persikkahilloa |
Pyykit kasvaa
vuorena yläkerrassa, on ne sentään puhtaita. Kerran viikossa istun lattialla
tunnin verran, lajittelen ja viikkaan. Ahkera kotiäiti sanoo että helpommin
menis kun viikkais aina kun pesee. Likapyykkikori on useimmiten tyhjä. Lapset
on vaateasiassa amerikkalaisia, vaatteita – oli ne sit yöpaitoja, kotiasuja tai
kouluvaatteita – käytetään kerran ja sit ne laitetaan pesuun. Likapyykkikoriin
ilmestyy jokaisena aamuna kolme pyjamaa ja illalla siellä on ainakin päivän
kolme vaatekertaa, useimmiten kuusi kun sinne laitetaan ensin päivävaatteet ja
sit vielä oloasukin. Vienosti olen yrittänyt ehdottaa että samassa yöpaidassa voi nukkua uyseammankin yön, heikolla menestyksellä.
Fredde hoitaa
siivouksen ja autonpesut. Mulla on aina siisti ja puhdas koti. Eilen illallakin
se kuuras mattoja juuriharjalla. Autotallissa ja pihalla on puhtaat autot, peseehän
Fredde ne useamman kerran viikossa.
Keittiössä
viihdyn. Leivon leipää, pullaa, piirakoita. Keitän, paistan ja haudutan.
Hiiligrilli kuumenee useamman kerran viikossa ja tarvittaessa savustan pihalla
myös kalan. Keittiö on omaa aluetta. Mä olen se hullu mutsi joka ei koskaan
tarjonnut lapsilleen kaupan soseita. Tein soseet itse meidän sosekeittiössä ja
pakastin isoja satseja. Kummitäti K kävi hakemassa multa soseita omilleen. Jos
mun suhde keittiöön olis samanlainen kuin pyykinpesuun olisin varmasti osatanut
soseeni valmiina.
Lauantaina
törmäsin ystävän kannustamana hedelmätilalle. Tai eihän me mihinkään törmätty,
me metsästettiin M:n kanssa persikoita. Kaksi ekaa tilaa oli kiinni, kolmas
osoittautui sudeksi ja neljäs löytyi sattumalta siinä vaiheessa kun me oltiin
jo luovutettu. Pieni kyltti pölyisen maantien varressa, kyltissä kaksi
käsinpiirrettyä nuolta ja sana ”fruit”. Me seurattiin kylttiä, käännyttiin
hiekkatielle ja löydettiin hedelmätila. Iso halli oli täynnä laatikoita ja
kymmenkunta naista pakkasi laatikoihin päärynöitä hiljaisuuden vallitessa,
seinällä olevassa kyltissä luki ”no ablas”. Jäin miettimään miksi työn
tuottavuus kärsii jos töitä tehdessä juttelee. Se joka osasi englantia ojensi
M:lle päärynän ja kysyi miten voi auttaa, nainen neuvoi meidän hallin toiselle
puolelle ja siellä me seistiin kaksi kaupunkilaista hedelmätarhan pihalla
kunnes Jim tuli myymään meille persikoita. $8/10kg. Ostin kaksi laatikkoa,
yhden itselleni, toisen Stefanielle kiitokseksi. Kaupassa persikat maksaa
tarjouksessa noin $4/kg.
Nyt päästään
asiaan. Mitä tekee mun kaltainen ihminen kymmenellä kilolla persikoita? Fredde
nosti laatikot pois lavalta ja kysyi multa varovasti et mitä mä olen ajatellut
niistä tehdä. Vastasin pontevasti et pakastaa ja mieheni kysyi multa et tiedätkö sä rakas voiko persikoita edes pakastaa, ja minä vastasin taas vähintään yhtä ponnekkaasti että varmasti voi. Myydäänhän kaupassakin pakastettuja persikoita. Mun ainoat kokemukset säilömisestä on
lapsuudesta, siitä kun mutsi osti torilta mansikoita ja sit niitä pakastettiin
sormet punaisina. On mulla joku muistikuva mutsin yrityksestä tehdä
pihlajanmarjahyytelöäkin. En siis varsinaisesti voi väittää olevani säilönnän
ammattilainen, en edes harrastaja.
Persikat oli
täydellisiä. Pyöreitä, sopivan pehmeitä ja jumalaisen makuisia. Sopivan kypsä
ja jumalainen persikka vaan on mätä persikka nopeasti. O söi persikoita kaksin
käsin. Mä googlasin persikoitten pakastamista ja söin persikoita. Sunnuntaina
pysähdyin kirkosta tullessa kauppaan. Ostin pektiiniä ja sitruunaa. Koska
persikkahillo on hyvää.
Pesin persikat
hellävaraisesti lavuaarissa. Niitä oli pelottavan paljon. Jokaiseen
hilloreseptiin tarvittiin 6-8 persikkaa, mulla oli kymmeniä persikoita. Kaivoin
kaapista hillopurkkeja. Me käytetään niitä olutlaseina, joten hillopurkkeja
mulla sentään oli omasta takaa. Leikkasin hedelmiä palasiksi, silppusin ja
heitin kattilaan. Puristin päälle sitruunaa, lisäsin vähän omenamehua, kanelia
ja muskottia. Fredde kysyi ohimennessään minkälaista siitä tulee, paksua vai
ohutta hilloa ja mä totesin kädet tahmaisessa mehussa ettei aavistustakaan...
toivottavasti syötävää. Lauma leikki ulkona ja joku pisti aina välissä päänsä
sisään ovesta ja sanoi et keittiössä tuoksuu taivaalliselle. Lisäsin keitokseen
pektiinin ja intiaanisokeria, ja kauhoin paksun kiehuvan seoksen purkkeihin.
Kolme ja puoli litraa hilloa. Aika näyttää tuliko siitä käyttökelpoista. Toisella puolen keittiötä kuivuva persikkakeko
näytti olevan entisellään.
Puristin
sitruunoista mehua kulhoon ja kaadoin sekaan vettä oikeassa suhteessa; yksi osa
sitruunamehua, neljä vettä. Lohkoin persikoita kuuteen ja heitin
sitruunamehuun. Nostin lohkot mehusta uunipellille leivinpaperille ja kannoin
pellilliset pakkaseen jäätymään. Pakastin kymmenen pussillista persikoita. Sen
jälkeen leivoin persikkapiirakan. Lauma söi lounaaksi persikoita. Mä söin
lounaaksi persikoita. Freddekin söi lounaaksi persikoita. Edelleen keittiössä
on keko persikoita. Harkitsen keittäiskö niistä vielä persikkavoita. Ehkä me
kuitenkin syödään ne vaan, ja muutaman vois kantaa naapureillekin.
Ensi vuonna
saatan yrittää säilöä kurkkuja.
hillon jälkeen, ennen pakastamista |
Suomessa on nyt kaikki metsät pullollaan mustikoita, eikä niitä voi olla keräämättä vaikka on jo pakastin täynnä. Että mustikastakin saa vaikka mitä... Lapsetkaan ei enää innostu kun kysyy mennäänkö metsään syömään mustikoita.
VastaaPoista