Siirry pääsisältöön

ihmissuhteista ja ystävyydestä

Tää juttu tuli itseasiassa puheeksi jo viikko sitten ystävien luona kyläillessä, hautautui kiireen keskelle ja pulpahti uudestaan pintaan tänä aamuna kirkossa. Se lähti siitä et istuttiin siinä ystävien pihalla viettämässä kesäpäivää, L oli juonut oluensa ja ajatteli siirtyä skumppaan. Pöytään oli kuitenkin katettu vesilasit ja viinilasit ja meidän naisten kuohuvat oli nautittu tervetulijaismaljana siinä missä miesten oluset suoraan pullosta. Hetken isäntä harkitsi könyävänsä itsensä ylös siitä penkistä joka tuki kaatumassa olevaa aurinkovarjoa, ja josta olis siis oikeesti pitänyt kiivetä – ei nousta – ylös. Sit se totes että ettehän te mitään vieraita ole, hae itse lasis keittiöstä kun tiedät kuitenkin missä niitä säilytetään. Nauroin että äärimmillään otan vastaan ystäviä yöpaidassa.

Jäin miettimään mistä erottaa onko kysymys tuttavasta vieraasta, kaverista vai ystävästä. Missä vaiheessa ollaan niin läheisiä ettei enää tarvitse emännöidä tai olla vieraskoreena. Tiedättekö silleen kun toisia ihmisiä varten puetaan ja meikataan ja tällätään, ja kotikin puetaan ja tällätään? Sit jokaisella on – tai ainakin pitäis olla – ne ystävät jotka on niin ystäviä että ne voi kohdata tukka pystyssä yöpaidassa tai päästää ne kylään silloinkin kun lastenkoulupaperit on pitkin pöytiä, roskis täynnä ja tiskikone tyhjentämättä. Äärimmäinen luottamuslause, kohdata toinen sellaisena kuin ihan oikeasti on. Joku sanoo että se on laiskuutta, minä otan se luottamuksena. Yleensä kai tällainen luottamus syntyy yhdessä eletyn elämän, ja ajan kanssa.

Kenelle voit soittaa koska vaan? Kenestä tiedät että se auttaa jos tulee hätä? Kuka on se joka jättää tarvittaessa omat juttunsa ja kiireensä ja pelastaa? Kuka kuuntelee? Kenelle voit kertoa ihan kaiken? Keneltä toivot lapsesi kysyvän neuvoa silloin kun se ei enää halua neuvoja sinulta?


On tässä kulttuurierojakin. Suomessa ja Euroopassa noin yleensä kai passataan osoituksena vieraanvaraisuudesta. Täällä vieraanvaraisuutta on tarjota kotinsa ja etenkin jääkaappinsa vapaasti tulijan käyttöön. 


Kommentit

  1. Kiinnostavaa pohdiskelua! Mäkin koen, että ne ystävät, jotka uskallan tarvittaessa päästää sotkuun sisään kotiini, ovat niitä läheisempiä. Heille voi myös soittaa ja vaikka pyytää apua tai kertoa huolistaan ja he luottaa kans samoin muhun. Sitten on erikseen niitä tälläytymiskavereita, jotka ajan myötä voi muuttua läheisimmiksi tai sitten ei. :)

    Anna

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...