Siirry pääsisältöön

tohvelisankaritar

Viimeisten parin päivän aikana lasten suusta on kuultu useitakin loistavia kysymyksiä. Sellaisia, jotka kertoo musta paljon ihmisenä ja saa mut ajattelemaan että joskus sitten, kymmenien vuosien kuluttua kun olen vanha ja hauras tai ehkä jo kuollut ja lentänyt tuhkana meren aaltoihin ne muistelee mua ja sanoo; ”Muistatko miten äiti aina...”

Jotenkin näin se meni; ”K, have you seen my slippers?” – Here mama, I knew where they were. “Thanks babe” – Mama… “Yes babe” – Mama, do you even sleep with your slippers on? “No dear. I do take them off before I get in bed.”

Niin… mulla on tohvelit jalassa aina kun oon kotona. Halvat tohvelit kestää kuukaudesta kolmeen. Paremmat ehkä vuoden ja UGG:it pelitti kai kolmisenvuotta. Nykyiset Minnetonkat täytti viime viikolla vuoden ja alkaa olla siinä tilassa et pitäis ostaa kohta uudet. Sukat non aina tuntuneet ikävältä jalassa. Sitäpaitsi mä onnistun aina astuymaan sukissani johonkin käsittämättömiin lattialle ilmestyneisiin vesiroiskeisiin eikä mikään ole pahempaa kuin märät sukat. En siis käytä sukkia. Mulla on tohvelit.



Toinen tapaus oli yhdeltä aamulta kun halusin antaa Fredden ja M:n jatkaa uniaan ja nousin heti kun kuulin jannujen heräävän häätääkseni ne alakertaan leikkimään. Tohvelit vetäisin nopeesti jalkaan ja nappasin kiireessä tuolin selkämykseltä pyjamahousut ja paidan kainaloon ja juoksin jannujen huoneeseen alastomana tohveleissani, K:lla kun on taito tarvittaessa saada koko tienoo hereille muutamassa kymmenessä sekunnissa. O katsoo mua hetken ja kysyy;”Mama, are you gonna go back in bed?” – Nope, I’m getting up with you. Who wants to make my coffee? O vastaa; “I do, but shouldn’t you wear something…” – Yes babe, I’ve got my PJ’s right here.

Lapsetkin siis tietää että mutsilla on tapana a) nukkua alasti ja b) ei se nyt oo niin nokonuukaa onko mulla vaatteita vai ei. Vajaa viisivuotias kannustaa mua näköjään pukeutumaan. Onhan meillä toisaalta yleisenä sääntönä meidän taloudessa se ettei ruokapöytään saa tulla ilman pikkareita. Tämä sääntö tosin koskettaa useimmiten lapsia kuin mua, kyllä mä kuitenkin pääsääntöisesti pidän vaatteet ylläni jo ihan siltä varalta että ovikello soi ja joku Jehova haluaa rukoilla mun kanssa. Sen voin kuitenkin kokemuksesta kertoa että ne luopuu aikeistaan muuttaa mun maailmankatsomus pikaisesti jos oven avaa rintaliiveissä ja jumppashortseissa.


Kerran mä kysyin M:lta et mitä sille tulee mieleen ekana meidän kodista, se vastas että meillä soi aina musiikki. Meillä tosiaan soi melkein aina musiikki. Musiikin valikoima on laaja. Mulla on mun musiikki, Freddellä sen oma ja sit vielä se mikä menee läpi kummankin seulasta. Autossa lapset saa toisinaan valita, mutta sielläkin soi musiikki – aina. Just nyt Ellie Goulding on meillä pop. Niin pop et K haluaa aina kuunnella ”sen” biisin autossa ja laulaa sydämensä kyllyydestä mukana; ”ta-ta-ta-ta touch me...”


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän