sunnuntai 18. joulukuuta 2016

elämä kuin elokuvissa

Jouluinen maisema.


Viikonloppuaamuissa parasta on se kun sänkyyn kerääntyy aamukahdeksalta kahden aikuisen seuraan kolme lasta ja yksi häntä. Ilmassa on paljon naurua ja hälinää. On hännänheilutusta, märkiä lipaisuja, pörröisiä päitä, kiljaisuja ja kutitusta. On perhe. On aikaa. On lauantai. Kaikkia pitää kutittaa samalla tavalla. Jokaisen kämmenellä pitää harakan keittää huttua. Hetken aikaa elämä on kuin elokuvassa.

Lauantaina kummitytön pähkinänsärkijässä.


Sunnuntaissa on ainekset samaan paitsi että Martalla on ollut yöllä ripuli ja makuuhuoneessa on kokolattiamatto. Kukaan ei tule makuuhuoneeseen. Mulle työnnetään ovenraosta muovipussia, etikkaa, ämpäriä, talouspaperia ja matonpesuainetta. Kumihanskat löytyy kylppäristä. Fredde kysyy miten mä kykenen, vastaan että vanhalla rutiinilla. Tättis haluaa eläinlääkäriksi, pitäis pyytää se siivoamaan tämä sotku. Saattais olla lapsella ammatinvaihto edessä.

Me nukutaan ikkuna auki ja ulkona on pakkasta. Ei haise. Miksi se ei herättänyt? Onneksi meidän makkariin ei vaihdettu mattoa syksyllä kun uusittiin koko muun talon matto... jäätiin leipomaan laitetaanko mattoa vai puuta, tänä aamuna vanaa mattoa hinkatessani tein helpon päätöksen, laitetaan vinyylilankkua, samaa kuin lastenhuoneissa.

Ei tätä sinne mistä joutuu luuttuamaan kakkaa. Alakerrassa vanha portti on löytänyt tiensä keittiön ja olohuoneen väliin. Martalla on tänään porttikielto uudelle matolle. Eiköhän se kuitenkin tähän kolmeenkymmeneen neliöön mahdu. Lauma kysyy aamiaisen perään, mä anelen armoa ja kysyn saanko juoda kupillisen kahvia kakkasavottani jälkeen? Jääkaappi on aika ankeana. Kaivan esiin laatikollisen munia, sipulin, juustoraastetta, pakkasesta viimeisen paketin aamiaismakkaroita ja croisantteja. Munakasta ja voisarvia hillolla, siitä on sunnuntaiaamiainen tehty. 

Koulukonsertissa perjantaina; Kentsu etualalla punavalkoraitaisessa paidassaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti