Kiitospäivästä
alkaa joulunaika, ja niinpä perjantaina kiitospäivän jälkeen koti täyttyy
laatikoista. Lattioilla on suloisena sekamelskana joulukuusi, kuusenkoristeita,
jouluvaloja, seppeleitä, joulukylä, pähkinänsärkijät, tontut, joulusukat,
juna... jouluhullun kodissa vedetään jouluöverit vuodesta toiseen. Vain yksi
lasipallo särkyy hötäkässä.
Tässä tuloillaan se sienikeitto. |
Thanksgiving,
friendsgiving, turkey day, marraskuun lopulla juhlittava kiitospäivä,
sadonkorjuujuhla, on joulun ohella rakas ja tärkeä. Se on juhla johon on
kasvanut vuosien mittaan, joka alkuun etsi muotoaan ja haki meidän näköistä
tapaa. Ensimmäisenä vuonna, silloin joskus kauan sitten sen merkitys oli niissä
kahdessa ylimääreäisessä vapaapäivässä kauppojen täyttyessä kalkkunoista. Oli
meilläkin kalkkuna, mutta vasta vuodet kasvattivat kiitospäivän myös sydämeen.
Ihan kuten
joulukin, kiitospäivä rakentuu traditioiden ympärille, siihen että asiat
toistavat itseään vuosi toisensa jälkeen. Siinä missä suomalisesta
joulupöydästä löytyy imelletty peruna- ja lanttulaatikko, on kiitospäivän
ruokalistalla vihreitä papuja ja bataattivuokaa. Bataattivuoka tosin tuli
heivattua, kun sitä appelsiinimehulla maustettua, vaahtokarkein kuorrutettua
makeaa sosetta ei syönyt oikeastaan kukaan. Sienikeittoa meillä on ollut niin
monta vuotta alkuruokana että se on jo vitsin aihe, etenkin kun se ei ole ihan
kaikkien lasten suosikki.
Valmiina juhlaan. |
Joulukalenterin
ensimmäisen luukun avaakin kiitospäivä, tänä vuonna sopivasti viikkoa
tavallista myöhemmin, marraskuun 28. Tervetuloa rakas joulu.
Kalkkunankoipi on tän miehen herkku. |
Kommentit
Lähetä kommentti