla. Meillä on onneksi edelleen sunnuntai ja huomenna taas maanantai - ilman politiikkaakin.



Maailma on kuitenkin poliittinen, halusi tai ei. Koulussa kuitenkin lauletaan tasa-arvoisen maailman puolesta, sellaisen joissa kaikki on pohjimmiltaan samanlaisia, oli ulkokuori, sukupuoli tai uskonto mikä hyvänsä. Meidän koulu ja meidän kupla on kuitenkin valitettavan kaukana kokonaisesta maailmasta.



Raflaavista kuvista huolimatta olen pettynyt poikapartioon. Pojilla on partiossa keskimäärin tylsää. Siellä pitää istua hiljaa ja kuunnella, ja opetella ulkoa kaikenmaailman värssyjä. Ei kiinnosta. Kuusivuotiasta ei kiinnosta harjoitella partiolupausta ja valaa. Kuusivuotiasta ei kiinnosta istua seuraamassa seremonioita ja lippukulkuieita. Kuusivuotias kaipaa äksöniä. Tyttöpartiossa on kymmenkertaisesti äksöniä verrattuna omaan kokemukseen poikapartiosta.



Lasten sairastaessa uusin sen makkarin lattian, sen josta kirjoitin. Hyvä tuli. Rystyset on edelleen verillä ja selkää särki muutama yö urakan jälkeen niin että muisti latoneensa lankkuja, ja lauma avasi mulle voipurkit, jugurtit ja muut missä tarvittiin näppejä. Joku fiksumpi olis laittanut hanskat käteen. Ehkä enskerralla sitten.




Me ollaan palattu taas oluenmaisteluun. Jo pelkästään Seattlen kaupungin alueella on parisataa mikropanimoa, omilla kulmilla niitä on kymmeniä. Useimpiin voi viedä mukanaan niin lapset kuin koirankin. Nää on tällaisia olohuoneita joihin kokoonnutaan pelaamaan lautapelejä tai katsomaan matsia isolta ruudulta. Ulkopuolella saattaa voida ostaa evästä ruokakojusta.

Lähestymistapoja on monia. Voi joko maistaa kaikki läpi tai ottaa lasillisen mielenkiintoisinta. Vikaks valitaan se mitä ostetaan omaan pulloon ja viedään mukana kotiin. Pullotuslinjastoja ei ole, joten kaupasta näitä oluita on useimmiten turha etsiä.


Jos päättää lintsata koulusta ja viettää lokoisaa päivää kotona mutsin kanssa kannattaa olla tarkkana. Tättis aloitti kampanjansa jo edellisenä iltana, ja siinä missä sen mainospuheet vakavasta ja vaarallisesta tartuntataudista ei toimineet kotona, puri ne puolestaan loistavasti opettajaan. Aamulla olin sanonut neidille muistutukseksi että mulla on koko päivä täynnä ohjelmaa ja jos koulu ei maistu, on toinen vaihtari roikkua mun perässä. Neljännen opettajalta tulleen sähköpostin - Voi kun Tättis on niin kovin väsynyt ja makaa vaan pulpetilla valittaen vatsakipua... - kävin hakemassa sen koulusta. En vienyt sitä kotiin vaan kampaajalle. Kolme ja puolituntia, yhden värinpoiston ja kahden värjäyksen ja yhden leikkauksen jälkeen prinsessa oli itsekin sitä mieltä että olis kannattanut pysytellä koulussa.




Lauantailounas. Sai sieltä tiskinalta vähän helpommin luettavan listankin. Lasku jäi tosin arvailun varaan.


Kommentit

  1. Kiitos ihanasta blogista!
    Luin sen edellinenkin blogin aikanaan "kannesta kanteen", enkä vain osaa lopettaa. On ihanaa tekstien kautta huomata, kuinka vuosien saatossa elämä muuttaa muotoaan. Ehkä helpottuukin tavallaan, mutta ainakin muuttuu. Se tuo toivoa omaankin elämään: aina ei tule olemaan näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista!
      Omassa mielessä elämä helpottuu kyllä ajan kanssa, mutta varmasti paljon siksikin että mä nyt vaan olen parempi näitten vähän isompien kanssa. Kahdeksanvuotiaan elämäntuskaa ja itkupotkuraivareita on helpompaa kohdata kuin kaksivuotiaan silmitöntä kiukkua. Ehkä siksi että kahdeksanvuotiaan kanssa voi istua alas ja puhua.

      Haasteet muuttaa muotoaan. Tänään sain koulupsykologilta, erityisopelta ja kahdelta opettajalta niin lämpöistä palautetta meidän laumasta että se kantaa taas pitkään.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän