Siirry pääsisältöön

uusia ystäviä



Nykyään tulee harvemmin jouduttua niihin tilanteisiin jossa istuu samassa päivällispöydässä käytännössä ventovieraitten ihmisten kanssa. Viitisentoista vuotta sitten sitä harrastettiin jatkuvasti, silloin kun rakentamalla rakennettiin uutta elämää ja ystäväpiiriä. Sovittiin päivälliset, istuttiin ja seurusteltiin ja oven sulkeuduttua päätettiin tuleeko tästä mitään vai ei. Tällä tavalla on löytynyt paljon aivan mahtavia ihmisiä, ystäviä ja uusi perhe.

Seuraava kierros oli M:n synnyttyä. Mä etsin niitä äitiystäviä, muita samassa tilanteessa olevia – vertaistukea. Vuosien saatossa monet on muuttaneet tai muuten vaan ollaan kavettu erilleen. Toiset tekee kahdeksansia lapsiaan, toiset palas töihin kolme kuukautta ensimmäisen synnyttyä ja neljänsien kanssa ei loppujen lopuksi ollutkaan niin kauheesti muuta yhteistä kuin samanikäinen lapsi. Sitten on poikien kummivanhemmat, tai ne rakkaat ystävät joiden kanssa vietetään kiitospäivää ja puutarhajuhlia. Ne jotka tarttui mukaan tältä kierrokselta – samanikäisten lasten vanhempia ihmisiä joiden kanssa on helppoa olla yhdessä.  

Useimmat koulukavereitten vanhemmat on hyvänpäiväntuttuja. Osa taas ihan hyviäkin ystäviä. Perhetuttavia sieltä ei vielä ole kuoriutunut lainkaan, mutta toisaalta meillä on jo ystäväpiiri ja meille ihan riittävä sosiaalinen elämä. Viikko sitten M:n partionvetäjä kutsui meidät kylään. Mä tunnen Cathya just sen verran että tiputan neidin partioon ja poimin sieltä takaisin, ja partioleirillä tuli oltua viikonloppu yhdessä. Cathy on sellainen superhiljainen nainen, sellainen joka kuuntelee kun muut puhuu. Käytännössä me mentiin kyläilemään täysin tuntemattomien ihmisten kotiin.

Sunnuntai-iltapäivänä me kurvataan niitten pihaan. Lapsilla on uikkarit ja pyyhkeet mukana, onhan perheellä oma uima-allas. Mä kannan sisään salaatin ja Fredde tulee perässä jälkiruuan kanssa. Cathy tarjoilee meille sangriaa. Bob sanoo ettei hän juo tollaisia litkuja ja avaa tölkin limua. Lapset sählää ja vaihtaa päälle uikkareita, me siirrytään juomiemme kanssa uima-altaalle.

Me yritetään Fredden kanssa kuumeisesti keksiä puheenaiheita;

- Onko teillä kesäsuunnitelmia? Ei.
- Kivaa kun lapset viihtyy niin hyvin yhdessä. Teillä on ihana piha, mutta varmasti paljon töitä tän kanssa? Hmm, Cathy mitään tee... puutarhurit tän hoitaa. – Mutta täytyyhän tästä olla paljon iloa? Jaa.
- Teillä on kaunis koti! Olis joo, mutta Cathy sotkee niin paljon että siivoamiseen menee kaikki päivät.
- Onko toi vanha silta ennen ollut tie? Hirveä mätä rotisko.



Aina välillä laskeutuu hiljaisuus keskustelun tyrehtyessä yksitavuisiin vastauksiin kerta toisensa jälkeen. Kenzie nousee uima-altaasta ja sanoo että sillä on jano. Cathy kehottaa lasta hakemaan pihakeittiön jääkaapista juotavaa lapsille. Kenzie haluaa että äiti hakee. Äiti nousee ja lähtee hakemaan, Bob tokaisee että lasten äiti kasvattaa kaksikosta maailman huonokäytöksisimpiä lapsia. Mä yritän pehmittää, että kahdeksan on haasteellinen ikä, Bob tokaisee että mulla on yltiöpositiivinen lähestymistapa heidän kasvatushaasteisiinsa. Hiljaisuus laskeutuu jälleen. Kaadan itselleni lisää sangriaa.

Kerta toisensa jälkeen yritän virittää puhetta. Cathy vastaa yhdellä tai kahdella sanalla ja Bon nälvii vaimoaan ja lapsiaan. Cathy on tehnyt alkupalaksi ilmakuivattuun kinkkuun käärittyjä mascarponetäytteisiä taateleita. Bob toteaa alkupalan olevan hyvine raaka-aineitten hukkaanheittämistä. Fredde kehuu alkupalaa, jos ei muuta niin tunnelman keventämiseksi. Bob haukkuu kanan mauttomaksi ja toteaa ettei riisiä kannata tehdä toiste. Me syödään Fredden kanssa hiljaisuuden vallitessa.

Perheen koira istuu Cathyn sylissä. Kehun koiraa suloiseksi. Bob tokaisee että olishan se suloinen jos Cathy viitsis pitää sen puhtaana. Koira hyppää alas Cathyn sylistä ja siirtyy Bobin syliin. Bob kiljaisee että Cathyn pitää päästää irti hihnasta, eläinparkahan kuristuu.

Perheen lapset siirtyy takaisin leikkimään. Meidän lapset tyhjentää lautasensa. Bob haastaa taas vaimonsa sanomalla että katso Cathy, niitten lapset jopa osaa syödä. Cathy vastaa että heidän lapsensa saa sentään olla lapsia ja leikkiä. Me istutaan Fredden kanssa hiljaa.


Jälkiruuan tullessa pöytään. Bob kysyy paljonko kello on. Katson kelloa ja sanon sen lähestyvän seitsemää. Bob tiedottaa olevansa väsynyt ja menevänsä nukkumaan heti seitsemän jälkeen. Lauseen jatkeeksi se sanoo Cathylle, että tämä on hukannut lasten iPadin ja saa luvan nukkua alakerran sohvalla. Vaimo ei sano mitään. Me syödään kakkua hiljaisuuden vallitessa ja yhdeksää yli seitsemän Fredde nousee ja kiittää mukavasta illasta. Bob kävelee sisään ja katoaa jonnekin valtavaan taloon. Lapset juoksee talon läpi autolle, Kenzie kiipeää syömättömän kakkunsa kanssa meidän autoon ja pudottaa kakun auton lattialle. Pyydän laumaa varomaan auton lattialla nököttävää kakunpalaa, siivotaan sitten kotona. Perheen koira kiipeää Kenzien perässä autoon ja syö kakun lattialta, Kenzie pyyhkii kätensä istuimeen. Meidän lapset pidättää hengitystään. Lopulta vain meidän perhe on autossa. Me vilkutetaan ja ajetaan pois. Fredde ilmoittaa tarvitsevansa paukun. Mä nauran kyyneleet silmissä koko matkan kotiin. 



Kommentit

  1. Huh, kuulostipa ahdistavalta. Sääliksi käy lapsia ja Cathya, tuollainenhan on henkistä pahoinpitelyä :(

    Kiva, kun laitoit kommentoinnin takaisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan miten tää toimii näin :) Oli joo aika kurja tunnelma, en tiedä oliko se ihan arkipäivää vai oltiinko me ehkä keskellä perheriitaa tai jotain...

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän