sunnuntai 11. joulukuuta 2016

hei kuuraparta!

Jäätynyt hämähäkinseitti on kaunis.


Meillä on viimeksi ollut oikea talvi joskus kauan sitten. Edellisestä lumisateestakin on vierähtänyt niin monta kuun kiertämää, että meidän kahden kuusivuotiaan kosketus lumeen löytyy satukirjoista ja elokuvista.Ei meidän talvi mikään suomalainen talvi ole silloinkaan kun meillä on talvi, mutta jonkinlainen talven kyhäelmä kuitekin. Kaikki alle +5 Celsiuksen on kylmää, ja kun elohopea putoaa nollan alapuolelle on helvetin kylmä. Aamulla muutama pakkasaste menee luihin ja ytimiin, toimistoissa istutaan takit päällä ja lapsille, niille joutuu riitelemenään takin ylle. Kompromissinä Ollipolli vaelsi keskiviikkona bussipysäkille muutaman asteen pakkasessa shortseissa ja toppatakissa. Kentsu vaati muuttoa Kaliforniaan kohtuuttoman säätilan vuoksi ja Tättis odotti lunta.

Tässä kohdassa kaikki oli vielä vaan kuuran peitossa. 


Talvesta on luvattu lumista. Meidän luminen tarkoittaa hiutaletta siellä, toista täällä. Jos lunta tulee enemmän kuin kaksi senttiä ja se pysyy maassa vuorakautta pidempää ollaan tekemässä ennätyksiä. Vuonna 2008 satoi lumi maahan 17. joulukuuta ja pysäytti koko kaupungin. Meillä oli valkoinen joulu ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1965. Tammikuussa 2012 me saatiin lunta miltei 30cm. Sen jälkeen lunta ei kauheesti ole näkynyt. Ei riittävästi aiheuttamaan liikenneongelmia tai sulkemaan kouluja. Viidentoista vuoden aikana meillä on siis kahdesti ollut se tilanne että lumi on oikeasti jäänyt maahan.Poikien syntymän jälkeen 2010 on lunta ollut maassa 14:sta päivänä, me tosin asumme käytännössä vuoristossa. Seattlessa lumipäiviä on ollut yhden käden sormin laskettava määrä. Torstaille luvattiin lumimyrskyä. Säätilaa seurattiin pitkin päivää ja viimeinen konsensus oli, että lumisade alkaisi illalla muuttuen yön aikana vesisateeksi. Lumisade aiheuttaa potentiaalisia ongelmia monestakin syystä: a) Alueella on valtavia korkeuseroja, eikä tieverkostoa ole rakennettu talvikäyttöä ajatellen. b)  Noin keskimäärin kaikilla on kesärenkaat. c) On ihan valtavasti kuljettajia, jotka eivät koskaan ole edes nähneet lunta tai jäätä, saati ajaneet autoa moisessa. d) 5 miljoonan ihmisen alueella on viitisenkymmentä lumiauraa, ja nekin on aika kevytsarjalaisia Suomen kalustoon verrattuna.Lopulta se lumisade kuitenkin alkoi. Mä olin iloisesti firman pikkujouluissa. Kentsu seisoi pihalla ihastelemassa ja maistelemassa moista outoa ilmiötä. Ollipolli katsoi varmimmaksi pysytellä sisätiloissa. Tättis yritti opettaa Kentsua ja Marttaa leikkimään lumisateessa.

Se ei ole loskaa vaan jäätä.

Jäätävä sade yhdistettynä tuuleen kaataa myös puita. 

Lumisade muuttui alemmilla korkeuksilla yön aikana vesisateeksi. Meillä se vaihtui alijäähtyneeksi vedeksi peittäen kaiken parin sentin jääkerrokseen. Aamulla maailma oli kuorrutettu. Ensin lumeen, sitten jäähän. Koulut oli suljettu. Tiellä ei pysynyt pystyssä. Ikkunasta ei nähnyt jääkuoren läpi ulos. Siinä vaiheessa kun päätiet oli kohtuullisessa kunnossa lähdin töihin.

Samalla lenkillä on lunta...

...ja sit se lumi katoaa metsän siimeksessä. Eilen me käytiin ostamassa jannuille villapaidat ja talvikengät. Onhan se vähän noloa – jos ei muuta – kun noi vetää pitkin kyliä tennareissa ja t-paidoissa. Eihän se mitään jos se on se normi päivä tai kaks, mutta kun ne väittää että tätä säätä kestää toista kuukautta. Onneksi viimeistään helmikuun lopussa tulee väistämättä kevät ja kukkaset. 

Majavilla on homma vähän kesken vielä, hyvä alku kuitenkin. 

Avantouimari - puolet lammesta on jään peitossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti