Siirry pääsisältöön

legoland - legoplääh

Legoland nyt oli Legoland. Onneksi ei päätetty olla siellä päivää pitempään. M oli selkeästi liian vanha, mutta toisaalta kun juttelin tänään yhden äidin kanssa odotellessani O:ta koulusta oli se äiti pyllähtää takapuolelleen kuullessaan että M on edelleen vain kuusi. Tämä äiti kun oli ajatellut että M on vähintään yhdeksän. Ehkä Legoland olis ollut sopiva kohde sille toisenlaiselle kuusveelle. Pojille kohde oli mahtava, paitsi O:ta tietty pelotti vähän jokapaikassa, mutta se nyt oli vähintäänkin oletettavaa ja ehkä olis ollut järkevämpää aloittaa päivä jostakin muualta kuin siitä kaikkein rajuimmasta vuoristoradasta – joka ei nyt niin kovin raju ollut sekään. Ehdottomasti suurimman vaikutuksen O:hon teki Minilandin pienoismallit Yhdysvaltain kaupungeista ja se olis epäilemättä seissyt katselemassa niitä vaikka koko päivän.















Amerikkalaiseen nysväykseen tottuneelle paikka tuntui vähän nuhjuiselta ja epäsiistiltä, ja se että maksettuaan jo pääsylipusta olis vielä pitänyt erikseen maksaa siitä ja tästä ja tosta, tuntui vähän kohtuuttomalta. Niin pä me jätettiin vuoret kiipeilemättä ja muutama muukin juttu tekemättä.










Kymmeneltä aloitettiin ja viideltä lopetettiin.

Viimeisenä iltana me päätettiin syödä kalaa tai äyriäisiä. Lapset kysyi mitä me syödään ja kun vastasin et kalaa ne oli sitä mieltä et sen on pakko olla vitsi. M vaipui jo miltei epätoivoon viimeisellä rivillä ja ilmoitti et sit se ei ainakaan aio syödä yhtään mitään. Yelpistä ja omenapuhelimesta löytyi vaihtareita, mutta niistä ei meille kelvannut yksikään. Meillä oli kummallakin mielessä kalaravintola meren rannalla, sellainen pieni ja vähän hikinen, se mistä saa maailman parasta kalaa. Ajaessamme rantaa kohti etelää me sit lopulta löydettiin ”se” ravintola. Fish101 oli Encinitaksessa. Ruoka tilattiin tiskiltä, juomat tuotiin lasipurkeissa ja pitkien pöytien ääreen mahtui useampi seurue kerrallaan. Poikien kalapuikot oli ehkä parhaita kalapuikkoja I-K-I-N-Ä. M:lle löytyi listalta luomulihahampurilainen. Mä söin grillattuja tiikerirapuja ja Fredde tilas itselleen ravunpyrstöleivän. Kannatti etsiä!







Encinitaksesta me taidettiin löytää meille myös lomakohde tuleville vuosille. Jossakin välissä jos vuokrais sieltä talon viikoksi tai kahdeksi. Tekis itse töitä ja antais lasten juosta ja uida rannalla. Pikkukaupungista löytyi myös se tärkein, Whole Foods Market.  

Maanantaina aamuyöstä koitti kotimatka. Kotimatkalla meillä oli vaihto Portlandissa, mikä osoittautui hyväksi kokemukseksi. Aamiaista ja loppumatka potkurikoneella kotiin. Potkurikoneessa jannut istui vierekkäin,mä jaoin rivin M:n kanssa ja Fredde teki töitä itsekseen. Pojat oli polleina kun ne sai istua ja tilailla juomansa ihan itse.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän