sunnuntai 29. marraskuuta 2015

adventin aikaan

Kiitospäivän jälkeisenä viikonloppuna alkaa joulu. Yhtäkkiä naamiksen täyttää jouluiset valokuvat piparkakkutalonäyttelyistä ja joulukuusenhakuretkistä. Myös meidän koti puettiin lauantaina jouluun, niin ulkoa kuin sisältä. Marraskuun loppupuoliskolle tyypillisesti on kylmä. Aamulla maailma on peittynyt huurteiseen kuorrutukseen joka auringon lämmittäessä sulaa pois palatakseen auringon laskiessa takaisin.
Seattlen Sheraton järjestää piparkakkunäyttely 23. kerran. Tänä vuonna rahaa kerätään diabetestutkimukseen Tähtiensodan hengessä.
Joulukeesen hakemisessa on aina jotakin taianomaista...
Tääkin tyyppi on tullut takaisin... meidän Tonttu


Sunnuntaiaamuna auton ystävää hädässä, tai oikeastaan ystävän ystävän lasta. Nuorta naista, jonka ensikokemus elämään aupairin kaukana kotoa on kieltämättä ollut vähintäänkin tyly. Perhettä en saa taiottua mukavammaksi, mutta ainakin me voidaan olla läsnä ja tavoitettavissa silloin kun se oma koti on kaukana ja aikaero vie sen vielä vähän etäämmälle.

hatarin ohjein ajelin aamulla pelastamaan pulassa olevaa lasta, sillä lapsihan se vielä omissa silmissä on vaikka kuinka numeroiden mukaan aikuinen oliskin


tuoretta pullaa, suomenkieltä ja sympatiaa
Iltapäivällä ostin itselleni auton työmatkan ruuhka-ajoa ajatellen... siitä että mä olen ostanut auton ihan itse ja itselleni on vuosia. Mun tehdessä autokauppoja prinsessan kanssa, hoiti Fredde jannut koulutoverin synttäreille ja takaisin.
Ja sit me mentiin yhdessä ulos syömään sunnuntain kunniaksi...


Mukavaa alkavaa viikkoa ja joulunaikaa kaikille! Annan kysymyksiin lupaan palata ihan omalla tekstillä vaikka olen aihetta jossakin vaihessa sivunnutkin.

7 kommenttia:

 1. Jee, Tonttu! :) Miten teidän kuusi säilyttää neulasensa 1 kk ajan? Suomessa ei vielä myydä aitoja kuusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää meidän kuuset on erilaisia kuin suomalaiset, tai siis jo joulukuusikaupassa myydään parhaimmillaan viittä eri kuusilajiketta, meidän on "noble fir" Ne on jo tuntumaltaan erilaisia kuin suomalaiset ja vain kerran meillä on käynyt näitten vuosien aikana niin että kuusi olisi varissut ennen joulua.

   Poista
 2. Entisenä au pairina (vaikka mulla meni kaikki ihanasti) oon niin kiitollinen, että autoit <3 Ihanaa, kun melkein missä päin maailmaa tahansa voi nykyään törmätä toisiin suomalaisiin tai muuten ihaniin ihmisiin eikä tarvitse sen takia jäädä huonoon tilanteeseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai autoin :) Jotenkin itse ajattelen sen niin että jos oma lapsi joskus tarvitsee apua jossakin kaukana niin toivoisin että joku olis valmis ojentamaan käden...

   Poista
 3. Onks teillä nyt sitten neljä autoa vai mikä lähti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, neljä autoa. Täällä se ei ole mitenkään tavatonta. Kummallakin on ne autot joilla kulkee töissä, sit on se iso perheauto ja neljäs nyt on lähinnä moottoripyörään verrattavissa oleva lelu.

   Poista
  2. Ok. Jenkkiläinen elämäntapa on tosiaan sellainen, etten ihmettele, että USA on maapallon luonnonvarojen kuluttamisessa per asukas ihan kärjessä.

   "Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Tänä vuonna ylikulutuspäivä tuli aiemmin kuin koskaan ennen. Viime vuonna ylikulutuspäivä oli 19. elokuuta. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

   ”Ylikulutuspäivä on tärkeä hälytyskello. Suomen hallitus haluaa puuttua ongelmaan. Pyrimme biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen kärkimaaksi ja irti fossiilisesta energiasta. Haluamme kehittää ja tarjota ratkaisuja maailman polttaviin ongelmiin”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korostaa.

   ”Maapallo ei kestä loputtomasti ylikulutusta. Hyvinvointimme riippuu luonnon tarjoamasta ruuasta, vedestä ja energiasta. Velaksi elämisen on loputtava nyt”, painottaa myös WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
   Myös asuminen ja liikkuminen kuluttavat merkittävästi luonnonvaroja ja energiaa. Omakotitalossa päästöjä ja sähkölaskua voi pienentää energian fiksulla käytöllä, energiaremontilla, maa- ja aurinkolämmöllä tai esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Kerrostaloasukas puolestaan voi tilata energiayhtiöltä tuulivoimaa, vaatia kaukolämmön tuottajaa siirtymään uusiutuviin energialähteisiin ja edistää energiatehokkuushankkeita taloyhtiössä."

   ”Liikkumisessa kannattaa suosia joukkoliikennettä ja lihasvoimaa”, maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen suosittelee."

   "Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja jo puolitoista kertaa enemmän kuin mihin olisi varaa, todetaan tuoreessa, maapallon tilaa koskevassa Living Planet Reportissa (LPR), jonka uusin painos julkistettiin keskiviikkona Sveitsissä.

   Ekologisia jalanjälkiä seuraavassa raportin osassa todetaan, että jos ihmiskunta jatkaa luonnonvarojen tuhlaamista nykyvauhdilla, vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme kahden maapallon tuotantokyvyn vuotuisten tarpeidemme tyydyttämiseksi. Juuri äsken löytyi avaruudesta eksoplaneetta, jonka olot muistuttavat maapalloa toistaiseksi eniten. Harmi vain, että tuo varapallo on 20 valovuoden päässä.

   Vielä hullummin käy, jos koko maailma omaksuu huippukuluttajien, kuten Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen kulutustottumukset. Niiden mukainen elämän ylläpitäminen vaatisi 4,5 maapalloa.

   Noiden kahden tuhlarimaan lisäksi ekologisen jalanjäljen tuottajista kymmenen pahimman listalle kuuluvat Qatar, Tanska, Belgia, Viro, Kanada, Australia, Kuwait ja Irlanti. Suomenkaan ei kannata röyhistellä rintaansa, sillä sijoitumme jalanjälkilistalla heti tuon kymmenikön perään, sijaluvulle 12."

   Kun ajattelee maapallon ekologista tilannetta, "aikuisten ihmisten leluautot yms" ovat kyllä ykkösturhakeryhmää...

   T: Luonnonsuojelija

   Poista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.