Ilon kautta ilon juhlaan! |
On joulukuun
kolmas. Siis vasta K-O-L-M-A-S. Antakaa mulle tauko, mieluiten se hiljainen ilta ja
hiljainen silta. Miten mä selviän loppuun? Autotalli on täynnä pahvilaatikoita ja laatikoissa
paketoimattomia paketteja. Kalenteri on niin väärällään tavaraa että notkuu ees
ja taas, ja taas takaisin. On jouluun liittyviä ihania juttuja ja jouluun
liittyviä pakkopullia. On työtilaisuuksia ja edustustilaisuuksia ja tilaisuuden
tilaisuuksia. Hyväntekeväisyyttä ja juhlaa, ja hyväntekeväisyysjuhlaa. Kahdennentoista
päivän iltana on tyhjää, pysähdyin siihen kolmasti tänään lyijykynäni kanssa ja
mietin hetken miten on mahdollista että mulla on ihan kokonainen ilta tyhjillään...
ei yhtään avaintenluovutusta, ei asiakastapaamisia, ei kekkereitä tai
kissanristiäisiä... sitten muistan miksi siinä on tyhjää, ai niin, jätän illan
tyhjilleen.
Tilaan
joulukinkun. Meillä ei ole ollut joulukinkkua vuosiin, mutta tänä vuonna lapset
haluavat sellaisen – yökinkun. Olen käynyt saman keskustelun lihakaupan kanssa
ennenkin;
- haluaisin
tuoreen kinkun
- minkä kokoisen?
- no sellaisen
kokonaisen kinkun
- siis sian
jalan?
- joo
- siis tuoreella
tarkoitat savustamatonta ja suolaamatonta?
- joo
- halusin vaan
varmistaa. Koska haluat noutaa?
- joulukuun 10.
on varmaan hyvä
- selvä... nimi? Puhelinnumero?
Harmaasuolattua
kinkkua ei täällä voi ostaa K-kaupasta, Prismasta tai edes Stockalta. Harmaasuolattu
kinkku pitää suolata ihan itse, 10%:ssa suolaliemessä vähintään kymmenen päivää,
sitten suolattomassa vedessä vielä pari päivää päälle. Suolaliemi pitää keittää
itse. Sen jälkeen se jäähdytetään jotta kinkku voi kylpeä siinä autotallin
jääkaapissa. Joulukinkku ei ole matka ruokakauppaan, se on prosessi. Tänä
vuonna meillä on taas kokonainen yökinkku. Saatetaan syödä sitä vielä
toukokuullakin.
Yökinkku vuonna 2013 |
Kommentit
Lähetä kommentti