Siirry pääsisältöön

minä en tunne sinua enää

Toisen naapurin ikkunassa. 


Haluaisin olla kirjoittamatta politiikasta, mutta kun se on kaikkialla. Juuri nyt tämä maa elää ja hengittää politiikkaa meidän jokaisen eläessä keskellä jonkinlaista kornia tositeeveeohjelmaa. Ihan sama se millä puolella olet, vai yritätkö olla olematta, se ulottaa lonkeronsa kyllä sinuunkin – halusit tai et.

Samassa korttelissa, sen toisessa päädyssä asuu naapuri, ystävä vai entinen ystävä. En tiedä mikä. Ikkunassa on edelleen ne Trumpin vaalikyltit ja jokainen aamu ja iltapäivä kävellessäni lasten kanssa koulubussille ja sieltä takaisin tuijotan niitä kylttejä. Mietin osataanko me enää istua alas viinilasilliselle. Osataanko me enää puhua jostakin muusta. Osataanko me enää koskaan olla mitään muuta kuin puolesta ja vastaan. Yhtäkkiä välissä on ammottava kuilu – TRUMP. Minä en tunne sinua enää, vai enkä minä koskaan tuntenutkaan sinua. Olenko mä koskaan edes tuntenut tätä ihmistä jonka kanssa olen istunut niin monta mukavaa iltaa. Jonka kanssa olen naljaillut, jonka lapset on aina olleet läheisiä ja tärkeitä.

Bussipysäkillä katson lasten koulutovereitten vanhempia, omia naapureitani, enkä osaa olla miettimättä kuinka moni niistä pyskillä seisovista äideistä ja isistä on peloissaam tai vähintäänkin huolissaan perheensä tulevaisuudesta. Uusitaanko viisumeita? Perutaanko kansalaisuushakemus? Uskaltaako maasta poistua, jos ei enää pääsekään takaisin. Täällä on perhe, koti ja elämä. Tuntuu epäreilulta olla suojassa, turvassa – uloittumattomissa. Olenhan itsekin emigrantti. Lähinaapurit – valkoinen perhe Puolasta – huokaisee helpotuksesta, kansalaisuushaastattelu oli viimeviikolla, he ovat turvassa. Kadun toisessa päässä amerikkalais-hollantilainen perhe miettii miten perheen käy, jatketaanko isän viisumia vai joutuuko perhe muuttamaan takaisin Hollantiin koska isän vuositulot eivät ole riittävän korkeat uusien sääntöjen mukaan.

Koulussa ne on puhuneet poikien kesken muurista. Kuusivuotiaat keskenään pohtii välitunnilla asioita joiden ei pitäisi koskettaa kuusivuotiaan amerikkalaislapsen maailmaa, ja silti se koskettaa. Lapset keskenään, kreikkalainen, iranilainen, intialainen, pari suomalaista, yksi kolmannessa polvessa suomalainen - ystävät. Yhtäkkiä jokainen tietää mistä kukakin on kotoisin ja mikä on kenenkin emigraatiostatus.


Kyllä minäkin haluan työllistää jo täällä olevia työikäisiä työnhakijoita ennen kuin palkataan maailmalta lisää. Kyllä minäkin haluan asua turvallisessa maassa. Kyllä minäkin olen sitä mieltä että sotaveteraanit ovat tärkeitä ja että omistakin pitää huolehtia. Kyllä minäkin... mutta ei näin. Tämä ei ole oikein. En marssi muitten mukana koska pelkään. En marssi muitten mukana koska minulla on kotona kolme lasta ja haluan nähdä niitten kasvavan aikuiseksi. Pelkään silmitöntä väkivaltaa. Pelkään äärioikeiston väkivaltaisia hyökkäyksiä. En pelkää muslimeja. En pelkää pakolaisia. En pelkää mamuja. Minä olen mamu. 

Onneksi on aurinko ja metsälenkit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...