Siirry pääsisältöön

päivä 54 - kananmunat ja sokeri kortilla




Jokainen päivä, kellon lähestyessä seitsemää ja meidän linnoittautuessa yhdessä olohuoneen sohvalle, totean ääneen että me ollaan selvitty taas yhdestä päivästä ja aika kun näistä viikoista ja kuukausista tulee muistoja on taas hetken lähempänä. Ensimmäisten viikkojen kipuilun jälkeen elämä on löytänyt uuden uomansa, sen jonkinlaisen normaalinsa poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Rapsutuksia. 


Muistan jotenkin poikkeuksellisen elävästi omat ajatukseni meidän vanhempainyhdistyksen hallituksen ensimmäisen videopalaverin aikana maaliskuun 6. Rehtori puhui siitä miksi koulupiiri ei vielä ollut tehnyt päätöstä koulujen sulkemisesta ja arveli samaan hengenvetoon että viikon päästä tuskin enää käydään koulua. Rehtori oli oikeassa. Ilmoitus koulujen sulkemisesta kolmen piirikunnan alueella tuli seuraavan viikon puolivälissä, muutamaa päivää sen jälkeen kun omat lapset olivat jo jääneet kotiin. Vanhempina meistä tuntui hullunkuriselta lähettää lapsia kouluun tilanteessa jossa olimme kumpikin käytännössä siirtyneet tekemään töitä kotoa, Fredden toimisto ja asiakkaiden toimistot olivat sulkeneet ovensa jo puolisentoista viikkoa aiemmin. Nyt lasten viimeisestä koulupäivästä on vierähtänyt jo yli kuukausi.

Vanhempainyhdistyksen hallituksen kokous. 


Ensimmäinen viikko oli helppo. Kotikoulu sujui ponnekkaasti jo ihan sen takia että päätös oli meidän, ei viranomaistahon. Lapset viihtyivät kun kaikki oli uutta ja jännää, vasta silloin kun kuvernööri ilmoitti laittavansa käytännössä koko osavaltion kiinni, iski meidän jokaisen tajuntaan ymmärrys siitä että väliaikainenkin voi kestää paljon pidempään kuin kukaan meistä osasi ajatellakaan. Kukin kapinoi omalla tavallaan, minä istuin autossa pihalla, kuuntelin John Denveriä, itkin ja lauloin mukana. Kun kuvernöörin määräystä jatkettiin kuukaudella ja koulujen ilmoitettiin pysyvän kiinni lukuvuoden loppuun, oli tilanne helpompaa hyväksyä, olihan se ollut jo oletettavaakin. Jäähyväiset oli tehty jo aiemmin. Jäähyväiset kevätretkille, puistopiknikeille, tanssinäytöksille ja uimarannoille.

Ulkona paistaa kevätaurinko. Virallisesti lapset ovat kevätlomallaan, mutta jotta elämässä pysyy jonkimoinen tolkku, ollaan me silti tehty vähän myös koulutöitä. Lampaanviulu odottaa jääkaapissa pääsiäissunnuntaita ja autotallin hyllyihin on kätketty suklaamunia, niitä joita tilasin saksalaisesta suklaakaupasta.

Onneksi on kevät.


Jonkinlainen alkusokki tuntuu laantuneen kaikilla. Yksisuuntaisista käytävistä kaupoissa on tullut arkea, samoin siitä etteivät ihmiset kohtaa toisiaan jalkakäytävillä vaan vaihtavat toiselle puolen tai siirtyvät kadulle. Arkipäivää on tullut myös siitä että lähtiessään pakolliselle apteekki- tai lemmikikauppakäynnille, käteen vedetään autossa kumihanskat ja naamalle maski. Vastapuolella on samat varusteet. Kotona pakkaukset pyyhitään alkoholipyyhkeillä ja vaatteet laitetaan suoraan pesuun. Ruokakaupassa me ei olla käyty enää viikkoihin vaan ruoka tilataan netistä ja toimitetaan joko kaupan ovelle tai kotiin meidän oven ulkopuolelle, sitten pyyhitään taas niitä pakkauksia.

Kaupassa. 


Yhdysvaltain länsirannikko tuntuu hoitaneen asiat hyvin. Monessa muussa osavaltiossa tilanne on toinen ja kaikki länsirannikon kolme osavaltiota on antanut osan hengityskoneistaan enemmän tarvitsevien hyväksi. Täällä vasemmassa yläkulmassa sairaaloissa on edelleen reilusti tilaa, eikä valmiiksi rakennettuja kenttäsairaaloita ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut ottaa käyttöön lainkaan. Puutetta ei ole hengistyskoneista ja sairaalapaikoista vaan suojamaskeista, niitä säännöstellään edelleen. Muualta katsottuna on vaikeaa hahmottaa että tässäkin asiassa Yhdysvallat on liittovaltio, että jokaisessa 50:ssä osavaltiossa kuvernööri vetää ne suurimmat linjaukset siitä koska ja miten toimitaan, mikä on auki ja mikä kiinni, ja minkälaisen rangaistuksen sääntöjen rikkoja saa.

Huomaan ajattelevani usein omia isovanhempiani ja vanhempieni lapsuutta. Huomaan tiettyjä yhteneväisyyksiä vaikka tänään meidän vihollisemme uhkaa koko maailmaa ja me kaikki taistelemme yhdessä rintamassa sitä vastaan. Silti sokeria saa ostaa vain yhden pussin, jos sitä nyt ylipäätään on tarjolla ja hihkun ilosta kun kauppalastissa on kuin onkin tuoreita kananmunia, sekään kun ei tällä hetkellä ole mikään itsestäänselvyys.


"Lomalainen"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...