sunnuntai 28. syyskuuta 2014

puhdasta elämää Portlandian tapaan

Tulin eilen kotiin kesken työvuoron. Jo töihin päästyäni tajusin et olin onnistunut jättämään käsilaukun kotiin, käsilaukussa tietysti lompakko ja lompakossa ajokortti. Lompakkoa en töissä tartte mihinkään, kun talon sisällä käy maksuvälineeksi oma kulkukortti, mutta se ajokortti. Oli pakko antaa flunssalle periksi kun olin useamman kerran unohtanut kirjata jotakin, tai kirjannut asioita väärän potilaan alle ja palannut myöhemmin korjaamaan asian. Tänään jään suosiolla kotiin, hörppimään kuumaa juomaa ja katsomaan lasten kanssa elokuvia. Samalla kiroilen sitä että ansaitut lomatunnit palaa nyt tähän – sairastamiseen.

Hain apteekista lasten lääkkeet ja kiittelin hyvää vakuutustani. Nyt kun omavastuuosuus $1600 on maksettu oli apteekkilaskun hinta mulle tasan $0. Ilman vakuutusta lääkkeen hinta on $232/pullo, eli $ $464 niistä kahdesta pullosta. M:n vointi on muutamassa päivässä parantunut aivan huikeasti ja tavoite on vähentää, tai jopa poistaa ahdistuslääkitystä siinä vaiheessa kun neurostimulantti on saatu ajettua sisään. L sanoi ettei meillä ole ikinä ollut yhtä mukavaa lauantaita kun eilen. M ei raivonnut, riehunut tai kirkunut, itse se sanoi mulle illalla sängyssä nukkumaan mennessään että ihanaa kun ei ahdista ja ihanaa kun äänet ei enää häiritse samalla tavalla. On helppoa ymmärtää miten raskasta on olla ylistimuloitunut aamusta iltaan. Ruokahalu sillä on onneksi vielä tallella, unet tuntuu vähän kärsivän ja lisäsin eilen illalla melatoniinia jotta nukkumatti lopulta löytyi.

$232 per pullo

Kotona mua odotti kolme lasta. Ne ilmoitti et niitten nimet on Bruce (Wayne), Peter (Parker) ja Violet. Muistan omasta lapsuudestani et olisin halunnut olla Virpi. Miksi Virpi, ei aavistustakaan mutta perimmäinen ajatus tais olla se et olisin halunnut sellaisen nimen jota kukaan ei kommentoisi. Mun nimeen kun on kaikkien näiden vuosien ajan vastattu useimmiten; ”Täh?!” – oli kysyjän kieli mikä hyvänsä. Nykyään mun nimestä saa aikaan hyviä keskusteluita etenkin potilaitten kanssa. Bruce, Peter ja Violet ei silloin lasten nimiä valitessa olleet ihan kärjessä, mutta niistä olis saattanut tulla Harrison, Jack ja Chloe. Emiliat ja Oliviat meni hylkyyn niitten yleisyyden vuoksi, niin kävi myös Jackin.

Aiemmin päivällä Bruce, Peter ja Violet oli olleet synttäreillä. Bruce ja Peter kieltäytyivät kategorisesti ratsastamasta, en tiedä miksi. Yleensä ne on olleet jonon keulilla kun on tarjottu tuokiota satulassa. M sen sijaan oli ratsastanut kuin vanha tekijä, ja satulassa parikymmentä vuotta istuneen äidin sydän itkee kun katson ton luontaisen rentoa ja samalla ryhdikästä asentoa satulassa ja samalla tiedostan ettei se ole kiinnostunut ratsastamisesta. muut ratsastajat tietää mistä mä puhun

Pakastimessa on 25 paunaa (reiska 11kg) ruoholla ruokittua, onnellisen lehmän jauhelihaa. Ostettiin kolmen perheen kesken kai käytännössä aika iso osa sen onnellisen lehmän jauhelihoista, kun minimi tilaus oli 75 paunaa (34kg). Vastikään tänne muuttanut äiti kommentoi taannoin naamakirjassa tätä paikallista elämää todeten, että ihmiset on ihan hulluja – silleen positiivisesti – kun ”kaikki” tekee omat jugurttinsa, valmistaa kombucha-teensä omasta juuresta, kantaa lapset liinassa, nukkuu perhepedissä, imettää kolmevuotta, ja syö vain luomuruokaa ja onnellisten lehmien lihaa. ”Kukaan” ei hyväksy muita kuin luontaisia karamellivärejä ja transrasvat ja glukoosifruktoosisiirappi on totaalisesti pannassa. Homeopatia on osa arkea ja aromaterapia jatkuvassa käytössä. Tottakai flunssaa hoidetaan oscillococcinumilla eikä buranalla, tai ainakin oscillococcinumia otetaan buranan lisäksi. Moni valmistaa itse vartalovoiteensa ja saippuansa, tai ainakin ostaa ne taatusti puhtaina... Johnsonin perheeltä jää paljon rahaa saamatta meidän osavaltiossa kun parabeenit ja natriumlayryylisulfaatti on pannassa. Näin myös meidän perheessä.

se oli onnellinen lehmä

Kieltämättä omakin lähestymistapa ruokaan ja elämään vois olla toisenlainen, jos nämä vuodet olis asuttu jossakin muualla. Muualla Yhdysvalloissa meitä pohjoisen länsirannikon eläjiä pidetään enemmän tai vähemmän tärähtäneinä hihhuleina, ja aiheeseen perustuen on tehty myös tv-sarja Portlandia. Onneksi täällä osataan myös nauraa itselleen ja moni toteeakin kombuchaansa valmistaessaan ja ostaessaan pakastimen täyteen onnellisen lehmän lihaa ettei ole vaikeaa nähdä mistä Portlandia repii vinoilunaiheensa.  Taannoin tonttupuiston tontut kiellettiin, koska tonttuilu vahingoittaa mahdollisesti  puiston puita. Että silleen.

kotitekoinen "thieves", lisänä eukalyptus7 kommenttia:

 1. Kuinkahan yleistä on kemiallisten lääkeaineiden välttely teidän asuinalueellanne? Suosivatko siellä monet luontaisia hoitomuotoja ja luontaislääkkeitä kemiallisten lääkkeiden sijaan eikä vain kemiallisten lääkkeiden lisukkeena? Tuntuisi loogiselta, että ihmiset, jotka suosivat kaikkea luonnonmukaista ja välttelevät mahdollisuuksien mukaan haitallisia parabeenejä ja epäterveellisiä aromivahventeita yms välttelisivät myös esim neurostimulantteja ja kemiallisia ahdistuslääkkeitä.

  Ainakin täällä Suomessa juuri erityisesti ne muutenkin luonnonmukaista elämäntapaa suosivat välttelevät kemiallisiakint lääkkeitä ihan viimeiseen asti...niinkuin teen minäkin. Hoidan perheen mahdolliset terveysongelmat yleensä aina vain homeopatialla ja/tai muilla luontaisilla keinoilla ja toki välttän haitallisia lisäaineita ja käytän paljon luomua yms.

  Lapset olivat pieninä erittäin keskittymisongelmallisia, ylivilkkaita, autismin piirteitä omaavia jne. ADHD-lääkkeitä en halunnut lapsilleni antaa, vaikka olisi kyllä tyrkytetty. Hoisin klassisella homeopatialla, kalaöljykapseleilla, maitohappobakteereilla ja superterveellisellä, lähes lisäaineettomalla ruokavaliolla jne. Käytiin paljon uimassa ja metsäretkillä. Kaksi vein toimintaterapiaankin. Touhuttiin paljon yhdessä ja autoin keskittymään läksyjen luvussa, vaikka välillä eivät meinanneet pysyä millään paikoillaan. Tuontapainen meno, mitä tässäkin blogissa lapset kertomuksen mukaan pitävät, oli meilläkin ihan tuttua alunperin

  Vuosien satsaus luonnonmukaiseen tyyliin kannatti. Keskimmäinen on neurologisten tutkimusten perusteella vuosia edellä ikäisiään kognitiivisesti ja kyvyt ovat useassa osa-alueessa terävimmässä kahdessa prosentissa ikäluokasta. Missään osa-alueessa ei ole enää varsinaisia ongelmia. 9-vuotiaana lapsi oli testien mukaan 16-vuotiaan tasolla monissa taidoissa. Nykyään tää entinen keskittymishäiriöinen, ylivilkas höseltäjä ja riehuja on ollut jo vuosia luokkansa priimus ja fyysinen terveyskin on täydellisen oloinen. Ei ole saanut antibiootteja, ei koskaan mitään neurostimulantteja ja eipä juuri koskaan sairasta edes flunssaa. Pikku hiljaa keskittymiskyky parani paranemistaan ja nykyään hän on oppinut keskittymään tunneillakin jo varsin hyvin, riittävän hyvin jopa niihin kymppeihin, vaikka vähempikin riittäisi. Kavereittenkin kanssa menee kivasti.

  Vastaavasti tunnen monia aikoinaan yhtä keskittymisongelmaisia, jotka alkoivat käyttämään erilaisia kemiallisia lääkkeitä kuten ADHD-lääkkeitä. He ovat edelleen aika huonoja keskittymään ja varsinkin fyysinen terveys on monilta osin huono...milloin mitäkin vaivaa. Näillä kemiallisten lääkkeiden käyttäjillä on myös monella kummia agressiokohtauksia. Kemiallisten lääkkeiden käytöllä on hintansa.

  Ihan lähipiirin vertailussa olen huomannut, että kemiallisia lääkkeitä välttelevien perheiden alunperin ylivilkkaat ym ongelmaiset lapset ovat lopulta tulleet paljon terveemmiksi kuin alunperin vastaavassa tilassa olleet lapset, joiden perheissä alettiin käyttää erilaisia kemiallisia stimulantteja ja ahdistuslääkkeitä ynnä muita mömmöjä.

  Lääkkeet aiheuttavat aina kaikenlaista hallaa elimistölle. Alunperin piilevästi, mutta varsinkin vuosien päästä eron yleensä todella huomaa. Jo maksa ja munuaiset rasittuvat noista lääkeaineista puhumattakaan mitä muuta ne saavat aikaan kehittyville aivoille ja koko elimistölle.

  USA:ssa käytetään ja suositellaan minusta ihan liian helposti lapsille kaikenmaailman aivoihin vaikuttavia lääkkeitä,joista on tutkimustenkin mukaan paljon riskejä lasten kokonaisterveydelle. Jos tämmöisiä mömmöjä vedellään, on sen rinnalla melkein yks hailea onko se syöty tomaatti sitten luomua vai ei.

  Maria

  VastaaPoista
 2. Mutta kaipa iso osa terveysasioissa tiedostavista ihmisistä USA:ssakin sentään välttelee näitä neurostimulantteja sun muita niitten muitten tiedostamiensa asioiden lisäksi. Vaikka itsekin vältän epäterveellisiä lisäaineita niin tuhat kertaa tärkeämpänä pidän noitten neurostimulanttien yms mömmöjen välttämistä. Ja alunperinhän mun lapsilla oli diagnooseja joka lähtöön ja kaikkea mahdollista kemiallista mömmöä olisi kyllä tyrkytetty, vaan niinpä ovat tulleet kuntoon ihan täysin ilman kemiallisia lääkeaineita. Se on aivan mahdollista, kun kärsivällisyyttä riitttää eikä nopeasti yritetä kulkea siitä, missä aita on matalin. Loppujen lopuksi ne on kuitenkin ne lapset, jotka joutuvat vanhempien valintojen maksumiehiksi.

  Suomessa onneksi neurostimulanttien käyttö lapsiin ei ole niin yleistä kuin USA:ssa ja täällä ne luonnonmukaiset perheet ovat juuri niitä, jotka eivät näitä neurostimulantteja yms lapsilleen halua syöttää. Ihmettelen, jos USA:ssa muuten luonnonmukaisuutta suosiva elämäntyyli yhdistetään neurostimulanttien ja ahdistuslääkkeiden käyttöön. Ei varmaankaan yleensä sentään näin. Lienee yleisempää, että he, jotka käyttävät perheissään neurostimulantteja ja muita kemiallisia lääkkeitä eivät jaksa kiinittää huomiota muutenkaan muitten epäterveellisten asioitten välttelyyn kuten epäterveellisten lisäaineiden yms. Ja monet luonnonmukaiset hoitokeinothan eivät edes kunnolla toimi, jos elimistö on jo jatkuvasti voimakkaasti vaikuttavien neurostimulanttien ja ahdistuslääkkeiden yms vaikutuksen alla. Ainakin Suomessa jako on aika selvä...jotkut ovat kovia kemiallisten lääkkeiden kuluttajaperheitä ja siinä samalla syödään lisäainelistoja tiirailematta. Sitten erikseen on ne terveysasioissa valveutuneet, jotka välttelevät varsinkin kemiallisia lääkkeitä ja sitten lisäksi epäterveellisiä muovipulloja, lisäaineita jne ja suosivat myös luomua.

  Maria

  VastaaPoista
 3. Täytyy sanoa, että tuntui jotenkin kornilta, että kirjoituksen otsikko oli Puhdasta elämää Portlandian tapaan ja ensimmäinen valokuva on ADHD-lääkkeestä. (Vai onko tarkoitus pyrkiä syvällisempään itseironiseen otteeseen aiheen käsittelyssä...)

  Nuo muut jutut kyllä kuulostavat hyviltä ja puhtaaseen elämäntyyliin mainiosti sopivilta...mutta samasta bloggauksesta olisi toden totta voinut siirtää toiseen kirjoitukseen tuon ADHD-lääkkeen "mainostamisen". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mainosta blogissani mitään, ja jos jotakin niin tässä kirjoituksessa siunausta poikkeuksellisen hyvästä vakuutuksesta.

   Poista
 4. Aika raju aine tuo psykostimulantti, josta ylin kuva on.

  "Hieman yli 56% potilaista sietää metyylifenidaattia lääketieteellisellä annoksella. Amfetamiinejä taas sietää lääketieteellisellä annoksella hieman yli 66% potilaista.[2] Metyylifenidaattia myös väärinkäytetään, jolloin sen haitat ovat samankaltaisia kuin amfetamiinin väärinkäyttäjillä. Metyylifenidaatin vaikutusmekanismi on lähempänä kokaiinia kuin amfetamiinia. Metyylifenidaatti on siis dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjä. Suomessa metyylifenidaatti luokitellaan ATS-lääkkeisiin (ATS = amfetamiinityyppinen stimulantti)."

  "Metyylifenidaatin käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista tavallisimpia ovat ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, unettomuus ja vatsavaivat. Harvinaisempia ja vakavampia haittavaikutuksia ovat verenpaineen nousu, sydämen tiheälyöntisyys, painajaiset, ihottuma ja maksamyrkytys.[6]
  Vastoin yleistä harhaluuloa, stimulanttilääkitys ei voi hidastaa pituuskasvua lapsilla. On kuitenkin todennäköistä, että ADHD-potilaat kasvavat keskimäärin yleistä väestöä hitaammin ja heidän joukossaan on myös enemmän lyhytkasvuisia.[7]
  Välillä voi olla tarpeen pitää lääkelomaa metyylifenidaatin käytöstä, jotta lääkkeen jatkuvan käytön tarpeellisuus voidaan selvittää.[6]
  Metyylifenidaatin pitkäaikaiskäyttö saattaa aiheuttaa riippuvuutta.[8]"

  Keskushermostostimulanttien kielteisiä vaikutuksia ja niihin liitettyjä varoituksia väärinkäytöstä tai
  riskeistä (6,10,11).
  Tavallisia
  ruokahalun väheneminen
  painon lasku tai painokäyrän tasaantuminen
  nukahtamisvaikeudet
  vatsakivut
  päänsärky
  Vähemmän tavallisia
  pituuskasvun mahdollinen lievä hidastuminen
  tahattomat lihasnykäykset tai tics'ien paheneminen
  dysforia tai lisääntynyt herkkyys
  väsyneisyys
  pyörrytys
  Harvinaisia
  agitaatio
  aggressiivisuus
  masennus
  verenpaineen kohoaminen
  sydämentykytys
  psykoosin kaltaiset oireet
  stereotypiat
  kouristuskynnyksen aleneminen
  urtikaria, ihottuma
  itsemurha-alttius (ATX:n käyttäjillä)
  Suositeltavat varotoimet:
  Lääkkeen annostelu ja antaminen on aikuisen käsissä, ei lapsen vastuulla.
  Lääkkeitä ei suositeta määrättäväksi niille, joilla on väärinkäytön tai väärän annostelun riski.
  Varmistuttava, ettei lääke joudu vääriin käsiin tai laittomaan katukauppaan.
  Sydänperäisten haittavaikutusten lisääntynyttä riskiä ja jopa äkkikuolemia epäillään liittyvän
  stimulanttihoitoihin lapsilla, joilla on sydämen rakennevika, kardiomyopatia tai rytmihäiriöitä.
  Myös psyykkisten haittavaikutusten riski on tutkimuksellisen huomion kohteena."

  Tuo psykostimulantti on amfetamiinin sukulaisaine. Kukaan tuskin luulee, että amfetamiinin (pitkäaikais)käytöllä ei ole vakavia vaikutuksia ihmisen terveydentilaan. Sama on näiden psykostimulanttien kanssa. Ne ovat iso haitta koko lapsen elimistölle ja vaikuttavat hyvin laajasti ja usein ennaltaarvaamattomasti.

  Miksi kaikki lapsen normista poikkeava oireilu pitäisi keinolla millä hyvänsä tukahduttaa? Yleensä näillä rankoilla aineilla mennään kokonaisterveystilanteessa vain ojasta allikkoon ja täytyy muistaa, että pitkäaikaisvaikutuksethan näkyvät vasta myöhemmin.

  Skeps

  (lähteenä mm Wikipedia)

  VastaaPoista
 5. Joo, kyllähän näille aineille haittavaikutuksia löytyy!

  "Haittavaikutukset

  Psykostimulanteilla on monenlaisia haittavaikutuksia, joista tavallisimpia ovat esimerkiksi ruokahaluttomuus, univaikeudet ja väsymys sekä päänsärky. Mahdollisia psyykkisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa psykoosioireiden ilmaantuminen tai aiemman psykoosin pahentuminen, depressio- tai maniaoireet sekä joskus myös aggressiivisuus ja itsetuhoisuus. Käytettäessä psykostimulantteja myös potilaan somaattista tilaa, kuten esimerkiksi verenpainetta ja sydämen sykettä sekä lapsilla ja nuorilla painon ja pituuden kehitystä, on seurattava säännöllisesti. "

  on tosi vaikeaa ymmärtää, miksi kukaan haluaa antaa ylivilkkaalle tai keskittymisongelmaiselle lapselleen näitä psykostimulantteja, neurostimulanteiksikin kutsuttuja.

  Vilkkaita lapsia, joiden on vaikeaa keskittyä, on aina ollut ja kuitenkin sopivilla tukitoimilla he ovat oppineet pärjäämään elämässä usein aivan mukavasti. Tuollaiset aivoja ja koko elimistöä kuormittavat riskaabelit aineet ovat paljon suurempi haitta kuin keskittymisongelmat.

  Itselläni on ADHD ja keskittyminen on ollut usein varsinkin nuorempana moniin juttuihin vaikeaa. Silti opin selviytymään ja lopulta jopa suoriuduin erinomaisin arvosanoin opiskeluista. olen kiitollinen, etteivät vanhempani alkaneet syöttää minulle mitään stimulantteja. Terveyteni olisi varmasti nykyään muuten paljon huonommassa jamassa kuin se on. Saan muutenkin jo kaikenmoisia oireita, jos joudun joskus käyttämään lääkkeitä.Kun olen ilman lääkkeitä, voin ihan hyvin.

  Isäni kuoli yhden lääkkeen sivuvaikutuksiin ja äitini on saanut lääkkeistä anafylaktisia shokkeja. Pari lähisukulaistani taas kärsii kovasti tiettyjen neurostimulanttien ja mielialalääkkeiden sivuvaikutuksista, mutta he ovat tulleet niin riippuvaisiksi niistä, että eivät jaksa ponnistella niistä enää eroon.

  Kannattaa todella harkita vakavasti ja perehtyä syvällisesti riskeihin ennen kuin alkaa syödä tai syöttää kellekään esim neurostimulantteja tai muita vahvoja lääkkeitä.

  T: ADHD-tyttö

  VastaaPoista
 6. Jokainen nyt kumminkin itse punnitsee mahdolliset hyödyt ja haitat ja tekee sitten päätöksen sekä kantaa siitä vastuun. Tuhannet vanhemmat syöttävät tätä nykyä näitä aineita lapsilleen. Vaikeaa siihen on vaikuttaa. Moni haluaa nopeasti jotain muutosta ja siinä ei mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset ja riskit aina paljoa paina.

  WHO on yrittänyt kannustaa käyttämään ei-lääkkeellisiä keinoja, mutta lääketeollisuus on nykyään yksi vaikuttava mahti ja sillä on koulutustilaisuutensa ja lobbarinsa lääkäreitä kohtaan. Nämä taas suosittelevat aika helposti näitä aineita. Tosin Yhdysvalloissa varmasti Euroopan maita hanakammin. Suomessa näitä stimulantteja määrätään vielä paljon vähemmän kuin Yhdysvalloissa, mutta kehitys saattaa mennä samaan suuntaan.

  Seija

  VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.