keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

75 päivää kesää

vikaa kertaa ekalla


Aamulla saatoin sen vikaa kertaa bussipysäkille ekaluokkalaisena. Seuraavalla kerralla saattelen sinne koko kolmikon, kaksi K-luokkalaista ja yhden tokaluokkalaisen. Siihen hetkeen on 75 päivää. 75 päivää kesää. 75 päivää viipyileviä aamuja, retkiä rannalle, puistoon ja niitä päiviä joina ei nyt vaan ole mitään tekemistä.

jätskillä

Puoliltapäivin poimin kyytiin itkevän lapsen. Muitten astellessa kesänviettoon riemukkaissa tunnelmissa, poimin kyytiini sen jota edessä aukeava epävarmuus pelottaa. Seitsemänvuotiaalle 75 päivää on ikuisuus. Syyskuun ensimmäinen on niin kaukana ettei sinne asti osaa edes ajatella. Istahdan kivelle ja poimin syliini lohduttoman lapsen, ne kaksi muuta kysyy voidaanko me jo mennä syömään sitä jäätelöä. Silitän pientä päätä. Lupaan kulkea rinnalla. Lupaan että muutaman päivän päästä on jo paremmin. Lupaan että me voidaan tehdä läksyjä jo heti huomenna, ja lupaan että me tehdään kesäänkin järjestys.

kesätöitä


Iltapäivällä mä pyydän jokaista kertomaan viisi asiaa, jotka ne haluaa tehdä kesän aikana. K:n listalla on 1. Idylwoodin hiekkaranta 2. Matka Meksikoon 3. Dinosaurusmuseo 4. Eläintarha ja viimeisenä 5. Pine Lake. Kohdat kaksi ja kolme saattavat olla vähän haasteellisia toteuttaa. O ei tahdo keksiä listalleen mitään, tai se haluaa olla kotona ja rakentaa legoilla, tai se haluaa leikkiä pihalla. Lopulta me kootaan sen listalle se sama hiekkaranta kuin K:llakin, pari leikkipuistoa, lasten museo ja lentokonemuseo. M:n kesän listalla on samat puistot kuin muillakin, lisäksi se haluaa mennä poikien kummien mökille. Sinne me ollaan menossa heinäkuun viimeisellä viikolla. Lisään listalle muutaman kohteen; uuden leikkipuiston Seattlessa, eläinpuiston, sen hiekkarannan josta ne aina puhuu muttei kuitenkaan muista mainita, päivävaelluksen ja elokuvat. Eiköhän me näistä saada aikaiseksi ihan kelvollinen kesä.

kesän ohjelmaM kaivaa repustaan todistuksen. Sieltä ei löydy ylläreitä. Paperista on helppoa olla ylpeä. Lukutaidossa ja kirjoittamisessa ne on eritelleet asiatekstin fiktiosta, yhteiskuntatieteitten listalle on ilmestynyt myös taloustiede. Tiedeaineisiin biologian rinnalle maantiede ja tietojenkäsittely. Matematiikassa se on saanut numerot geometriasta, algebrasta ja tilastotieteestä. Yhteensä arvosanoja todistuksessa on kolmekymmentä. 

yölukija

opettajan kauniit sanat

3 kommenttia:

 1. Onko nuo "kesätyöt" jotain koulun määräämiä juttuja vai hankittu vain siksi, että lapset haluavat kesällä puuhailla koulutehtävien tapaisia juttuja?

  Kepa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pakollisia ja mä tätä alkuun vastustinkin kun olin sitä mieltä et kyllä lomalla pitäis vaan lomailla.

   Erityisope ja toimintaterapeutti sit käänsivät mun pään tässä asiassa. Jos koulutaitoja tavallaan ylläpidetään kesälomalla kevyellä kädellä, on näillä meidän sosiaalisesti rajoitteisilla sit koulun taas alkaessa enemmän kapasiteettia keskittyä siihen heille olennaiseen eli sosiaalisiin suhteisiin, kun akateemista puolta ei tarvitse kertailla.

   Poista
 2. Moi, Pacific Science Centerissa on dinoja!

  VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.