sunnuntai 23. elokuuta 2015

me tarvitaan sade - iso sade

omalla kadulla aurinko paistaa savuverhon lävitse


Liian kuivasta kesästä maksetaan nyt sitä hintaa jota kukaan ei halunnut maksaa. Sitä mitä kaikki ovat pelänneet ja kuitenkin tienneet tulevaksi. Yli viisituhatta kotia on evakuoitu ja osavaltioon julistettu hätätila. Sosiaalinen media yhtyy rukoukseen, tuo meille sade... Päivällä aurinko paistaa utuisen verhon takaa, lämpimässä illassa se painuu mailleen hekuen purppuraisen oranssille. Pilvetön taivas on lakannut olemasta sininen.

Greg lehman Walla Walla Union-Bulletin AP


Vuorten takana tulee. Tuulenpuuskat puhaltavat 26m/s tehden tilanteesta mahdottoman. Paloalue kasvaa vuorokaudessa 259km2 nopeudella huolimatta siitä että sadat palomiehet tekevät töitä vuorokauden ympäri, taistellen tulta vastaan kymmeniä tunteja ilman taukoja. Tällä hetkellä osavaltiossa palaa yli 2023km2 eikä kukaan tiedä kuinka moni niistä evakuoiduista kodeista on palanut. Tuulen takia paloa on liki mahdotonta hallita sen hyppiessä tuulenmukana ylitse teiden ja poltettujen pysäytysalueiden. Kolme palomiestä on kuollut ja neljä loukkaantunut. Apuun on lentänyt palomiehiä Australiasta ja Uudesta-Seelannista ja ensimmäistä kertaa osavaltion historiassa myös siviilejä on kutsuttu apuun.

World photo/Mike Bonnicksen
With the wind blowing her hair, Connie Huber of 312 S. Clifford Street in Chelan watches as the wildfire moves through the area.Jos savu ei peittäisi aurinkoa voisi valtavan tulipalon unohtaa hetkeksi. Se on kaukana. Se on vuorten toisellapuolen, mutta auringon peittämä utu muistuttaa meitä hädästä. Se muistuttaa meitä palaneista kodeista, menetetyistä työpaikoista ja niistä jotka tekevät työtä pelastaakseen sen mitä vielä voi. 

Seattle Times


2 kommenttia:

  1. Sinulla taitaa olla hehtaarin ja neliökilometrin suhteet väärin. Hehtaari on 100 m x 100 m eli 0,01 km2. Nuo neliökilometreinä ilmoittamasi alat taitavat olla oikein? Neliökilometriä suurempaa pinta-alan yksikköä ei SI-järjestelmässä ole yleisessä käytössä.

    Nillittäjä poistuu paikalta. Toivottavasti saatte kunnon sateita mahdollisimman pian!

    VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.