Siirry pääsisältöön

kevätlomalla

Meillä on kevätloma. Periaatteessa keväistä ja ihanaa, käytännössä kaksi kolmesta lapsesta on kuin kissat pistoksissa koska arkipäivä ei ole sellaista kun sen pitäis olla. Aamulla kun kuuluu mennä kouluun, illalla tehdä läksyjä, syödä ja nukkua. Toisaalta me kaikki kyllä nautitaan siitä ettei aamulla tarvitse nousta ja lähteä, mä etenkin näutin siitä että illalla valvoneet pitävät talon hiljaisena kahdeksaan, prinsessa toki nukkuu – kymmeneen tai yhteentoista. 

meillä järjestetään konserttitilaisuuksia


Lomakatastrofiasiassakin me ollaan kasvettu. Loma angsti kun alkaa nykyään vasta edellisellä viikolla, ja se on hoidettu melkolailla sen yhden lomaviikon loppupuolella, jotta se voidaan taas vaihtaa kouluun paluu angstiin. Eihän sitä tiedä jos se koulu on viikossa muuttunut aivan toisenlaiseksi.

Kun me tullaan kaupasta näen miten autotalliin livahtaa pieni ruskea eläin. Asettelen meidän loukut uudestaan siihen kohtaan, mistä näin sen menevän sisään. Vartin päästä kurkkaan autotalliin ja se liimaloukku hyppii paikallaan. Liimaloukku on mun mielestä maailman epäinhimillisin pyydys, vanhassa kunnon loukussa uhri kuitenkin kuolee silmänräpäyksessä, liimaloukkuun jäädään kitumaan. Niin. Mä olen se tyyppi joka ensin pyydystää metsäpäästäisen ja sen jälkeen käyttää vartin saadakseen sen elävänä ja kunnossa irti siitä liimaloukusta. Aherrus palkitaan ja pikkupäästäinen katoaa heinikkoon. 




Kevätlomalla on periaatteessa mukavaa. Me leikitään legoilla, rakennetaan hotelleja, avaruusaluksia, kuuraketteja, kilpa-autoja, kerrostaloja... Mä en ehdi nököttämään koneella, koska mulla on yläkerrassa legoraksa kesken. Me syödään myöhäisiä aamiaisia. Me pelataan sata kertaa lautapelejä, tehdään satoja palapelejä, katsotaan elokuvia ja tavataan ystäviä. Ei me tarvita mitään suurta ja ihmeellistä. Se että on aikaa leikkiä ja pelata on jo ihan hirveen paljon.



Käytännössä kuitenkin kaupassa M:n jalat lakkaa taas toimimasta. Illalla se ei voi mennä nukkumaan. Pienistäkin vastoinkäymisistä tulee vuoren kokoisia, niin kuin siitä ettei donitsilounaan jälkeen saa jälkiruokaa. Ihan paska mutsi. Se haluaa pelata vain mun kanssa, kukaan muu ei saa osallistua ja sit tuuliviirin mieli muuttuu. Elämä on vaikeeta - koska loma. K reagoi omalla tavallaan. Me ollaan jo opittu että mitä enemmän meillä sattuu ja tapahtuu, sitä suurempi on sen ahdistuskerroin. Ihan kuin sen aivot yrittäis valtavalla ideatulvalla tukahduttaa loman tuomaa yleistä epävarmuutta. Lapsi joka rakastaa kummitätinsä neulomaa peitoa, ehkä enemmän kuin mitään, ottaa hetken mielijohteesta sakset ja leikkaa siihen kolmenkymmenen sentin halkion. Kolmenkymmenen sentin kohdalla se havahtuu ja purskahtaa lohduttomaan itkuun; ”Mitä mä olen mennyt tekemään...”. Minä korjaan ja poika maksaa kotityöllä. Vielä kolme päivää myöhemmin se hokee hiljaa itsekseen ettei ota enää ikinä saksia. Se järjestää palapelin palaset ja M:n ja mun pelaaman lautapelin kaksi miljoonaa pelikorttia. Se laittaa ne jonoon ja värijärjestykseen.




Kaikki muut – ne kuuluisat ”ihan kaikki” eli ainakin kaksi tai kolme ystävää – on Hawaiilla tai Disneylandissä tai Meksikossa. Muistutan että mennäänhän mekin muutaman viikon päästä rantsuun, lomataloon.

Meillä on kuitenkin viikko aikaa tehdä tieteellisiä kokeita ja pitää konsertteja olohuoneen pöydällä. Meillä on aikaa leipoa ja leikkiä ulkona. Parasta on se että on aikaa.






Posti tuo veronpalautuksen. Olis sen saanut tilillekin, mutta nopeiten sen sai tässä muodossa. Luottokortille sen sai viisi päivää veroilmoituksen jättämisen jälkeen. Viimeinen päivä tehdä veroilmoitus on huhtikuun viidestoista. Fredde lähetti meidän ilmoituksen eteenpäin viimeviikolla. 

veronpalautus

Kommentit

  1. Ihanaa, kun jaksat rakennella ja puuhata vaikka mitä lasten kanssa! Mukavaa loman jatkoa! :)

    Ps.Tuo eka kuva on ihan huippu: suloiset pikku esiintyjät vauhdissa! :)

    T: V

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän