Siirry pääsisältöön

aktiivilomailua Kanadassa

Olympialaiset ovat edelleen vahvasti läsnä. 


Terveisiä lomalta. Tänään on pesty pyykkiä, editoitu kuvia ja podettu lomakrapulaa. Jokainen meistä viidestä oli onnellinen eilen illalla käpertyessään oman peittonsa alle viileässä yössä, edelliset yöt kun oli enemmän tai vähemmän tukalia helteisessä kohteessa jossa ei yleensä ole helle, ei ainakaan niin että asteita olis reiskat kolmekymmentä useita päiviä putkeen. Keskiviikosta lauantaihin meillä oli kuuma. Kuuma sisällä, kuuma hotellihuoneessa, kuuma kaupoissa ja vielä kuumempi ulkona. Ilmastoidulla kodilla hemmotellulle perheelle kuumuus tuntui tukalalta kun sitä oli mahdotonta päästä pakoon edes jäätelökaupassa. 




Mutta kyllä meillä oli mahtavaa ja kivaa ja ihanaa.

Kanadaan on meiltä parin tunnin ajomatka. Kilometreissä meidän etuovelta on rajalle matkaa jotakuinkin 180km. Vertailun vuoksi Helsingistä Tampereelle on 178km, Oulusta Rovaniemelle 205km tai Tampereelta Turkuun 162km. Periaatteessa kannattais käydä useamminkin. Rajalta ajelee Vancouveriin puolisentuntia, ja vastaavasti Whistleriin parin tunnin verran. Matkaa sinne on toiset 180km. Rajanylityksineen kokonaismatka-aika oli reilut neljä tuntia.

Matkalla rajan ylitse. 



Vancouverissa me ollaan oltu viidesti. Kahdesti lasten kanssa ja kolmasti ilman. Moni saattaa olla totaalisesti erimieltä, mutta itse olen lämmenyt kaupungille vain silloin kun mukana ei ole ollut lapsia ja silloinkin on tunnelma ollut vähän laimea. Moni Yhdysvalloissa asuva eurooppalainen pitää Vancouverista juuri niistä syistä miksi en itse siitä niin välitä. Liikenne on kaoottista, kaduilla vaeltelee narkkareita ja kodittomia. 


Lynn Canyon:in riippusilta on vähemmän kuuluisa kuin Capilano, mutta huomattavasti autenttisempi kokemus.




Ravintolat on hip ja lapsia katsotaan huomattavasti karsaammin kuin täällä meillä. Lasten tilaamat spessut drinksut tarjoiltiin mustalla muovipillillä ilman minkäänlaista yritystä ja muutenkin tunne siitä etemme olleet kovin tervetulleita asiakkaita oli käsinkosketeltava huolimatta siitä että ravintola oli käytännössä tyhjä. Tällä kerralla meidän Vancouverin osuus kutistui lyhyeen kun meidän varaama Airbnb osoittautui pettymykseksi, eikä yksikään viidestä ollut innokas yöpymään talossa jonka piha oli hoitamaton ja edessä heilui tuulenvireessä "myytävänä" kyltti. Meidän auto erottautui muista kadunvarren autoista sen verran räikeästi että heräsi epäilys onko se siinä vielä aamulla, jos sen siihen yöksi hylkää. 

Tänne meistä ei ollut jäämään. 

Lounaaksi lettuja.

Odottelemassa vesibussia.




Whistler on lomakaupunki. Tai ehkä ennemminkin sitä pitäis kutsua lomakohteeksi. Paikallisia asukkaita kylässä on noin 10.000. Hotelleja kylässä on 58, sen lisäksi yksityiset lomakodit ja vuokra-asunnot. Vuodepaikkoja on noin 35.000. Palveluita pyörittää talvella ne jotka haluavat vain laskea ja lautailla, kesäisin vaeltajat ja maastopyöräilijät. Ensimmäistä kertaa elämässäni näin valkoisen miehen hotellin huonesiivoojana, pitkät kiharat ponnarilla ja sääret ruvella maastopyöräilystä. Hiihto- ja pyöräpummit on vaihtuneet palvelualan ammattilaisiksi, hotelli- ja ravintoladuunareiksi.




Meidän edellinen kosketus alueeseen oli ajalta ennen 2010 talviolympialaisia, silloin kun ravintoloita oli kourallinen ja tapahtumaa huomattavasti paljon vähemmän. Aikana ennen Peak to Peak gondolihissiä, sitä maailmankuulua vaijerin varassa kulkevaa hissiä, jonka kahden tolpan väli on suurimmillaan 3,03km ja korkeus maasta korkeimmillaan 430m.




Yhden vaijerin paksuus oli 4.6cm


Whistler on aktiivilomailijan paratiisi. Kohde jokaiselle joka hakee jotakin muuta kuin drinksua hiekalla tai uima-altaan reunalla. Meidän loman aikana siellä oli samaanaikaan Wanderlust joogafestarit ja me Fredden kanssa mietittiin kuinka moni niistä tyypeistä käveli joogamattokainalossa vain näyttääkseen siltä että ne joogaa koko ajan, ja kuinka moni oikeesti meditoi ja joogas aamuseitsemästä iltayhdeksään.

Wanderlust


Whistlerin aluella voi kesäisin retkeillä ja vaeltaa, voi pyöräillä niin vuorenrinnettä kuin tasamaatakin. Alueelta löytyy niin mönkijäsafaria kuin vuorikiipeilyäkin. Jos haluat laskea koskea löytyy retkiä kaikille mummosta vaariin, samoin kuin puukiipeilyä ja zipliningia. Zipline retkiä järjestetään viisivuotiaasta ylöspäin. Kesäisin hiihtokoulun tilalla on maastopyöräilykoulu ja jos osaa polkea ilman apupyöriä on tervetullut osallistumaan. Whistleristä löytyy jokaiselle jotakin.

Myös vaellusreittejä löytyy kaikille, ja ne on merkitty hiihtorinteitten tavoin vaikeusasteen mukaan. Me vaellettiin sinistä, lapsiperheelle sopivaa reittiä. Alkuun otettiin pikkugondoli ylätasanteelle, ja sieltä jatkettiin tuolihissillä vielä ”maailman katolle”. Matka sieltä katolta takaisin päähissitasanteelle kesti kolmen tottumattoman kulkijan kanssa pysähdyksineen, välikiipeilyineen, evästaukoineen ja maiseman ihailuineen reilun tunnin.

Pyörätyypit sai kiilata.


Lunta lumettomille lapsille - eksotiikkaa!

Vielä vähän ylemmäs.

Tän jälkeen jannut kieltäytyi tulemasta mun kanssa tuolihissiin, kun hampaitteni välistä sihisin
 niille vääntäväni niiltä niskat nurin jos ne liikahtaa tai sanoo sanankaan.


Maailman katolla

Huomaa vasemmalla kivennokassa istuva pariskunta.





Melkein perillä!


Ratsastusretkiä ja ratsastusvaelluksia löytyy tunnin tai kahden aloittelijaretkistä useamman päivän kestäviin vuoristovaelluksiin. Tällä kertaa me kokeiltiin M:n kanssa tunnin retkeä, olihan kerta tytön ensimmäinen. Tällä reissulla taisin sytyttää tytössä kipinän, niin innoissaan se suunnittelee menevänsä ratsastusleirille ensi kesänä, ja sitten seuraavalla Whistlerinreissulla ainakin puolipäivävaellusta. Whistlerissä jokainen voi ratsastaa ja omasta kokemustasosta kannattaa olla rehellinen, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.


Andrew on miltei kolmekymmentä



Jopa meidän aloittelijaretkellä kahlailtiin joessa ja päästiin keskelle pohjoisen länsirannikon upeaa luontoa. Talleja löytyy moneen lähtöön, ja tallin valinnassa kannattaa olla tarkkana. Mun valinta oli pienempi talli joka sai vain ja ainoastaan hyvää palautetta muilta matkailijoilta niin reiteistä, hevosista kuin siitä että retket ihan aikuisten oikeesti räätälöidään ryhmän mukaan. Matkaan ei lähde kymmentä aloittelijaa kokemattoman oppaan kanssa, vaan meidänkin retkellä meitä oli kolme. Minä, M ja opas. Matkaan lähdettiin tallinomistajan kotipihalta, omistajan pakatessa samaan aikaan hevosia matkaan neljän päivän vaellukselle. Talon emäntä jäi jututtamaan Freddeä ja poikia. M:lla oli alla kokenut ristiveriruuna Freckles ja mulla liki kolmikymppinen ruuna Andrew. Andrew tekee enää vain näitä tunnin pikkuretkiä kokeneemman ratsastajan kanssa, sellaisen joka tietää että vanhojen jalkojen pitää saada määrätä oma tahti ja omat jalansijat, sellaisen joka ei turhia hötkyile. M:n ratsu sen sijaan viisveisas pienestä matkalaisestaan ja luotsasi tämän turvallisesti lähdöstä maaliin.



Pikkutyttönä tää oli mun unelma!


Torstaina askelmittariin kertyi reilut 20.000 askelta, nostan hattua meidän kolmelle lapselle, jotka miltei mukinoitta kulki saman matkan, tosin illalla O kävi ostamassa Lushista itselleen kylpysuolaa särkeville lihaksille ja niitä lioteltiin sit hotellihuoneen kylpyammeessa samaan aikaan kuin ne muut kaksi verrytteli uima-altaalla.


Apua kolottaville lihaksille


Ravintolatarjoilua alueella on jokaiselle kukkarolle, maulle ja mieliteolle. Lapset ovat tervetulleita kaikkialle ja jokaisessa ravintolassa oli baarimestarilla aikaa loihtia meidän kolmikolle mitä huimempia sateenvarjodrinksuja. Loppulomasta ne jo sujuvasti tilailikin itselleen kaiken maailman elämyksiä.

Sateenvarjodrinksuja lapsille

Kylän ravintoloita ja kuhinaa


Minkä pullan ottaisit?

Vähän rauhallisempaa ravintolameininkiä


Kolme yötä ja kaksi kokonaista päivää oli meille riittävästi. Pidemmän ajan olis voinut olla, jos oltais vuokrattu asunto tai talo. Kuumassa hotellihuoneessa tää oli ihan tarpeeksi, huolimatta siitä että huone oli tilava ja jannut nukkui yläkerran parvella, huoneessa oli täysi keittiö ja olohuoneen sohva taittui M:lle sängyksi.

Kuuma, kuuma, kuuma...

 Linkkejä:




Peace Arch päärajanylityspaikalla

Kotimatkalla pysähdyttiin yliopistokaupunki Bellinghamiin syömään. 



Huomenna palataan taas hetkeksi arkeen, ennen seuraava lomapätkää, kahden viikon päästä. Silloin me lähdetään häihin viinialueelle. 

Kommentit

  1. Oi mä niin rakastan reissukertomuksia kuvineen. Oli kiva lukea ja katsoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän