perjantai 2. lokakuuta 2015

kunpa meillä olisi vastauksia

Kuva CNN

Oregonin eiliset tapahtumat ovat yksiselitteisesti kamalia, niin kamalia ettei sitä oikeastaan voi edes ymmärtää. Yhtä kamalaa oli viimevuotinen oman silloisen työpaikan lähistössä olleessa high schoolissa tapahtunut intiaaniheimon välienselvittely, kuin jokainen joukkosurma sitä aiemmin ja niitten välissä.

On ihan ehdottoman väärin että maamme kouluissa koululaiset harjoittelevat lukkaan piiloutumista, ihan vaan kaiken varalta. Onneksi opettaja kuitenkin esittää asian niin ettei lapset edes tajua miksi sitä tehdään. Mutta että niin tehdään, siinä on jotakin pohjattoman surullista. Oikeastaan jos sitä pysähtyy pohtimaan yhtään sen enemmän se tekee pahoinvoivaksi.

On sairasta että viedessään lapset elokuviin sitä pysähtyy – edes sekunin kymmenykseksi – miettimään turvallisuutta. Että sellainen asia edes käväisee mielessä, kuin että onko elokuvateatterissa varmasti turvallista. Ennen teatterisaliin menoa kaikki laukut ”tarkastetaan”. Tosiasiassa minunkin laukussani olisi voinut olla useampikin ase kenenkään huomaamatta.

En siis puolustele tapahtunutta. En yritä vähätellä sitä vaan suren jokaisen kanssa jota tapahtumat koskettavat, ja nehän koskettavat. Ne koskettavat meitä jokaista. Pelon siemen on taas hetkeksi istutettu ja harvemmin yksi seuraa ilman toista ja kolmatta. Tämänkaltaiset tapahtumat tuntuvat kulkevan ryppäissä. Ja se että näin ylipäätään tapahtuu. Kerta toisensa jälkeen, uudestaan ja uudestaan...

Olen ehdottomasti sitä mieltä että jos aselakien tiukentaminen tarkoittaa sitä että jokaisen aseenostajan tausta tarkistetaan, näin tulee tehdä. Olen myös sitä mieltä että aseenostoluvan ja aseen osatamisen välillä pitäisi olla karenssi. Aseenomistajalla pitäisi olla myös velvoite säilyttää aseensa asianmukaisesti, ei pöytälaatikossa tai auton istuimen alla. Omassa osavaltiossani näin onkin. En kuitenkaan usko että syyllinen löytyy aseesta itsestää. Siis yhtään sen enempää kuin kolarin tai rattijuopumuksen syy autosta.

Valtaosa aseenomistajista on vastuullisa ihmisiä jotka harrastavat ammuntaa, keräilyä tai metsästystä. Valtaosa urheiluautoilla ajavista ajaa liikennesääntöjen mukaisesti ja valtaosa kaikista autoilijoista jättää yhdistämättä humalatilan ja autolla-ajamisen. Ja sitten on ne poikkeukset. Poistuvatko poikkeukset poistamalla aseet kun hyvin tiedetään että tässäkin maassa aseen ostaminen ilman lupaa ei vaadi kovin suurta kekseliäisyyttä. Vähentäisikö yksityishenkilön aseenomistusoikeuden poistaminen laittomien aseitten määrää? Ehkä. En tiedä. Mahdollisesti. Tai sitten ei.

Mikä sitten auttaisi, jos mikään. Obama haluaa poistaa aseet. Minä haluan että tässä maassa jokaisella niitä tarvitsevalla olisi mahdollisuus mielenterveyspalveluihin. Minä haluaisin että mielenterveyspalveluita ja niistä olevia lakeja uudistettaisiin, muun muassa niin että ihmisen ottaminen tahdonvastaiseen hoitoon helpottuisi. Tällä hetkellä kenenkään hoitaminen vastoin tämän tahtoa on vähintäänkin hankalaa.

Ihminen joka ottaa käteensä aseen ja ampuu koulutoverinsa, opiskelukaverinsa, elokuvateatterillisen ihmisiä tarvitsee apua. Sellainen ihminen on sairas. Sellainen ihminen on niin sairas ettei sellaisen ihmisen mieltä ole mahdollista oikeastaan edes ymmärtää. Sitä jossakin syvällä mielessä rakennettua oikeutusta teolle, syytä ja perusteita. Niissä ei ole mitään järkeä, ne ovat järjenvastaisia.

Minä haluan uskoa että kattava mielenterveystyö lakiuudistuksin auttaisi tilanteeseen enemmän kuin aseen poistaminen tavalliselta ihmiseltä. Ei ase yksinään ole vaarallinen. Ase on vaarallinen väärän ihmisen kädessä, oli se ihminen sitten lapsi tai mielenterveyspotilas.


Meidän tarvitsee rakentaa tästä maailmasta parempi. Meidän täytyy rakentaa tästä maailmasta turvallisempi. Siviiliaseiden poistaminen ja näennäiset laukkutarkastukset ovat kosmetiikkaa niin kauan kuin kukaan ei hoida mielenterveyspotilaita. Aseiden poistaminen vaan on huomattavan paljon halvempaa ja ehkä helpompaakin.

Obama tekee tilanteesta politiikkaa. Valtaosa kummankin puolueen politiikoista on sitä mieltä että asiasta tulee keskustella, mutta antaa ensin ihmisille tilaa surra. Poliitinen näkemys tuntuu olevan että Obaman tavoite on lähinnä käyttää tilanne hyväkseen nostaakseen omaa imagoaan, joka ei maan sisällä olo kovin suuressa huudossa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.