keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

minkälainen maa on suomi?

Kiitos kaikille loistavista vinkeistä. Ennen teidän ehdotuksia mun silmissä vilkkui lähinnä se Sauli ja ne itsenäisyyspäivän kynttilät. Niin ja joulu, ihana joulu, ja mämmi. Mietin lähinnä historiaa, muumeja, suomenkieltä ja niitä tuhansia järviä. Kaikkea mikä ei kauheesti kiinnosta kohderyhmää. Sain hyviä ideoita.

kohderyhmä lennättää leijaa puistossa

Kohteena on alakouluikäiset, siis 5-10-vuotiaat. Sen ikäisiä ei kauheesti maailmanpoliittiset asiat, sen enempää kuin terveydenhuoltojärjestelmät kiinnosta. Etenkin meidän kulmilla kun kaikkea tuppaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi, lasten kosketus ”oikeaan” maailmaan on olematon ja äiti vie lääkäriin jos on tarvis. M:n koulutovereiden suurimmat ongelmat – noin keskimäärin – on erimielisyydet kavereitten kanssa ja se mitä laittais aamulla päälle.Metsät hylkäsin siksi, että myös täällä on luonnonvaraista metsää pilvin pimein, samoin kuin kaikille metsiä ja polkuja samoiltavaksi ilman jokamiehenoikeuttakin. Puut on isompia, aluskasvillisuutta ja korkeuseroja enemmän, mutta muuten se on sitä samaa kuusikkoa kuin Suomessakin. Meillä on turvallista ja ajatus turvattomasta ympäristöstä on näille koululaisille vieras.

Tätä projektia tehdessäni opin itsekin uutta. En tiennyt että Suomella on edelleen tänäpäivänäkin suhteessa väestöön eniten mitaleita kesäolympialaisista ja talvikisojenkin suhteen me ollaan kakkossijalla heti Norjan jälkeen.Taulun lisäksi esillä on änkkäri-ilmapallo, pullaa ja lakua. Lopulta vinkkien ja googlailun jälkeen, meidän osastolle päätyi seuraavat:

GAMING INDUSTRY
Rovio Entertainment, creators of the phone app Angry Birds are from Finland. But Finnish gaming industry is much more than Angry Birds.

The most famous Finn today is red, round and angry. Angry Birds, created by Finnish mobile game company Rovio, is the best-selling mobile game in the world. Angry Birds mania has expanded from the game itself to toys, playgrounds and evening gowns. Angry Birds has been downloaded over 500 million times.

Despite its undeniable success, Angry Birds is not a one hit wonder of Finnish gaming industry, and Rovio doesn’t make a rare exception among Finnish gaming companies. Angry Birds is part of an innovative high tech business that creates the most important branch of cultural export of Finland – the gaming industry. Just to name some; Max Payne, Clash of Clans, Habbo Hotel…

EDUCATION
Since it implemented huge education reforms 40 years ago, Finland's school system has consistently come at the top for the international rankings for education systems.
 • Finnish children don't start school until they are 7.
 • Compared with other systems, they rarely take exams or do homework until they are well into their teens.
 • The children are not measured at all for the first six years of their education.
 • There is only one mandatory standardized test in Finland, taken when children are 16.
 • Finland spends around 30 percent less per student than the United States.
 • 66 percent of students go to college.
 • The difference between weakest and strongest students is the smallest in the World.
 • 93 percent of Finns graduate from high school.
 • Teachers only spend 4 hours a day in the classroom, and take 2 hours a week for "professional development".
 • However, it also has the lowest percentage of children 'liking school a lot' (only 8%).


MOTOR SPORTS
Drivers from Finland have won more World Rally championships (14 titles) than any other country, and more Formula One championships compared to their country's population (4 titles for 5 million inhabitants - the next best being Austria with 4 titles for a population of 8 million).

SPORTS
Finnish athletes have won more Summer Olympic medals per capita than any other nation.
As of 2012, Finland had won in total 302 Summer Olympic medals (including 101 gold medals) for a population of only 5.4 million. That is an average of 55.9 medals (18.7 gold medals) per million people.

Finland is only second to Norway for the number of Winter Olympic medals per capita (28.8 medals/million).

ICE HOCKEY
According to NHL.com, there were 25 Finnish-born players in the NHL as of the start of the 2013-14 season. Finland has a strong hockey history as it has held its own national team for more than sixty years. In fact, the country’s national hockey team has won three Bronze and two Silver medals in Olympic competition. The country has become highly competitive with Sweden and other countries in Europe for dominance in the sport of ice hockey.

Finland has produced a variety of stars over the years including many who have played in the NHL or are still playing. The country has brought all kinds of players into the game like Teemu Selänne, Jussi Jokinen, Tuomo Ruutu, Esa Peltonen, Jari Kurri, Saku Koivu, Kimmo Timonen and Olli Jokinen.

NATURE
“The Land of a Thousand Lakes”
There are exactly 187,888 and 179,584 islands within the territory of Finland. Both are world records.
“The Land of Midnight Sun”
Finland is also called as the land of midnight sun, because in June and July the sun shines all day and all night in the north, not dropping below the horizon.

DO NOT SPEED
In Finland, traffic fines are based on two factors: the severity of the offense and the driver’s income. The most expensive speeding ticket ever given is believed to be the one given to Jussi Salonoja in Helsinki in 2003. He was fined $182,285 for driving 50mph in a 25mph zone.

LANGUAGE
Finnish language (a.k.a. Suomi) is a non Indo-European language belonging to the Uralic family, along with Estonian and Hungarian.

OH SAY CAN YOU SAY IT?
Pyyhkäisyelektronimikroskooppi
(scanning electron microscope (SEM))
Elintarviketurvallisuusvirasto
(Food and Drug Administration (FDA))   
7 kommenttia:

 1. Kiva esitys Suomesta!

  Pisti vain silmään tuo juttu, ettei olisi juurikaan läksyjä ja kokeita ennen teini-ikää. Ekalla ja tokalla ei yhdellä lapsellani tosiaankaan ollut lainkaan kokeita (Me emme lapsen kanssa siitä jutusta oikein tykänneet, koska tykkäämme kokeista) Sen sijaan kaikilla lapsillani on kyllä ollut ihan kohtalaisesti (ja välillä tuntuu että varsin paljonkin) läksyjä ainakin kolmannesta luokasta eteenpäin ja osalla jo aiemminkin. Kokeitakin on ollut paljon ja yhdessä niihin on harjoiteltukin kovasti.

  Itse en Suomessa ole havainnut, ettei yleensä alakoululaisilla olisi läksyjä ja kokeita ainakin kolmosesta eteenpäin. Alakoulu on luokat 1-6. Saattaa olla, että on jotain erikoisempia kouluja, joissa läksyjä ja kokeita ei ole alakoulun aikana missään vaiheessa, mutta ainakin eri puolilla Suomea asuessani lapsillani on ollut kaikissa kouluissaan läksyjä ja kokeita, samoin kaikkien tuttujeni lapsilla.

  nejän äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jäin itsekin miettimään sitä, samoin kuin että onko tosiaan niin ettei opettajille tule enempää kuin neljä tuntia luokkahuonetyöskentelyä päivässä?

   Poista
  2. Läksyt ja kokeet voi olla "suhteellinen kysymys". Mun yhdet frendit kertoivat toistuvasti, miten heidän lapsillaan oli jo ykkösellä tosi paljon läksyjä (ja olihan niitä, Suomen mittakaavassa). Sitten perhe muutti jenkkeihin vuodeksi... Läksymäärä nelinkertaistui. Ja vanhin lapsi on vasta 10v. Kv-vertailussa Suomen systeemi voi siis tuntua että läksyjä ei ole lainkaan...

   Poista
  3. Erikoista tuo neljän tunnin luokkahuonetyöskentelyasia, onhan lapsilla useimpina päivinä enemmän kuin neljä tuntia koulua. Mutta toisaalta varmaan ruokailu-ja välitunnit lasketaan pois ja oppitunnit kestävät usein vain 45 minuuttia.

   Ja toisaalta myös esim liikuntaa, enkkua, uskontoa, teknistä työtä , ranskaa jne voi opettaa eri opettaja kuin oma luokanope. (Näin on ollut lapsillamme.) Niinpä ehkä yhtä opettajaa kohti opettamistunteja tulee aika vähän, vaikka oppipäivät lapsilla ovat pitempiä. Onhan opettajilla paljon sitten kotitöitäkin kuten ainakin vitosella ja kutosella on ollut tosi paljon ihan haastaviakin kokeita ja opettajathan tarkistavat ne kokeet.

   Poista
 2. Hyvä esitelmä, tulen lainaamaan tietoja kun meidän koululla seuraavan kerran tarvitaan ;)

  Olen pitänyt esitelmiä Mauri Kunnaksen Joulupukki- ja Tatu ja Patu Suomi-kirjojen perusteella, niissä on kivoja kuvia lasten tasolla (paitsi nakukuvat saunasta piti sensuroida!)

  Pikkupullia on tullut väsättyä koko koululle, ja O rakensi kenkälaatikkoon minisaunan jätskitikuilla. Nämä esitykset olivat ennen Angry Birdsiä ja suomalaisen koulun hehkutusta maailmalla. Toivottavasti tosiaan Angry Birdsillä riittää vielä menoa sillä veli on siellä graafikkona, haha.

  VastaaPoista
 3. Luokanopettajan opetusvelvollisuus on 24 tuntia viikossa. Osalla on lisäksi ylitunteja. Yt-aika on virallisesti kolme tuntia viikossa,mutta se vie käytännössä huomattavasti enemmän aikaa. Yhteydenpito vie varmasti päivässä vähintään tunnin. Suunnitteluun on periaatetasolla varattu puoli tuntia/oppitunti. Oppimissuunnitelmat yms.paperityöt haukkaavat työajasta oman osansa. Periaatteessa puhdasta luokkahuonetyöskentelyä koko luokan kanssa tulee siis minimissään noin 5 tuntia.

  Kokeita kyllä on alakoulusta lähtien.mutta ns.valtakunnallisia testauksia ei.

  VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.