Siirry pääsisältöön

litran latte

K jäi tänään kotiin. Ekaks ajattelin et se näyttää väsyneeltä ja on valvonut, ja jannu myönsikin rakennelleensa legoilla pitkälle yöhön. Sit tajusin et sen lisäks et sen silmät on punaiset kuin Närpiön tomaatit on ne myös kuorrutettu kuivuneella rähmällä. Ei muuta kuin soitto koulun läsnäolopuhelimeen; ”päivä, nimi, opettaja, luokka, syy”- "maanantai, toukokuun yhdestoista, K, eskarissa Michellen ja Shahinan kanssa, silmätulehdus" - ja perään sähköpostia opettajille. Kahdeksalta koodia lastenlääkäriaseman suuntaan. Kaks muuta kouluihinsa reppujen ja lounaslaatikoitten kanssa.



Oon sopinut aamukahvit Salwan kanssa. K saa kulkea perässä. Tilaan itselleni ämpärillisen – siis oikeesti litran latte - kahvia ja lohileivän. K haluaa vohvelin. Loppusumma jää alle viidentoista taalan. K syö ensin vohvelinsa, kinuaa kännykkää ja saa pelata samalla kun me parannetaan Salwan kanssa meidän jälkikasvun maailmaa. Meidän autisteilla ei ole paljon muuta yhteistä kuin diagnoosi, toisaalta kumpikin lapsista reagoi muutokseen ja epävarmuuteen voimakkaasti. Tapa vaan on erilainen. Niillä on kotona pieni poika joka yrittää purkaa tulevan kesäloman, uuden kouluvuoden, luokkatoverien ja opettajan aikaansaamaa ahdistusta nyrkein. Meille taas on muuttanut se viisitoistavuotias seitsenvuotiaan kehossa. Se joka nakkelee niskojaan, pyörittelee silmiään, kieltäytyy yhteistyöstä, kirkuu, huutaa, nimittelee, rakastaa ja vihaa yhtäaikaa. Se heittelee tavaroita, paiskoo ovia, kiusaa veljiään, kokeilee rajojaan niin että kolisee ja paukkuu. M on hyperaktiivinen ja ahdistunut. Se herää taas painajaisiinsa ja pelkää epäonnistumista kohtuuttomasti. Niin kohtuuttomasti ettei se halua taas laittaa voita leivälle tai leikata kakusta viipaletta – jos se vaikka tekee sen väärin. Tänään kysäisin siltä miten nää asiat olis edes mahdollista tehdä väärin. Se ei tiennyt. Pelkäsi silti epäonnistuvansa.

Tänään mulla oli enemmän tarjottavaa kuin vertaisellani. M aloittaa syksyllä kolmannen kouluvuotensa isossa koulussa. Eka kesä siirtymisineen oli katastrofaalinen tytön lopettaessa syömisen. Sinä kesänä me käytiin psykiatrilla ja psykologilla ja terapiassa jos toisessa. Sinä kesänä alipainoinen lapseni aloitti ahdistuslääkityksen ja opetteli uudestaan syömään syömisterapiassa. Viimekeväänä se käytti nyrkkiä veljiinsä ja kirkui ja potki ja sai paniikkikohtauksia. Me ollaan nähty näitä isojen siirtymisten ongelmia ennenkin. Mä tiedän et se että K on mahdoton ja M vielä mahdottomampi. Että äitienpäivä oli suloisuudessaan yhtä huutoa, kirkumista, tappelua ja rajojen repimistä... Mä tiedän että se liittyy niitten vaikeuteen käsitellä muutosta. Siinä missä koulukavereille vajaat sata päivää kesälomaa on ihana ajatus, on se meidän kaksikolle pelottavaa. Siinä missä koulutovereista  tuleva vuosi uuden opettajan ja uusien koulutovereitten kanssa mietityttää vähän, on se meillä monen kuukauden unettomuuden aihe.

Oli hyvät aamukahvit. Produktiiviset.

Kahvilta ajettiin parturiin leikkaamaan mun tukka. Sieltä lastenlääkäriasemalle. Lastenlääkäri lähetti apteekkiin silmätippareseptin ja me käytiin ruokakaupassa ja apteekissa hakemassa tipat ennen kuin O piti hakea koulusta. Apteekin penkillä tiputettiin eka annos tippoja. O:lla oli lähtökohtaisesti herne nenässä. Mutsi kun tuli paikalle väärään aikaan, väärällä tavalla ja muutenkin ihan väärin. Mun rauhan perikuva heitteli koulunpihalla leluja ja mulkoili mua kulmainsa alta. Lopulta se kuitenkin lähti mukaan, hyvästeli pihavalvojan ja koko matkan autoon mutisi ettei se ymmärrä miks tuntemattomia ihmisiä pitää edes hyvästellä. Koska – käytöstavat.

Kokkasin ystävän perheelle maidotonta ja gluteiinitonta juustomakaronia. Lisäkkeeksi luomutomaatteja ja luomusalaattia. Jälkkäriksi jätskiä. Perheeseen syntyi viime viikolla kolmas poika. Jätin päivällisen kuistilla olevaan kylmälaukkuun äidin ja vauvan nukkuessa päiväunia. Myöhemmin sain tekstarin kiitokseksi.

M:n koululla sovin Reksin kanssa palaverin huomisaamuksi. Kellon soidessa M hyppäs kyytiin ja me ajettiin sen kiipeilytunnille. Niin kuin aina, Fredde poimi sen kuudelta mukaan kotimatkallaan.


Ekaa kertaa Roisto oli paljon itsekseen. Hyvin se pärjäs. 

...poika

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän