keskiviikko 17. joulukuuta 2014

joulun lahjat

Kaksi kertaa vuodessa on edessä lahjontaurakka, mitä antaa kiitokseksi opettajille, bussikuskeille ja terapeuteille... jokaisella niistä kun on varmasti vähintääkin riittävästi mukeja, kynttilöitä ja muuta mukavaa. Mulla on ollut tapana tehdä näitten ihmisten lahjat itse. Jos ei muuta niin siksi että niistä näkyis se että niitten työtä oikeasti arvostetaan, arvostetaan niin paljon etten käy hakemassa pariakymmentä kahviketjun lahjakorttia ruokakaupasta ja lykkää niitä pikaisesti kouraan viimeisenä koulupäivänä.

Tänä vuonna ajattelin ensin tehdä saippuaa. Sit tälle epäaskasrtelijalle selvis että saippuoitten pitää antaa kypsyä viikkotolkulla eikä aika riitä. Mietin niitten kynttilöitten tekemistä ja laskeskelin projektin tulevan melko tyyriiksi sen lisäksi että kynttilöitä ne varmasti muutenkin saa. Huulihoiteet ne sai keväällä, edellisenä vuonna sitä saippuaa ja sitä edeltävänä kuivakakut. Jossakin välissä tein sokerikuorintoja koko laumalle. Päädyin tilaamaan netistä karkkilämpömittarin tavoitteena taklata kotitekoiset vaahtokarkit.

Kädet täristen selailin reseptejä. Jostakin syystä se lämpömittarin käyttö ja siihen liittyvä täsmällisyys tuntui pelottavalta. Olin varma että siirapit kiehuu yli tai palaa pohjaan tai siitä litkusta ei nyt vaan synny mitään vahtoavaa ja herkullista. Olin väärässä. Vaahtokarkkien tekeminen on oikeesti helppoa ja nopeeta. Lopputulos herkullinen.

tarvitset liivatetta, vettä, sokeria, maissisiirappia, vaniljaa (tai muuta makua), tomusokeria ja maissitärkkelysjauhoja, mä lisäsin vielä vähän unaista karamelliväriä

vettä, suolaa, sokeria ja maissisiirappia

siirappi on valmista kun mittari näyttää 240F (115C)
valmis karkkimassa meni autotalliin lepäämään yöksi


10 kommenttia:

 1. Hienoa, että M on edistynyt niin paljon monissa taidoissa! Onneksi olkoon!

  Minullakin on autismin kirjon lapsi, joka voi ja pärjää nykyään jo melkoisen hyvin lähtötilanteeseen verrattuna. Ihmettelen tässä tuota tulkintaasi, ettei autismi ole sairaus. Suuri osa asiantuntijoista, lääkäreistä yms ja itsekin pidän sitä kuitenkin nimenomaan sairautena,erityisesti aivojen ja koko keskushermoston kehityshäiriönä. Sillehän altistavat monet geenivirheet ja epigeneettisetkin tekijät. Eivät terveet aivot ja terve perimä tuota autistista käyttäytymistä. Itsellänikin on autismin kirjon oireita ja pidän niitä kyllä ihan sairauden ja kehityshäiriön seurauksina. En koe olevani muuten vain erilainen, enkä haluaisi olla näin erilainen. Tahdon myös kuntoutua mahdollisimman paljon pois autismin kirjon oireilusta, esim aistiyliherkkyyksistä, tunnetiloihin juuttumisista, oman toiminnan ohjauksen vaikeudesta jne. Onneksi minäkin olen paljon kuntoutunut, mutta mieluummin olisin terveempi enkä haluaisi tätä kehityshäiriötä, sairautta omata.

  Ei se siitä muuksi muutu, vaikka sen sairauden leiman yrittäisi tältä autismilta poistaa. Itse koen sellaisen asenteen keinotekoiseksi ja minua aina harmittaa, kun autimismia jotkut yrittävät selitellä vain erilaiseksi käyttöjärjestelmäksi tms. Ihan sairaus tämä on ja itse ja lapseni kärsimme tästä sairaudesta kuten joku voi kärsiä maanisdepressiivisyydestä, Downin syndroomasta tai muusta. Voisihan niitäkin sanoa erilaisiksi käyttöjärjestelmiksi, mutta sairauksia ovat minusta kaikki tyynni ja diagnoositkin näihin sairauksiin saa. Jos on muuten vain erilainen keskiverrosta, muttei sairas, niin sitten ei diagnoosiakaan saa. Miksi asiat pitäisi ilmaista jotenkin lievennetysti, pikkusievästi ja vesitetysti...ei mene tän autistin kaaliin.

  "Autismi on keskushermoston kehityshäiriö." " Autismi kuuluu lapsuuden laaja-alaisiin kehityshäiriöihin, joille on ominaista jo lapsuudessa ilmenevät vakava-asteiset ja laaja-alaiset vajavuudet lapsen sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja viestintäkyvyssä. Autismi on pysyvä ominaisuus, jonka syyt ovat suurelta osin tuntemattomia ja eri lapsilla luultavasti myös erilaisia. Useiden eri perintötekijöiden arvellaan lisäävän alttiutta autismin kehittymiseen. Tämän lisäksi erilaisten äidin raskauden aikaiset infektioiden ja ympäristön myrkkyjen epäillään vaikuttavan autismin syntyyn."(Autismi, Terveyskirjasto)

  terkuin autistin autistiäiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että me ajatellaan sairauden käsitettä eritavoin. Kyllä autismilla, autisminkirjolla ja kehityshäiriöillä noin yleensäkkin on olemassa diagnoosikoodinsa ja lääketieteen luokituksessa ne katsotaan sairauksiksi. Kuinka moni downlapsen vanhempi kokee kuitenkaan lapsensa olevan sairas sellaisessa sairauden tavanomaisessa merkityksessä? Kyllä sekin on sairaus ja sillä on tautiluokituksessa oma koodinsa. Se mitä ajoin takaa oli ettei autismista, adhd:stä tai downista voi parantua, kuten esimerkiksi syövästä, murtuneesta luusta tai influenssasta.

   Poista
 2. Herkullisen nakoisia! Ehka itsekin uskaltaisi. Tosin nykyaan olen se kiireinen aiti joka iloitsee ruokakaupan lahjakorttivalikoimasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, työssäkäyvät vanhemmat ansaitsee ihan erillisen kategorian vaikka kyllä mä silloinkin tekisin varmaankin itse, hullu kun olen. Tiedän kuitenkin ihan valtavasti kotona olevia vanhempia jotka käväisee matkalla kouluun ostamassa ne pakolliset lahjakortit.

   Poista
 3. Ihana idea! Näyttää herkullisilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hyviä niistä tulikin.

   Poista
  2. Hei, mitä ohjetta käytit näihin? Löytyykö se netistä?

   Poista
  3. Netistä joo, täältä:
   http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/homemade-marshmallows-recipe.html
   Kerro jos meinaat tehdä ja tarttet apua reseptin tulkitsemiseen, siis mittoihin :)

   Poista
 4. Ihan mahtavaa, etta teet itse lahjat, arvostan! Henkilökohtaisuus on parasta mita voi antaa lahjaksi, kylla varmasti osaavat arvostaa.

  VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.