Siirry pääsisältöön

20. ja 21. luukku - potilaita


Viikossa tyypistä on tullut aika rento ja painoakin on tullut reilusti lisää. 

20. luukku - sairastupa


Viimeinen koulupäivä lähtee käyntiin tahmeasti. Takana on öinen myrsky joka on on matkassaan aiheuttanut mutavyöryjä, katkenneita sähköjä ja kaatuneita puita. Edelleen sataa kaatamalla, laaksoissa on tulvavaroitus. Yöllä on pitänyt hereillä myrskyn lisäksi se pieni poika joka ei saanut henkeä. Huokaan ja mietin että koska se kasvaa niin isoksi ettei ahdas kurkunpää turpoa umpeen lapsen sairastuessa. Yleensä kurkunpääntulehdus aiheuttaa hengitysvaikeuksia alle nelivuotiaalle lapselle, meidän jannu on kohta kymmenen. Varaan ajan lääkäriin iltapäiväksi, kortisoniresepti on vanhentunut, enkä ajatellut että me enää sitä tarvittaisiin vaikka tarvittiinhan sitä viimeksi huhtikuussa.                           

Alakerrassa tuoksahtaa kissankakka. Maeve on saanut flunssarokotteen keskiviikkona ja varoittihan ne että sillä saattaa mennä vatsa sekaisin. Etsin lasten kanssa hajun lähdettä, kurkkaan huonekalujen alle, tarkistan sohvatyynyjen alta ja lopulta Ollipolli löytää löysän läjän joulukuusen jalan ympärille kääritystä säkkikankaasta. Lauma yökkäilee sohvalla mun katkoessa kuusen alla saksilla nippusiteitä joilla kangas on kiinnitetty ja heitän koko höskän roskikseen. Kuuraan takapuolipystyssä lattiaa ja yritän olla kaatamatta puuta, mietin ettei tämä ihan vastaa mun mielikuvaa siitä että me syödään tunnelmallisesti viimeisen kouluaamun kunniaksi riisipuuroa joululaulujen soidessa taustalla. Tarjolla on muroja sille ainoalle joka haluaa jotakin syödä ja joululaulujen sijasta ilmassa leijuu kakan lemu. Vien alakerran vessaan toisen kissanhiekkalaatikon. Nyt niitä on yksi kummassakin kerroksessa - lyhyempi matka hädän hetkellä.   

Tämä kolmikko jäi meille.


Kouluun lähtee vain yksi vesisateisessa pimeydessä. Säälin nuorta miestä ja lastaan sen autoon ajaakseni muutaman sadan metrin matkan sen kanssa, onhan sillä kyydissä tonttuarmeijan lisäksi aineet piparitaloon, ne kun rakentaa viimeisen päivän kunniaksi piparkakkutaloja matematiikantunnilla. Kuljen lapsen kanssa koulun käytävillä ja autan sitä toimittamaan tonttuja perille, vaihdan muutaman sanan opettajien ja rehtoreitten kanssa, halaan ja toivotan ihanaa joulua ja rentouttavaa joululomaa. Käyn tekemässä saman kierroksen yläkoululla, Tättis on edelleen päänsärkypotilaana kotona ja muistan itse miten migreenit joskus aikanaan kestivät päiviä.

Niin kauan kun kukaan ei ala oksentamaan on kaikki hyvin, ja jouluhan tulee jokatapauksessa.

21. luukku - kolme päivää


Kolme päivää jouluun. Edelleen sataa vettä. Reilussa vuorokaudessa on satanut 82mm ja vuoret ovat saaneet 62cm uutta lunta. Monin paikoin teitä on suljettu joko veden tai lumivyöryvaaran takia, joet tulvivat ja meidän vesiputous raivoaa eikä tahdo mahtua uomaansa. Kaikki vitsailee harkitsevansa arkin rakentamista. Olemme onnekkaita, meillä on lämmintä, kuivaa ja sähköä. Monessa muussa perheessä tilanne on toinen.

www.snoqualmiefalls.com


Nostan kinkkuämpärin ulos jääkaapista ja kaadan vaaleanpunaisen suolaveden viemäriin. Vaihdan kinkun kylpyveden uuteen – suolattomaan. Riisipuuro hautuu hellankulmalla ja kattilassa kiehuu luumuhillo. Kissankakan haju on vaihtunut jouluiseen kaneliin. 

Joulupuuro riisistä ja ohrasta.


Myöhemmin Ollipollilla on karate, meillä edessä käynti kierrätysasemalla viemässä pahvia kierrätykseen ja ehkä piipahdus panimossa. Työpöydän kulmalla palaa kolme tuikkua ja taustalla soi ne eilisestä aamusta puuttuneet joululaulut. Kentsu yskii alakerrassa ja Maeve leikkii mun jaloissa. Saatan siirtyä virkkaamaan kissalle hiiriä nyt kun tontut on toimitettu.

Fredden ja mun toimistossakin on ihanan jouluista. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän