perjantai 14. marraskuuta 2014

perjantain ostokset

Meidän perjantain kauppakassi tuli tänään Whole Foods Marketista. Vain kukat käväisin kotimatkalla ostamassa meidän ”kotikaupasta” QFC:ltä koska mulle ei oo ihan täysin avautunut miksi leikkokukkien pitäis olla luomua. Whole Foods Market on Teksasista lähtöisin oleva luomuruokaketju, jota taannoin esiteltiin mm. Kodinkuvalehden New York artikkelissakin. Perjantain ruokaostokset ovat siis kokonaisuudessaan luomua. Yleensä tähän perjantain ostoslistaan kuuluis myös viikonlopun aamiaistarpeet, mutta me ollaan huomenna menossa brunssille ja siksi aamiaisleivät ja leikkeleet jäi kauppaan. Leipää pitäis toki taas muistaa-jaksaa leipoa itsekin. Joskus avataan viiniä omasta varastosta – siis niitä parempia -  ja yleensä meillä on aina ainakin muutama pullo ihan tavisviiniäkin kotosalla. Tänään kaappi kuitenkin ammotti tyhjyyttään ja aamulla keskustelu meni jotenkin näin; "saanko hilloleivän?" ET. "Miks?" Ei oo hilloa. "No, saanko jogurtin?" Joo, eiku et. "Miks?" Ei oo jogurttia. "No mitä mä sit saan?" Ööööö... pannaria? "Okei, mut saanoko omenasosetta sen kaa?" Et, kun sekin on loppu. 

Ostoslistassa näkyy myös et oon ollut töissä. Maanantaina en jaksanut-ehtinyt-halunnut mennä kauppaan, tiistaina oltiin vapaalla ja mä istuin hyvän tovin kampaajalla. Kaappista puuttui moni perusasia, kuten hillot – joo meillä ihan päivittäistä kamaa – eväsomenasoseet, hedelmäsoseet ja lasten jogurtit. Lapsoset syö yleensä koulussa välipalaksi joko hedelmä- tai omppusosetta. Yleensä olisin täydentänyt myös manteli- ja kookosmaitovarastoja, mutta ne L osti jo alkuviikosta sanoin kuin hedelmät ja vihannekset. Tästä syystä listalla on vain tomaatteja. Liha illan meksikolaiseen löytyi omasta pakkasesta.

Kauppakassin hinnassa näkyy luomun lisäksi maitoallergia. Tavismaitotuotteilla ja ihan vaan taviskaupasta ostettuna saman kassin hinta olis ollut – karkeasti arvioituna – ainakin kolmanneksen edullisempi. Mukana myös luksusta. Olisin voinut ostaa ranskalaisen hillon sijasta ihan vaan tavallista ”pirkkaa”, chilikastikkeitten tilalle tavalliset salsat ja tacomausteenkin pussimausteena. Lasten hedelmäsoseet oli myös luksusta omenasoseen lisänä.
Tässä perjantain kauppakassi:

Olut 0.65 litraa.................................................$4.99
Punkku...........................................................$10.99
Refried beans – meksikolaiset pavut?..............$2.99
Omenasose - marja 6kpl...................................$3.69
Omenasose – persikka 6kpl..............................$4.99
Hedelmäsosepussi 5kpl....................................$8.45
Taco mausteseos..............................................$2.69
Vihreä chilikastike ”verde” 0.5litraa...............$5.99
Punainen chilikastike “hot sauce” 0.5litraa.....$5.99
Mustikkahillo St Dalfour 300g........................$3.99
Persikkahillo St Dalfour 300g.........................$3.99
Soijajogurtti 170g...........................8x$1.26 = $10.32
Vegaani “ranskankerma” 340g........................$2.19
Eurooppalaistyylinen ranskankerma 453g.......$3.00
Herkkukurkkuviipaleita  ”bread and butter” 1kg..$6.49
Tuoretortilla, vehnä 6kpl..................................$3.99
Kumato tomaatti 6kpl.......................................$4.99
Tuore guacamole 270g.....................................$4.75
Oliiveja oliivibaarista 155g..............................$3.40

Yhteensä veroineen (viini ja olut)..............$100.67 (verojen osuus $1.80)Kotikaupasta hain kolme oksaa valkoisia liljoja ja kolme oksaa punaisia talvimarjoja, hintaa näille tuli veroineen $24.93, verojen osuus $1.97.7 kommenttia:

 1. Ihana tuollainen luomukauppa! Itsekin ostan paljon luomutuotteita. Luomuna meidän seudulta ei juurikaan edes saa leikkokukkia. Yksi ystäväni työskenteli aikoinaan kukkakaupassa ja hän kertoi, että monet leikkokukat, varsinkin ruusut, ovat tosi myrkytettyjä erilaisin kasvinsuojelumyrkyin ja siksi työ ei ollut oikein hyvä, vaikka hän paljon siitä muuten tykkäsikin. Sittemmin ystäväni sairastui leukemiaan ja jäi töistäkin pois. Jatkuva myrkyille altistuminen töissä jäi mietityttämään.

  Joten tavallaan kyllä ymmärrän, miksi leikkokukatkin olisivat parempia luomuina. Silloin ne eivät ainakaan ole myrkyillä kyllästettyjä. Mutta onneksi tavisostaja ei sentään. altistu niille myrkyille ainakaan niin paljon kuin kukkakaupan myyjät. Lapsiani kehotan aina kyllä välttelemään leikkokukkien turhaa koskettelua opittuani asiasta ystävältäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo uskoa että leikkokukat on tosiaan kyllästettyjä kaiken maailman myrkyillä ja olis varmaan vähintäänkin eettisempää tukea puhtaampaa leikkokukkaviljelyäkin.

   Poista
 2. Onpa upean näköinen kimppu!

  VastaaPoista
 3. Luin kiinnostavaa artikkelia USA:n hoikimpien ihmisten alueista ja törmäsin tuohon Whole foods-ketjuun. Sitten muistin, että juurihan luin kaupasta Yksiksen blogista. :)

  Teki mieli linkata juttu tännekin.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416025150136?ref=hs-art-suositellut

  Olipa kiintoisaa havaita, miten suuria eroja ihmisten syömistavassa ja sitä kautta painossa ym:ssa USA:ssa on eri alueilla ja eri yhteiskuntaluokissa. Olin jotain tälläistä ounastellutkin, mutta tuo yksi erityisterveellinen kaupunki ilman lihavia ihmisiä kyllä yllätti!

  Jos asuisin Yhdysvalloissa haluaisin kyllä ostaa Whole Woods Marketista ruokaa. Siis jos mulla ois varaa, Oisko? Vaikea sanoa, kun en tiedä mitä töitä saisin ja mitkä ois muut kulut. Mutta sellaisille, joilla on rahaa näyttää kyllä löytyvän upeita luomukauppoja.

  Luomuilija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. L mulle luki tota lehtijuttua aamulla ja mietittiin että iso vaikutus on varallisuuden lisäksi esimerkiksi sillä että Boulder ja vaikka Bellingham on yliopistokaupunkeja eli nuoria, tiedostavia ja koulutettuja ihmisiä.

   Nyrkkisääntönä on helppoa sanoa että keskilännessä ja etelässä syödään epäterveellisimmin, samoin kuin niissä isoissa teollisuuskaupungeissa. Rannikoilla ja teknologia kaupungeissa ollaan "tiedostavia" panostetaan luomuun ja terveellisiin elämäntapoihin.

   Poista
  2. Niin, eikä sinne Whole Foodsiin välttämättä koko palkkapussi mene pienemmälläkään palkalla. Delituotteet on kalliita, mutta moni asia on myös edullisempaa kuin muissa kaupoissa. Mä ostan esimerkiksi lasten soija-kookos-mantelijogurtit ostetaan sieltä koska ne on siellä edullisempia kuin muualla.

   Poista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.