sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

tuhat uutta naapuria - viikossa

Pääkaupunkiseudulla asuu tällä hetkellä noin 1.42 miljoonaa ihmistä. Tähän lasketaan mukaan alue Kirkkonummelta, Mäntsälän kautta Sipooseen. Helsinki-Espoo-Vantaa-Kauniainen akselilla asuu jotakuinkin 1.15 miljoonaa ihmistä.

Meidän Helsinki-Espoo-Vantaa-Kauniainen on käytännössä King, Pierce ja Snohomish Countyjen länsipuoliskot ja alueella on joukkoliikennelaskennan mukaan ollut vuonna 2014 noin 2.8 miljoonaa asukasta.  Seattle on reuna-alueineen Yhdysvaltain 15. suurin metropolialue, ja koko alueella on ihmisiä suunnilleen saman verran kuin Suomessa.


Suomessa pääkaupunkiseudulla asuu 387 ihmistä/km2, meillä vastaava lukema on samaa luokkaa 380/km2. Mitä jos saisit 1000 uutta naapuria viikossa? Meidän kaupunki – siis ei meidän oma kaupunki, mutta alue - kasvaa noin 1000 asukkaan viikkotahtia. Viime vuonna alueelle muutti 52.000 uutta asukasta, ja vuoteen 2040 mennessä ennustetaan että alue on kasvanut miljoonalla uudella asukkaalla.

ruusuinen tulevaisuus?
Maantieteellisesti kasvu rajoittuu meren ja vuorten välimaastoon ja maantieteellisten rajoitteiden takia kasvu tapahtuu lähinnä etelä-pohjoissuunnassa. Kasvetaan me täälläkin, kasvetaan niin että koulut ratkeaa liitoksistaan. Meidän oma pieni koulupiiri on viimeisten vuosien aikana kasvanut 1000 oppilaan vuositahtia, siis niin että vaikka lukio suoltaa vuosittain ulos koulunsa päättäviä, on jokainen syksy oppilaita tuhat enemmän kuin edellisenä keväänä.Meiltä loppuu paitsi moottoritien kaistat niin kouluista luokkatilat kesken. Me ei enää mahduta. Moottoritien ongelmia ratkotaan kehittämällä jo ihan kohtalaista joukkoliikennettä oikeasti toimivaksi, tällä hetkellä kun ongelma on se että 25 minuutin työmatka venyy puoleentoista tuntiin bussilla, ja vaikka päättäisin vakaasti mennä bussilla, en todennäköisesti mahtuisi parkkiin sinne bussiaseman liepeille, kun sieltä loppuu pysäköintitila jo ennen aamuseitsemää.

Näistä kouluista kaksi hyödyttäisi suoraan meidän lapsia. Kumpikin olisi kävelymatkan päässä.
Alakouluun olisi matkaa 150 metriä, yläkouluun puolisentoista kilometriä. 


Fredde välttää ajamasta ruuhkissa. Jos mä lähden töihin ennen puolta kahdeksaa, menee matkaan 25 minuuttia. Varttia myöhemmin menee samaan matkaan 45 minuuttia. Illalla puolen tunnin ero kotiinlähtöajassa pidentää kotimatkaa yli puolella tunnilla. 

ruuhkan ulkopuolella tähän matkaan menee Googlen mukaan 28 minuuttiaTässä kuussa äänestetään koulujen kohtalosta. Marraskuussa päätetään saadaanko me kaupunkijunarata. Toivottavasti saadaan – molemmat. Niin että Fredde mahtuu paremmin sinne moottoritielle jatkossakin. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.