Siirry pääsisältöön

eikö se ollutkaan maailman paras ja tasa-arvoisin?

Julkaisen tämän kirjoituksen Uusisuomi -lehden kirjoituksen kanssa, ennen kaikkea vastauksena blogiini tulleisiin kommentteihin. Alkuperäisen kirjoitukseni kommentoi Iltalehden kirjoitusta, ja Suomen osin jopa lapsivihamielistä ilmapiiriä. Tämä kun on asia joka aina säännöllisesti pulpahtaa esiin suomalaisessa mediassa. Tarkoitukseni ei ollut herättää USA-Suomi vastakkainasettelua mutta näin kuitenkin taas kävi.

Meidän perheemme asuu Yhdysvalloissa. Minä pidän tästä maasta ja viihdyn täällä kaikista ongelmista ja eriarvoisuudesta huolimatta. Se että asun täällä ei tee Suomesta huonoa maata asua. Suomi on hyvä maa, monessa asiassa varmasti yksi maailman parhaista. Vastoin kommenttien kirjoittajien käsityksiä myös Yhdysvalloissa on paljon hyvää.

Tämän jälkeen tarkoitus on palata taas niihin tavallisempiin aiheisiin, meidän perheeseen, lasten juttuihin, kouluasioihin ja terapioihin. On tarkoitus kirjoittaa taas syksyn tullessa puraisseesta sisustuskärpäsestä ja kertoa ennen kaikkea meidän elämästä.


***

Eikö suomalainen terveydenhuolto järjestelmä olekaan maailman paras? Eikö se olekaan tasa-arvoisin, sellainen missä tarjotaan kaikille samaa iästä, väristä, varallisuustasosta ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta? Onko tämä sittenkin vain yhden ihmisen mielipide? Eihän se kai mitään voi tietää, sehän on vaan THL:ssä töissä.

Tarkkailen suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää ulkopuolelta. En ole tarvinnut suomalaisia terveydenhuoltopalveluita sen jälkeen kun muutin maasta yli kymmenen vuotta sitten. Tiedän vain sen minkä luen lehdistä, blogeista tai kuulen palveluiden käyttäjän välityksellä. Henkilökohtaisesti olen yllättynyt siitä että tilanne Suomessa on näin surkea.

Leijonaemojen blogi antaa karun kuvan suomalaisesta vammaispalvelusta. Se kertoo siitä miten laissasäädettyjä palveluita jätetään tarjoamatta, loputtomasta valituskierteestä ja paperisodasta. Se kertoo vanhempien uupumisesta byrokratian viidakossa. Yksittäistapauksia ehkä, mutta silti tosia niille ihmisille jotka byrokratian myllyssä pyörivät.

Amerikkalainen terveydenhuoltojärjestelmä on kaukana täydellisestä, saati tasa-arvoisesta ja meillä on täällä paljon työtä, niin taitaa kuitenkin olla myös Suomessa. Yksi osoitus meidän järjestelmämme epätäydellisyydestä on se tosiasia että tänäkin aamuna minä lähden leikkimään kouluterveydenhoitajaa M:n kouluun. Samaa leikkiä saa leikkiä halutessaan kuka tahansa vanhemmista, ilman minkäänlaista terveydenhuoltoalan koulutusta.

Suorat sanat Suomelle: ”Järjestelmämme on Euroopan pohjasakkaa”

Linda Pelkonen
Teppo Ovaskainen
Luotu: 10.10.2013 14:40

THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson antaa murska-arvion Suomen nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudesta.

KOTIMAA

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson arvostelee Suomen terveydenhoitojärjestelmää kovin sanoin.
THL:n viikko sitten julkaisema ratkaisuehdotus, yksityisten yritysten palveluiden ottaminen julkisesti rahoitetun perusterveydenhuollon tueksi, on herättänyt sekä poliittista vastustusta että kannatusta. Etenkin SDP:ssa on oltu huolissaan siitä, että mallissa perusterveydenhuolto ”näivettyy entisestään” ja alueellinen eriarvoisuus kasvaa.

THL:n Jonssonin näkemyksen mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä ei ole kauheasti näivettymistä, jos verrataan muun muassa naapurimaihin.

–Meidän terveydenhuoltojärjestelmämme on Euroopan pohjasakkaa. Meillä on lähes kaikkein epätasa-arvoisin järjestelmä. Meillä on hyvä kapasiteetti muille paitsi niille, jotka niitä palveluita todella tarvitsevat, Jonsson sanoo Uudelle Suomelle.

–Kaikista sairaimmilla, vanhuksilla, työttömillä ja vähävaraisilla on pääsy pelkästään kunnalliseen perusterveydenhuoltoon, jossa saatavuus on huono. Varakkaammilla on muut vaihtoehdot, hän lisää.

”Poliitikkojen puheet ovat aivan kummallisia”

Suomessa on siirrytty Jonssonin mukaan ”täysin kontrolloimattomaan”, yksityiseen rahoitukseen pohjautuvaan terveydenhuollon suuntaukseen ilman kunnollista suunnittelua.

Hänen mukaansa järjestelmä on Suomessa jakanut kansan kahtia niihin, jotka joutuvat jonottamaan julkiseen terveydenhoitoon, sekä niihin, joilla on varaa yksityisen puolen ohituskaistaan tai jotka ovat työterveydenhoidon piirissä.

–On aivan kummallista, että poliitikot puhuvat, että meidän julkisesti rahoitettu tasa-arvoinen järjestelmämme on uhattuna, koska se on jo nimenomaan menettänyt julkisesta rahoituspohjastaan aika paljon ja se on hyvin epätasa-arvoinen, Jonsson sanoo.

THL uudistaisi Suomen terveydenhuoltoa niin, että julkisesti rahoitetun perusterveydenhuollon palvelujen tuottajiksi hyväksyttaisiin myös yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluntuottajia. Laitoksessa uskotaan, että tämä helpottaisi ”jonottamatta hoitoon” -tavoitteen saavuttamisessa.

”Tätä on epäilty, mutta ei Ruotsissa ja Norjassa ole ainakaan vielä merkkejä siitä”
–Tavoitteena on, että potilas voi valita kunnallisen rinnalla myös yksityisen yrityksen hoitoa. Tämä muistuttaa niin sanottua palvelusetelimallia, Jonsson sanoo.

Ruotsissa on hyviä kokemuksia yksityisten terveyspalveluiden ottamisesta julkisen terveydenhuollon rinnalle. Malli toimii niin sanotulla ”raha seuraa potilasta” -periaatteella. Tarkoituksena on, että asiakas ”voi samalla maksulla hakeutua haluamaansa hoitopaikkaan riippumatta siitä, mikä taho tuottaa palvelun”.

–Kokemukset ovat pääsääntöisesti hyviä, Jonsson sanoo.

THL:n mukaan terveydenhuollon kustannukset eivät ole Ruotsissa nousseet. Lääkäreitä on muutoksen jälkeen siirtynyt julkiselta puolelta yksityiselle. Ongelmana Jonssonin mukaan on sama asia kuin ennenkin, eli harvaan asutuille seuduille on edelleen vaikea saada lääkäreitä.

–Ei tämä uusi järjestelmä mikään taikasauva kuitenkaan ole, Jonsson sanoo.

Ruotsissa ei näyttöä kustannusten salakavalasta noususta

Muun muassa Uppsalan yliopiston dosentti Ulrika Winbland on tutkinut Ruotsin yksityistämismallin seurauksia. Esimerkiksi vanhusten hoidossa yksityistäminen on hänen tutkimustensa mukaan saanut aikaan huomattavia eroja. Henkilöstön määrä on pienempi hoidettavaa asukasta kohden, mutta hoidon laadussa on tapahtunut parannuksia ja muun muassa aterioiden välinen yöllinen tauko on lyhentynyt.

Winblandin mukaan yksityistämisen seurauksia täytyy kuitenkin jatkuvasti tarkkailla.

Suomessa yhtenä vaarana on pidetty sitä, että kustannustehokkaamman yksityisen sektorin palveluiden kustannukset alkavatkin nousta sitten, kun julkinen sektori on tullut niistä riippuvaiseksi.

Pia Maria Jonssonin mukaan näin ei ainakaan toistaiseksi ole naapurimaissa.

–Tätä on epäilty, mutta ei Ruotsissa ja Norjassa ole ainakaan vielä merkkejä siitä. Jos sellaista olisi näkyvissä, siihen kyllä ehdittäisiin reagoida, Jonsson vastaa.

Suomessa THL:n aloitetta ovat tukeneet etenkin kokoomuksen poliitikot. Muun muassa kansanedustaja Lenita Toivakka on kirjoittanut Puheenvuoron blogissaan Ruotsin mallista.

–On selvää, että meidän on otettava mallia Ruotsin hyvistä kokemuksista, mutta oikeasti meidän on räätälöitävä Suomeen aivan oma malli. Valinnanvapaus lisääntyy Suomessakin uuden lainsäädännön myötä ensi vuoden alussa. Ongelma on se, että meillä ei aidosti ole mistä valita. Kun Ruotsin mallin mukaisesti meilläkin raha seuraisi potilasta, palvelujen tuottajien määrä todennäköisesti kasvaisi, Toivakka kirjoittaa blogissaan.

Henkilöt:
Pia Maria Jonsson, Lenita Toivakka
Muut asiasanat:

Kotimaa, Politiikka

Kommentit

  1. Jos THL:n asiantuntija haluaa muutoksia parempaan suuntaan hänen on puhuttava kärjistetyin sanoin, jotta puheella olisi jotain vaikutusta. Yksinkertaista psykologiaa ja viestintäoppia! Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Suomen terveydenhuolto olisi lähelläkään niin vaikeassa jamassa kuin USA:n. Meillä on maailmanlaajuisessa mittakaavassa asiat varsin hyvin, mutta toki olisi tärkeää edelleen parantaa tasoa.

    USA:n tilanteeseen verrattuna Suomen kokonaisterveydenhuolto on kuitenkin valovuosia edellä. Täällä ei edelleenkään skitsofrenikot harhaile hoitoa vailla kaduilla kuten USA:ssa yleistä on.

    Jos vaikka norjalainen tai sveitsiläinen terveydenhoitoalan asiantuntija haluaa muutoksia parempaan ja puhuu rankoin sanoin maan epäkohdista (jotta muutosta tulisi), niin kuulostaisi naurettavalta, jos Ghanan tai Liberian kansalainen alkaisi uhota, että katsokaas miten huonosti teillä on terveydenhoitoasiat hoidettu. Siis suhteellisuutta ja kokonaisnäkemystä tilanteisiin kiitos! Ja tunneälyä ja sosiaalipsykologista viestinnän ymmärrystä!

    Vaikka Suomessakin on korjaamisen varaa, niin maamme on edelleeen Pohjoismainen hyvinvointivaltio ja koko kansa on perusterveydenhuollon ulottuvilla toisin kuin kehitysmaissa ja USA:ssa.

    Totta kai me täällä vouhkataan meidän epäkohdistamme, mutta niitten kokoluokka ja mittasuhteet ovat täysin eri tasolla kuin Afrikan kehitysmaissa, Etelä- Amerikassa ja USA:ssa.

    Jos koko kansa alkaisi yhtäkkiä saada yhtä tasokasta hoitoa USA:ssa kuin koko Suomen kansa nyt saa, se olisi suuri hehkutettava uutinen ja ilon ja ihmetyksen asia USA:ssa. Jos kaikki saisivat hoitoa... ilman vakuutuksia olevat USA:n reumaatikot ja astmapotilaat ja mielisairaat jne, niin kuinka suuri ilo ja ihmetys ja ylpeys USA:ssa nousisikaan.

    Kukaan ei ole väittänyt , että Suomen tilanne on ongelmaton, Suomen ongelmat ovat vain aivan eri mittakaavassa kuin USA:n. Suomen kansalaisten keskuudessa on huomattavasti vähemmän inhimillistä kärsimystä, hätää ja epäoikeudenmukaisuutta kuin Afrikassa ja USA:ssa.

    On kornia hehkuttaa asian kuin asian jälkeen: "Oi onneksi en asu Suomessa...jos asuu Liberiassa, Ghanassa tai USA:ssa." Jotain suhteellisuudentajua!

    Terveydenhuoltoalan ammattilainen minäkin

    VastaaPoista
  2. USA ei ole ikinä sijoittunut millään listalla lähellekään kärkeä, kun on tehty tutkimuksia siitä, mikä on maailman paras maa asua. Suomi sen sijaan on itse asiassa ollut yleensä ihan kärkikahinoissa, usein jopa ykkösenä.

    Siihen, mikä on paras maa asua, vaikuttaa moni asia, ei vain terveydenhuolto. Suomessa on laaja-alaisesti asiat kunnossa verrattuna melkein mihin maahan tahansa.

    Tämän tutkimuksen oli tehnyt riippumaton, amerikkalainen säätiö. Sen mukaan Suomi todellakin on maailman paras valtio asua...sanoi Yksis mitä tahansa. :D joka tapauksessa Suomi on ihan kärkimaita ja USAa kukaan ei edes oleta tälle listalle kuuluvaksi.

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012082215980841_uu.shtml

    VastaaPoista
  3. Höpö, höpö! Suomi on edelleen maailman paras maa - etenkin meille äideille. Usko pois! ;) Tässäpä yksi tuore tutkimus. :http://yle.fi/uutiset/suomi_on_yha_maailman_paras_paikka_aidille/7222013

    Äiti-ihminen Suomesta

    VastaaPoista
  4. Mä en ymmärrä *yhtään* tätä vertailua. Ihan ku vain yks vois voittaa. Itse olen nähnyt elämää jo aika monessa maassa ja viihtynyt niistä jokaisessa. Siellä missä olen asunut, on tuntunut sillä hetkellä parhaalta. Jollain toisella hetkellä, joissain toisissa oloissa ei olisi ollut niin. Ehkä se on omasta asenteesta kiinni.

    VastaaPoista
  5. Mä en kans nyt yhtään ymmärrä mitä ja miks pitää tapella. Jos v******a ni jättää lukematta. Ääääääär!

    VastaaPoista
  6. Mä en ymmärrä miks Yksiksen pitää jatkuvasti provosoida huokaillen helpotuksesta, kun hän ei asu Suomessa. Kehukoot Jenkkilää, mut antais sen Suomen jatkuvan vähättelyn olla. Jos moni suomalainen pitää Suomea maailman parhaana ja tasa-arvoisimpana maana, miks Yksiksen pitää yrittää jatkuvasti todistella, ettei se ole sitä.(vaan ilmeisesti USA) Varsinkin , kun monen riippumattoman tutkimuksen mukaan Suomi on monella mittarilla maailman parhaita maita asua.

    Tai joo, oikeastaan mä ymmärrän.

    No, täytyy muistaa, että tää on autistiblogi ja Yksiskin on myöntänyt, että hänkin lienee joku aspergeri tai vastaava. ja mitä aspergerit tekee: kärjistää, vänkää, väittelee, provosoi,luennoi, esitelmöi omasta näkövinkkelistään on lujatahtoisia ja itseriittoisia ja tunneäly ei ole se vahvin puoli. Autistit on aina oikeassa omasta mielestään.

    Ja ketkähän autismiin liittyvät blogia eniten lukee: autismi ja aspergerperheet ainakin (perinnöllinen taipumus kulkee muuten suvuttain) ja millaisia blogin lukijoita ne on: Väitteleviä, itsetietoisia, tietää asiat omasta mielestään aina parhaiten, aina oikeassa.

    Heh, täällä assit kohtaa ja ei tartte ihmettellä, jos tulee mehevä keitos! :D

    VastaaPoista
  7. Joo, aspergereitten ja autistien keskustelut on aina kovaa provoa, väittelyä, luennointia ja oikeessa olemista täynnä! :D

    VastaaPoista
  8. Totta ehdottomasti, mutta miks käytetyt argumentit on sit niin huonoja?

    R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, eihän kaikilla aspergreilla ole korkea äo ja tunneäly ja tilannetaju heittää. Mutta ainakin musta osa kommenttien argumenteista on kyllä fiksuja. Yksis taas on kyllä hyvä, sujuva ja kiinnostava kirjoittaja, vaikka sen perustelut väitteilleen eivät aina ole kovin loogisia ja vakuuttavia. :) Jokatapauksessa tästä on tullut aika ajoin mielenkiintoinen ajatusten ja väitteiden kohtauspaikka aattelen mä. Yksiksen kannanotot on usein niin provosoivia, että ne herättää vaikka mitä reaktioita lukijoissa. :)

      Poista
  9. Kieltämättä sun näkemys Suomesta on hyvin kapea, kun se perustuu noihin kirjoittamiisi. En henkilökohtaisesti ikinä lue iltapäivälehtien kommenttiosioita, eikä sieltä löydy sellaista kantaa, joka kattaisi valtaosan suomalaisista. Sulle näyttäytyy epäkohdat, koska kukapa leijonaemoissa tai muuallakaan jatkuvasti kirjoittaisi kuinka hyvin asiat on menneet. Epäkohdista pidetään meteliä, koska sillä tavalla saadaan aikaan muutoksia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi