Siirry pääsisältöön

kulttuurien välisistä eroista

Täällä kulttuurien, rotujen ja tapojen sulatusuunissa on hetkiä jolloin törmäyksiltä ei voida välttyä ja päädytään tilanteeseen jossa yhden ryhmän on vaan mahdotonta ymmärtää toista ja molemmat on sitä mieltä että se toinen on väärässä. Tälläkään kertaa keskusteluun ei varsinaisesti liity ihonväri vaan ennemminkin FOB ”Fresh off of the Boat” vastaan ne jotka ovat täällä joko syntyneet, eläneet pidempään tai muuttaneet samankaltaisesta kulttuurista ja/tai ympäristöstä.

Tässä kirjoituksessa puhun ihmisistä heidän kansallisuuksillaan, lähinnä koska se kertoo heidän todennäköisestä kulttuuritaustastaan tai ainakin antaa lukijalle mielikuvan siitä minkälaisesta maailmasta kyseinen henkilö on tänne metsän keskelle hypännyt. Tarkoitus ei siis ole yleistää tai lokeroida vaan lähinnä käyttää kansallisuutta kuvaavana elementtinä. Yhteistä näille ihmisille on se, että he ovat toisesta maasta, toisenlaisesta kulttuurista ja eivät ole asuneet täällä vielä kovin pitkään.

Diversiteetti ON rikkaus. Erilaiset kulttuurit ovat rikkaus, eikä ihmistä tule tuomita tapojensa tai ajattelumallinsa vuoksi. M:n luokalla on lapsia ympäri maailmaa... Brasiliasta, Intiasta, Kiinasta, Japanista, Suomesta, Kroatiasta, Englannista. Se on valtava rikkaus.

Nyt sit itse asiaan...

Me asutaan metsän keskellä. Lähellä kaupunkia, mutta keskellä luontoa. Tärkeimmät palvelut ovat kävelymatkanpäässä – hyvä ruokakauppa, muutama ravintola, Starbucks, kaksi päiväkotia, lastenlääkäriasema, hammaslääkäri, pesula, hieroja, kynsihoitola... Meidän ulko-ovelta on satakuntametriä ensimmäisen metsäreitin alkuun, metsä alkaa kuitenkin autotallin takaa. Koska me asutaan korvessa, eikä puistoalueella on siellä metsässä ne omat asukkaansa. On peuroja, oravia, kojootteja, karhuja, puumia, ilveksiä jne.

Alkusyksystä – ennen karhujen talviunille vetäytymistä – karhuja näkyi tavallista enemmän. Mesikämmenet etsivät ruokaa ja kävivät kaatamassa roskiksia a samassa tohinassa kaatoivat aidan tai kaksi, kävelivät tienlaitaa tai olivat nyt muuten vaan esillä. Tästä seurasi karhukeskustelu. FOBs vastaan muut. Intialaiset peräänkuuluttivat instanssia joka tulisi poistamaan karhut. Kiinalainen rouva ilmoitti perheen ryhtyneen kasvissyöjiksi, koska hän ei uskalla paistaa lihaa siinä pelossa että karhu haistaa sen ja pyrkii sisälle taloon. Intialaiset olivat yhtälailla pettyneitä sen virallisen instanssin vastatessa että ne karhut oli siellä ensin, eikä niitä katsota tarpeelliseksi poistaa, koska ne eivät aiheuta vaaraa kenellekään... Neuvo oli pitää roskikset autotallissa sisällä. Sama neuvo, mitä keskustelun amerikkalaiset, tai pidempään täällä asunneet yrittivät jo aiemmin tarjoilla. Kiinalainen ja intialainen olivat myös erimieltä sen virallisen instanssin kanssa siitä onko karhuista vaaraa vai ei.

Ilmat viilenivät, päivä lyheni ja karhut katosivat palatakseen maisemaan taas keväällä. Hetken aikaa siirryttiin ruotimaan koulubussille lapsiaan jättävien vanhempien tavasta pysähtyä liikenneympyrään, ylinopeuksia ja koirankakkaa.

Sitten... tuli ontuva kojootti. Kojootti joka ilmestyi iltaisin tarkkailemaan meitä ihmisiä helpon ruuan toivossa. Kipeällä jalalla on paha metsästää mitään kauheen nopeeta ja niinpä tämä yksilö siirtyi kaivamaan roskiksia ja polottelemaan ohikulkijoita. Nyt ryhmä jakautui kolmeen osaan. Niihin jotka halusivat parantaa ja pelastaa ontuvan eläinparan, niihin jotka neuvoivat jättämään eläimen rauhaan ja jatklaa rinnakkaiseloa luonnon kanssa ja sitten siihen kolmanteen ryhmään, niihin joiden mielestä kojootti oli selkeästi hyvin vaarallinen ja se oli syytä joko a) ottaa kiinni – ei aavistustakaan mitä sille sit olis tehty b) tappaa tai c) ilmoittaa asiasta taas sille viralliselle instanssille.

Vaihtoehdoista a) ja b) ilmoitettiin niitten edustajille, että villieläimen ottaminen kiinni on lainvastaista ja sellaisen tappamiseen tarvitaan metsästyslupa, jonka piiriin petoeläimet eivät kuulu ja ettei petoeläintä saa tappaa kuin omalla tontillaan.

