Siirry pääsisältöön

pysy kaukana pohjoismaisesta

Kun me mentiin M:n kanssa lääkäriin niistä mustelmista, olin toki huolissani mustelmista mutta silti ajattelin et tää olis läpihuutojuttu. Hetken pelkäsin kuollakseni että sillä on leukemia. Kun ei ollut, huokaisin helpotuksesta ja rauhoituin. Sit kun kuulin että maan seitsemänneksi rankatun lasten syöpä- ja veritautien yksikön ylilääkäri ja johtaja haluaa tavata meidät, kohautin harteitani ja edelleen ajattelin et kunhan haluaa pällistellä. Melkein olin varaamatta sitä aikaakin ja kun varasin, varasin sen lähinnä siksi et se meidän lastenlääkäri käski.




Me tavattiin ensin poikien kummitäti, ja meidän lasten kummi-isovanhemmat jätskillä, ja sit me ajettiin lastensairaalaan. Olin ajatellut että tää olis nopea visiitti, siis riippuen siitä kuinka myöhässä lääkäri on. Lääkäri oli aikataulussa. Me puhuttiin lääkärin kanssa reilu tunti ennen kuin jatkettiin matkaa labraan. Kotona laitoin Rva Ylilääkärille vielä sähköpostia, unohdinhan onnellisesti että silloin kun sain sen keuhkoveritulppani oli mulla kaksi tilannetta jossa laskimovuotoa ei tahdottu saada tyrehtymään.


Rva Ylilääkäri kyseli ja keskusteli ja tutki ja mietti ja keskusteli ja kyseli ja vastaili ja pohti ja tutki. Sit se vielä kyseli ja keskusteli ja tutki ja pohti ja keskusteli uudestaan. Lopulta se sanoi että se haluaa kaikki labrat uudestaan, ja lisäksi se haluaa tutkia M:n verihiutaleiden entsyymien toiminta-aikoja, siis kauanko kestää että entsyymit x ja y aktivoituu. Se kommentoi M:n mustelmia ja totesi ettei ne vastaa ikätasoisia mustelmia. Rva Ylilääkäri kommentoi nenää sanomalla että sen nenän limakalvot on vereslihalla ja olis suurempi ihme jos ne ei vuotais kuin se että ne vuotaa. Me saatiin ohje rasvata niitä kahdesti päivässä vaseliinilla. Kotona pyysin Freddeä laittamaan Anopille sähköpostia et jos kuitenkin saatais meille Suomesta Nozoilia sen vaseliinin sijaan.


Lopputulemana Rva Ylilääkäri totesi että hänen mielestään M:lla ja mulla on on mitä todennäköisemmin jonkinlainen verenvuototauti. Suurin osa verenvuototaudeista laitetaan ryhmään ”EOS” eli on joku joo vikana, mutta tämän päivän lääketiede ei vielä osaa sanoa että mikä eli ”tarkemmin määrittelemätön verenvuotohäiriö”. Lisäksi se kommentoi sekä mun että M:n nivelten yliliikkuvuutta ja totesi sen omalta osaltaan aiheuttavan vuotoherkkyyttä nivelten virheasentojen takia ja lisää riskiä nivelten sisäiseen verenvuotoon vrt. M:n lonkkamustelmat.

Lääkettä ei ole. Tai siis paras ja ainoa lääke on järki, ei tulehduskipulääkkeitä, ei kortisonivalmisteita ja mahdollista leikkausta miettiessä yhteys hematologianklinikalle ja ennen kaikkea ilmoitus kirurgille tästä määrittelemättömästä verenvuotohäiriöstä.

M istui labrantuolissa rauhallisena, kertoi näytteenottajalle että se sattuu vain silloin kun neula lävistää ihon, seurasi kuuden putken täyttymistä ja totesi päätteeksi että vähän huimaa. Lopulta se poimi korista tarran kaikille kolmelle. Naapurihuoneesta kuului ensikertalaisen kirkuna.


Me ajettiin lastensairaalasta puistoon. Syötiin välipalaa ja juotiin vähän sitruunalimonaatia ja nautittiin ihanasta kevätsäästä. Testitulokset tulee joskus tulevaisuudessa. Rva Ylilääkärin mielestä Fredden ajatus siitä että meidän lasten on syytä huolehtia siitä ettei ne avioidu pohjoismaiseen geeniperimään on kieltämättä vähintäänkin loistava. 




Kommentit

  1. Niinhän se on, että jokaisella asuinseudulla on myös niitä juuri tuolle seudulle tyypillisimpiä tautiperimiä ja rikastuneita kromosomivirheitä. Meissä suomalaisissa on kuitenkin monessa myös ruotsalaisia tai norjalaisia geenejä (etkös sä ole suomenruotsalainen ainakin osittain juuriltasi) ja oma sukuni taas on suurelta osin sukutukimuksen mukaan Belgiasta peräisin. Ihan pahimpia perähikiöitä lukuun ottamatta Suomessakin alkaa geeniaines olla sekoittunutta jo aika hyvin. Toisaalta kaikkiin terveysongelmiin ei tarvita kummaltakin puolelta viallisia geenejä vaan yhden vanhemman siirtämät viallisuudet riittävät taudin puhkeamiseen.

    Kaikki perityvätkään terveysongelmat eivät periydy vuosisatojen takaa, vaan tutkimusten mukaan uusia mutaatioita geeneissä tapahtuu jatkuvasti esim siksi, että altistumme nykyään tosi paljon monenmoisille kemikaaleille, lääkkeille ja myrkyille. Ne itsellekin eka kertaa geeneihin tulleet mutaatiot tms muutokset voivat olla perityviä ja näin ihan meistä itsestäkin voi alkaa uusi periytyvä sairausongelma. Koska näin on, uusia ongelmiakin ilmaantuu ja kaikkia uusia perityviäkään sairauksia ei olla voitu vielä löytää.

    Toivottavasti tervysongelmastanne löytyy tarpeeksi tietoa ja oli miten oli, tulette pärjäämään se kanssa hyvin. Tsemppiä!

    K.J.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi