maanantai 1. syyskuuta 2014

lehmistä, kanoista ja muista maataloustuotteista

Viimekeväästä olen kasvattanut tätä allergisen lapsen äidin identiteettiä. Viikko sitten maitoallergisia tupsahti perheeseen yksi lisää. Ensiavun lääkäri neuvoi pitämään kaiken maitoon liittyvän kaukana pojasta ja muutamaa iltaa myöhemmin meidän oma lastenlääkäri soitti kysyäkseen O:n vointia ja antoi samalla samat ohjeet, vuoden verran – ainakin – ulosteen pehmentäjää, kaikki maitoon vivahtavakin pois ruokavaliosta ja vahingon sattuessa välittömästi kolmen päivän kuuri laksatiiveja suolitukoksen välttämiseksi. Ei mitään uutta, ja tässä asiassa kaksi menee siinä missä yksikin. Oikeastaan kaksi on helpompi kuin yksi koska nyt on aina se kohtalotoveri ja tukihenkilö sille jolle se jäätelön, keksin, voileipäkeksin, sipsin, pullan, karkin, suklaan skippaaminen just sillä hetkellä on kynnyskysymys.

Mihin sitä identiteettiä sit tarvitaan ja mistä se syntyy. Pakkausselosteiden lukemisesta. Omien eväitten pakkaamisesta leirille, pyhäkouluun, kouluun, lastenjuhliin, kylään kavereille, ravintolaan. Se syntyy siitä että osa ihmisistä tuntuu olevan sitä mieltä ettei nyt vähän maitoa voi ketään haitata. Voi se. Kesällä voissa paistettu pihvi ajoi M:n laksatiivikuurille. Se syntyy kirkon lasten pastorista joka on sitä mieltä ettei vaivaista maitoallergiaa tarvitse huomioida. Se syntyy siitä turhaumasta kun on huomannut että yllättävän monella ei ole aavistustakaan siitä mitä maito-maitotuote-maitoproteiini tarkoittaa. Eihän niitten tarvitse, oikeesti ei tarvitse, mutta hämmennyn kun joku kysyy et voiko se kuitenkin syödä marjoja? Joo. Mulla on vaan näitä keksejä, niissä ei oo maitoa mut vehnää on kuitenkin. Joo, se voi syödä viljoja. Mut tässä on hei kananmunaa... oikeesti?

Maito-maitotuote-maitoproteiini tulee lehmästä. Lehmä on nautaeläin ja sillä on neljä jalkaa. Se sanoo muu ja niitä näkyy kesäisin pelloilla. Laktoosi-intoleranssi on eri asia kuin maitoallergia. Laktoosi-intolerantti voi syödä maitotuotteita joissa maitosokeri on pilkottu. Maitoallergikko on allerginen maitoproteiinille eli kaseiinille. Viljat on heinäkasveihin kuuluvia siemenkasveja, ja ne kasvaa pellossa. Kana on kanalintujen lahkoon kuuluva kesy lintueläin joka munii kananmunia. Kanalla ja lehmällä ei ole juurikaan tekemistä toistensa kanssa. Hedelmät kasvavat noin keskimäärin puissa ja pensaissa, niillä ei ole mitään muuta tekemistä lehmän kanssa kuin että lehmätkin tykkää syödä niitä.

Olen kyllästynyt menemään ravintolaan missä mun lapset ei voi syödä mitään koska ravintolan henkilökunnalla ei ole aavistustakaan mitä niitten laittamassa ruuassa on. On kourallinen ravintoloita joista löytyy allergiakirja, siis tuoteseloste jokaisesta annoksesta. Kiitos siitä. Onneksi on aasialaiset ravintolat. Onneksi on aasialainen ruokakulttuuri jossa noin lähtökohtaisesti ei käytetä maitotuotteita ja meidänkin perhe voi syödä niissä normaalisti. Lukea ruokalistan ja valita mitä haluaa syödä ilman että pitää kysyä että mitä tässä annoksessa ihan oikeasti on? Onko leivässä maitojauhetta? Onko siinä Maitoproteiinia? Paistateko voissa? Laitatteko hampurilaispihviin korppujauhoja?


Lauantaina me käytiin perheen kanssa syömässä japanilaista. Oli hyvää. Oli helppoa. Tänään stressaan iltapäivän kyläilyä. Sain tekstarin, onko M edelleenkin maidottomalla ruokavaliolla? Joo on se, edelleen – allerginen. Kohteliaasti yritän pyytää jokaisen pakkauksen ja lukea meille tarjoiltavien ruoka-aineitten pakkausselosteet. Mietin pakkaanko varmuudeksi noille kahdelle kuitenkin omat eväät.

kuivaharjoittelua

M piirsi meidän perheen. Mulla on kaksi päätä - toinen ajatuksille.
K piirsi myös meidän perheen ja talon. Huomatkaa L:n kädessä pölynimuri.

O:n versiosta voi vain sanoa että lapset kehittyy eritahtiin.

Yaki Udon

K:n bentobox. Kanaa, parsakaalia, hedelmäsalaattia ja paistettua riisiä.

5 kommenttia:

 1. Joo, kasvissyöjänä toi on niin tuttua. "Voitko syödä riisiä?" "On meillä kalaa." Mistä lähtien kala on ollut kasvis...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on tosiaan jotenkin häkellyttävää. Meillä on yks ystävä joka ilmoittaa olevansa kasvissyöjä, mutta syö kuitenkin kalaa, äyriäisiä ja satunnaisesti myös kanaa... Täh? Ymmärrän vielä sen että on kasvissyöjä ja käyttää munia ja maitotuotteita, ja sitten erikseen on vegaanit, mutta, mutta...

   Poista
  2. Luulen, että tuossa sekaannuksia aiheuttaa usein se, että monet kasvissyöjiksi ilmoittautuvat eivät loppujen lopuksi ole puhtaita kasvissyöjiä. Kerran, kun olin järjestämässä erästä tilaisuutta, varmistin itsensä kasvissyöjäksi ilmoittaneelta, voiko hän syödä leivonnaisia, joissa on käytetty maitoa tai kananmunaa. "Joo, kyllä minä syön myös kalaa ja kanaa" oli vastaus.
   Näin muuten olen kyllä kokenut, että suomalaisissa ravintoloissa saa hyvin tietoa ruuan sisältämistä aineista. Jos tarjoilija ei tiedä, niin hän käy varmistamassa asian keittiöstä. Toki valikoima voi olla aika niukka, jos on paljon rajoitteita.

   Kepa

   Poista
 2. Moi!
  Tiedän niin tunteen! Tuttua juttua �� maidottoman & gluteenittoman ruokavalion noudattavana olen niin kokenut ja kuullut noi jutut - tsemppiä! Tosi hyvin kirjoitettu, on itsellänikin ollut mielessä laittaa samaa tekstiä yhteen jos toiseen suuntaan..../Suski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olit muuten tosi kauniina hääkuvissa :)

   Poista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.