Kiinalainen kysyi kuitenkin voisiko kojootin syödä. Japanilainen ilmoitti nettei uskalla enää ulkoilla siinä pelossa että kojootti syö hänen lapsensa. Brasilialainen oli huolissaan koiransa turvallisuudesta – ihan syystäkin ja intialainen halusi ottaa yhteyttä siihen viralliseen instanssiin, jonka tehtävä olisi tulla hakemaan kojootti pois. Intialaiseen yhtyivät ne joitten mielestä kojootti tarvitsi hoivaa. Virallinen instanssi kuitenkin jälleen kieltäytyi kunniasta ja neuvoi pitämään roskikset sisällä autotallissa ja pitämään meteliä ulkoillessa. Virallinen instanssi neuvoi myös pitämään lemmikkieläimet kytkettyinä ja kissat sisätiloissa... pieni koira tai kotikissa kun on kojootille helppo illallinen.

tämä kuva on poimittu meidän HOA:n naamissivuston keskustelusta


Kun tilanne rauhoittu, oletan että keskustelu palaa taas koulubusseihin, kaahaamiseen ja koirankakkaan... kunnes joku saa otettua valokuvan puumasta tai ilveksestä... ja intialainen haluaa taas ottaa yhteyttä viralliseen instanssiin.


Mun mielestä – ja aika monen muunkin – on mahtavaa saada elää näin läheisessä kosketuksessa luontoon ja silti lähellä kaikkea. Toivon että karhut, kojootit, ilvekset, puumat ja peurat eivät kyllästy meihin ihmisiin ja päätä muuttaa rauhallisempaan paikkaan – hullu suomalainen (kaupunkilainen).

Allaolevat kuvat ovat sen virallisen instanssin sivuilta.

mustakarhu

ilves

puuma

kojootti

Kommentit

  1. no onpa mielenkiintoista, no niinpa kun ne nelijalkaiset olivat siella ensin, kyllapa teidan asuinalue kuulostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä säännöllisesti nauran kippurassa näitä keskusteluita :)

      Poista
  2. Kiinnostava kirjoitus kulttuurien erilaisuudesta. Aasiasta tulleet on varmaan eläneet todellisissa suurkaupungeissa ikänsä. Itsekin, kun asuin Lapissa, olen tottunut kaupunkien ulkopuolella pitämään ääntä ulkoillessa, mutta yleensä suurin vaara ovat vain kaupunkien lähellä laiduntavat kiimaiset porot räkkäaikaan... silloin ne voivat kokea ihmisen uhaksi haaremilleen ja hyökätä. -Veera

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma lienee just se että on niin paljon uusia tulokkaita joiden aiempi kosketus luontoon on lähinnä puisto keskellä kaupunkia, ja se että ollaan oikeasti paikassa jossa on eläimiä ja elämää on pelottavaa. Sit toisaalta ei osata myöskään liikkua luonnossa ja siksi törmäillään karhuihin ja kojootteihin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

tylsä kesä?

Tänään on high schooliin tutustuminen, tiistaina alkaa koulu, siis poikien koulu. Tättiksen opinnot alkavat vasta syyskuun lopulla, sitä ennen on viisaudenhammasleikkaus ja paljon muuta, mutta mihin ihmeeseen tämä kesä oikein katosi?  Tuntuu ettei me tehty tänä kesänä yhtään mitään. Eihän se tietenkään ole totta, mutta ei me kyllä minnekään matkustettu kun ei meillä aikuisilla ollut mitään mahdollisuuksia pitää lomaa ja olihan Tättiskin töissä. Tättis kun aloitti heinäkuussa työt autoliikkeen vastaanotossa viikonloppu assistenttina. Työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelun lisäksi, rekisterikilpien luovuttaminen, avustaa huoltotiimiä autojen luovuttamisessa ja vastaa puhelimeen.  Oliko meidän teineillä surkea kesä? Kaverit kiersivät maailmaa, ainakin somen perusteella. Yksi vietti kesän Ranskassa, toinen Italiassa, kolmas Japanissa, neljäs ja viides risteili Alaskassa. Kesän kuvitteellinen kohokohta oli päivä saariston ruuhkassa meidän vanhempien kinastellessa siitä kannattaako yri...

koekaniini - mukana tutkimustyössä

Puhelimen näytöllä vilkkuu liiankin tuttu puhelinnumero ”Yläkoulu – terveydenhoitaja”, on maanantai ja kello tuskin kymmentä. Tiedän jo ennen vastaamista, että mentävä on, hakemaan poika kotiin. Laitan palaverista äänet pois ja vastaan: ”Hei Alina, onko taas aika?” – Joo, ottanut lääkkeet 45 minuuttia sitten eikä olo helpota. Varttia myöhemmin harmaankalpea teini marssii huoneeseensa, sulkee verhot ja käy nukkumaan herätäkseen tunteja myöhemmin. Minä palaan mun palaveriin. Huonolla tuurilla sama kuvio toistuu myös tiistaina. Eletään helmikuun alkupäiviä ja vastaavanlaisia koulupoissaoloja on jo ehtinyt kertymään seitsemän, tammikuusta. Päänsärkypäiviä yhteensä reilu kymmenen. Laitan viestiä päänsärkypolille ja saan ajan seuraavalle viikolle.  Päänsärkypolin neurologi on ihan mieletön tyyppi. No, meidän lastensairaala nyt muutenkin on aika ihana, mutta jotenkin se miten nää kohtaa teinin ihmisenä, ei sairautena. Kyselee tietokonepelit ja elokuvat, myöntää avoimesti, että vaikka se e...