Siirry pääsisältöön

lautapelejä ja käpylehmiä

Koska mun on mahdotonta vastata kaikkiin kommentteihin toistamatta itseäni ja ilman että ajatus katoaa, vastaan kaikille kirjoittaneille uudella kirjoituksella. Ensinnäkin kiitos kaikille kommenteista ja intohimoisistakin vastauksista tähän aiheeseen.

Kävin autotallissa äsken laskemassa meidän lautapelit. Niitä on yhdeksäntoista, ja kaikkia myös pelataan – päivittäin. Palapelejä on varmasti viitisenkymmentä ja myös ne ovat käytössä. Niin sanottuja tietokonepelejä meillä ei ole lainkaan. Se mikä ehkä jäi ilmaisematta edellisessä tekstissä on se tosiasia että vaikka meillä ruutuaikaa ei rajoiteta kellon kanssa, ei se tarkoita sitä että kolmikko viettäisi aikaansa telkkaria katsoen ja pelejä pelaten. Jostakin syystä vaan suurinosa tuntuu ajattelevan että rajoittamaton ruutuaika johtaa automaattisesti siihen, että sen ruudun edessä istutaan aamusta iltaan. Meillä on päiviä kun telkkaria ei avata laisinkaan ja iPadin sijainnista ei kellään ole aavistustakaan. Silloin kun edellämainittuja käytetään on sisältö puolestaan tarkkaan harkittua. Pienellä lapsella (alle 12-vuotias) ei täällä varsinaisesti ole tarvetta kännykkään, en väitä etteikö jollakin sellaista olisi, mutta sen ikäiset lapset ovat koulussa, koulubussissa, iltapäivähoidossa tai vanhempiensa kanssa. Ei ole mitään syytä antaa pienelle lapselle puhelinta käyttöön. Veikkaan ettei yksikään noista edes tiedä miten kännykällä soitetaan.

Noin hatusta vetäisemällä veikkaisin, että lasten keskimääräinen ruutuaika – viikon tai kahden ajanjaksolla – on tunnin ja kahden välimaastossa, lähempänä tuntia kuin kahta.  Tämä huolimatta siitä etten tietoisesti rajoita teknisten laitteiden käyttöä. Kaikki kolme käyvät koulua, ne leikkivät ystävien kanssa ohjatusti ja ohjaamatta. Lelunatsina meidän lelut rajoittuvat käytännössä legoihin ja junarataan, junaradan palasia on satoja ja junia kymmeniä, legojakin on paljon ja niitä on tulossa ensi viikolla lisää. Laumalle ei tarjota valmiin leikin mallia, vaan leikki on ensin rakennettava.


Mitä tulee säteily-yliherkkyyteen tunnustan että asia on mulle vieras. Nähtyäni teidän mulle laittamat linkit, googlasin aihetta ja hämmennyin sen tietotulvan edessä. Tutustun siis asiaan enemmän. Käytännössä me kuitenkin eletään yhteiskunnassa jossa sähkömagneettisen säteilyn välttäminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Onneksi en usko että meidän perheessä kenelläkään on tämänkaltaista yliherkkyyttä, ainakaan näin pikaisella perehtymisellä. 

lautapelihylly on kaoottinen ja kovassa käytössä

Kommentit

  1. Tosi hyvä asia, että teilläkin lapset leikkivät enemmän muita juttuja kuin esim juuri tietokoneella tai iPadilla pelaamista tai touhuamista. Niin kuin tuossa yhdessä linkissäkin oli, pienet lapset pitävät usein iPadia yms tabletteja lähempänä kehoaan kuin jopa valmistajien suosituksissa kehoitetaan. Lasten kädet, kun ovat niin lyhyet. :)

    Sinänsä sähkömagneettisten kenttien haitat eivät koske vain sähköyliherkkiä. Heillä oireet voivat olla joskus todella selviä ja rankkojakin, mutta silti tämä nykyinen säteilyn määrä tekee hallaa niillekin, jotka eivät edes välttämättä huomaa reagoivansa päällisin puolin mitenkään. Sähköherkkien ja muun väestön tilannetta maailmassa voisi verrata siihen, kun aikoinaan kaivosmiehet menivät kaivoksiin häkkilintujen kera. Häkkilinnut olivat herkempiä myrkyllisille kaivoskaasuille ja niinpä ne tuupertuivat ennen kuin kaivosmiehet itse havaitsivat vielä mitään vaaraa. Tuupertuneet linnut antoivat varoitussignaalin ja näin kaivosmiehet usein ehtivät paeta kaivoksista ajoissa ennen kuin kaivoskaasu ehti lamauttaa heidätkin.

    Tässä mm joitakin sähkömagneettisten kenttien haitallisia vaikutusmekanismeja, joita ihminen itse ei välttämättä ainakaan heti olossaan huomaa. (Suluissa tutkimusten tekijät):

    " a) kalsiumin vuotaminen soluista (Bawin et. al 1975, Dutta et. al. 1989, Goldsworthy 2007)

    b) veriaivoesteen pettäminen (Gautier 2003, Leszcynski et al, 2002, salford et al. 2003)

    c) hapen reaktiivisten yhdisteiden (ROS) aiheuttamat DNA-vauriot ja muut haitalliset vaikutukset
    (Friedman et al. 2008, Philips et al. 2009, Yurekli et al. 2006)

    d) stressiproteiinien muodostuminen ja vaikutukset immuniteettiin
    (Belyaev et al. 2008, French et al. 2001, De Pomerai et al. 2003)

    e) vaikutukset käpyrauhasen melatoniinin ja serotoniinin tuotantoon
    (Henshaw&Reiter 2005, Persinger 1987)"

    (Lainaus tutkija Mikko Ahoselta)

    Wi-Fistä (Wireless Fidelity) ja/tai WLANista (Wireless Local Area Network) Ahosen eräässä esityksessä tuotiin esille seuraavat tieteelliset tutkimustulokset näitten langattomien kenttien haitoista:

    Papageorgiou et al. (2011) Vaikutus lyhytkestoiseen muistiin
    Maganioti et al.(2011) Haitallinen vaikutus aivojen toimintaan alfa-ja beta-taajuusalueella naisilla
    Havas et al (2010) Vaikutus sydän-sykevälivaihteluun (HRV)
    Avendamo et al.(2011) Vähentää siittiöiden liikkuvuutta ja lisää DNA:n pirstoutumista

    On hyvä muistaa, että jos ihminen kärsii esim rytmihäiriöistä, keskittymisongelmista, nukahtamisongelmista, huimauksesta, päänsärystä, lihaskivuista tms, sitä ei välttämättä osaa lainkaan ainakaan heti yhdistää vaikkapa talossa koko ajan päällä olevan WLANiin, vaikka ne oireet tulisivatkin oikeasti siitä.

    Itselläni ja joillakin muilla pahasti sähköherkillä oireet tulivat jossain vaiheessa niin selkeiksi ja pahoiksi ja korreloivat selvästi altistukseen, että ne oli lopulta helppo yhdistää altistukseen. Mutta mistäpä moni muuten arvaisi ellei lue aiheesta, että sähkömagneettiset kentät lisäävät tutkimusten mukaan monien sairauksien esim leukemian ja muiden tiettyjen syöpien puheamisen riskiä. Monelle ne kehittyvät pikku hiljaa ja löytyvät sitten ihan yllättäin.

    Ajattelen, että tietyllä tavalla on ollut suoja, että olen reagoinut voimakkaasti monille sähkömagneettisille kentille. Olenpahan ainakin selkeästi havainnut, että elimistöni kärsii niistä ja olen osannut ja tajunnut vähentää altistuksen määrää. Esim omakotitalossamme ei ole mitään langatonta verkkoa (esim WLANia) ja oireitteni lievennettyä altistuksen vähennyttyä, olen voinut alkaa taas käyttää varovasti langallista tietokonetta ja katsoa välillä pikkuisen telkkaria (tosin siitä tulee lähes aina silmä-ja pääkipuja, mutta se on niin kivaa, että tulee välillä sorruttua). Muutimme myös sairastumiseni takia. Mittausten mukaan nykyään meillä on noin tuhat kertaa pienemmät säteilyarvot verrattuna siihen tilanteeseen, kun asuimme isossa kaupungissa kerrostalossa ja vieläpä erinäisten isojen mastojen vieressä.

    jatkuu...

    VastaaPoista
  2. Itselläni on myös autismin kirjon oireita ja mielestäni nekin todellakin pahenevat säteilyaltistuksesta. Kun taas vältän liikaa altistusta, ajatteluni on selkeämpää ja keskittymiskykyni sekä paranevat. Myös unihäiriöt poistuvat tai ainakin vähenevät. Kivut myös vähenevät tai poistuvat. Päätäni ei juuri koskaan särje ilman selvää liiallista altistumista säteilylle. Mikäli taas jossain tilassa, johon menen, on päällä esim WLAN-yhteys, jo se riittää saamaan jonkin ajan kuluttua minulle huimaavan , pöpperöisen ja tarkkaamattoman olotilan. Pahoinvointia ja särkyjäkin yleensä tällöin ilmenee.

    Minulla on tälläistä, jollain toisella ne säteilyn haitat ilmenevät taas toisella tavalla. Mutta uskoisin tutkimuksiakin paljon lukeneena, että lähes jokaisen elimistö jotenkin kärsii nykyisestä sähkösaastemäärästä. Onhan niinkin, että vaikka tupakka on todettu haitalliseksi ihmisille, vain osa sairastuu keuhkosyöpään tai -ahtaumaan. Moni muu kärsii jostain lievemmästä haitasta ja joku tervaskanto porskuttaa tosi vanhaksi , vaikka on polttanut. Olemme yksilöitä ja reagoimme yksilöllisesti, mutta tietyt asiat eivät ole kenellekään kuitenkaan terveellisiä. Lasken näihin haitallisiin todellakin nämä keinotekoiset sähkömagneettiset kentät. Jos tietämys lisääntyisi rivakasti ja poliittista tahtoa löytyisi, langattomat tietokoneetkin voitaisiin vaihtaa esim valokaapeliverkoilla toimiviin huomattavasti terveydelle parempiin vaihtoehtoihin. Kännykätkin voitaisiin jo tehtailla tehdä paljon vähemmän säteileviksi, koska jo nyt voidaan valmistaa ja myydä tehokkaasti säteilyn määrää vähentäviä suojakuoria. Niiden olisi hyvä olla ihan jokaiselle peruskauraa tai sitten airtubehandsfreelaitteiden.

    Tämmöisiä asioita nousi taas mieleen bloggauksesi alla. Juu, tämä asia on todellakin ainakin minulle ihan intohimo. - sattuneesta syystä.

    Kiitokset hienosta blogistasi!

    Ps. Upea tuo lautapelikokoelmanne! Meilläkin ollaan muuten suosittu juuri legoja ja sitten satsattiin aikoinaan juurikin ihanaan, isoon, puiseen junaratasysteemiin. :D

    Terkuin säteilylle herkistynyt intoilija

    VastaaPoista
  3. Hei, tässä vähän tietoa siitä, että ihmisten lisäksi myös eläimet ja kasvit kärsivät jo ihan näistä nykyisen tasoisista säteilymääristä. Ote on tietokirjailija Erja Tammisen artikkelista.

    "Environment International -tiedelehti julkaisi tammikuussa 2013
    hollantilaisryhmän (S. Cucurachi & al.) 113 tutkimusta käsittävän laajan
    katsausartikkelin ihmisen luomien sähkömagneettisten kenttien ekologisista
    vaikutuksista erilaisiin organismeihin. Katsaus sisältää
    laboratoriotutkimuksia ja kenttäkokeita muun muassa kasvien, lintujen,
    mehiläisten ja sammakoiden reaktioista kännykkäteknologiaan. Tiedemiesten
    katsauksessa läpikäymistä tutkimuksista peräti 65 prosentissa havaittiin,
    että säteilyllä on vaikutuksia. Lähes poikkeuksetta vaikutukset olivat
    haitallisia, kuten esimerkiksi hedelmällisyyttä vähentäviä tai
    kuolleisuutta lisääviä. Raporteista 50 prosenttia oli eläinkokeita ja 75%
    tarkkailtiin kasveja. Useat katsauksen tutkimuksista oli tehty
    altistettaessa kohdetta matkapuhelinjärjestelmien käyttämille
    säteilytasoille. ”Jatkuva krooninen radiotaajuinen säteily ja eri
    modulaatiotyypeille altistuminen rasittavat kaikkia lajeja maapallolla”,
    toteavat katsauksen laatineet hollantilaistutkijat.

    Alla pari raportin tutkimusta referoituina:

    Alfonso Balmori kiinnostui sammakoiden reaktioista, koska havaitsi niiden
    kadonneen monilta alueilta Espanjassa. Balmori sijoitti kaksi
    sammakonpoikasia sisältävää häkkiä parvekkeelle 140 metrin päähän
    korkeasta rakennuksesta, jonka katolla sijaitsi neljä
    matkapuhelinantennia. Kummassakin Balmorin häkissä oli 70
    sammakonpoikasta.

    Toisen häkin ympärillä oli materiaalia, joka suojasi sammakonpoikasia
    antennien säteilyltä, mutta toinen häkki oli suojaamaton. Muutoin häkeissä
    elävien sammakonpoikasten olosuhteet olivat samanlaiset ja ne söivät samaa
    ruokaa. Säteilytaso oli 1,8-3,5 V/m, mikä on merkittävästi alhaisempi kuin
    viranomaisten Suomessa sallima raja-arvo, ja Säteilyturvakeskus on sitä
    mieltä, että todistettuja haittoja ei ole näin alhaisilla
    säteilytasoilla.

    Balmorin koe kesti kaksi kuukautta. Altistetuilla sammakonpoikasilla
    ilmeni koordinaatiovaikeuksia ja niiden kasvu oli epänormaalia. Toisista
    kehittyi poikkeuksellisen suurikokoisia, kun taas osa jäi kooltaan
    tavanomaista pienemmiksi. Lisäksi altistettujen sammakoiden reaktiokyky
    oli merkittävästi heikompi kuin altistamattomien ja vain puolet reagoi
    ärsykkeisiin. Monet uivat ympyrää eivätkä kiinnostuneet tarjolla olevasta
    ravinnosta. Altistetuista sammakoista 90 prosenttia kuoli, kun taas
    vertailuryhmässä, tukiasemien säteilyltä suojatussa häkissä olleista
    löytyi vain neljä prosenttia kuolleita poikasia. Altistumattomat poikaset
    liikkuivat hallitusti, reagoivat nopeasti ärsykkeisiin ja kiinnostuivat
    niille tarjotusta ruuasta."

    VastaaPoista
  4. Kiva otsikko sulla! ;)

    VastaaPoista
  5. Ihan vaan tohon, että aina "rajoittamaton ruutuaika" ei tosiaan ole yksi yhteen "kaikki vapaa-aika on ruutuaikaa". Meillä ei ole tarvittu rajoituksia, lapset 7-vee katsoo telkkaria (yleensä dvd tai tietty ohjelma Tv-kaistalta) noin kerran viikossa tai kahdessa, kesällä menee kevyesti monta kk putkeen ilman yhden yhtä katsomiskertaa. Pelaamisesta ne ei välitä lainkaan, olen muutaman kerran oikein yrittämällä yrittänyt saada ne pelaamaan jotain opetuspeliä. Muodon vuoksi ne pelaa hetken, kunnes alkaa tulla vienosti "äiti nyt mä pelasin, saaks jo lopettaa?". Ne ei tähän syksyyn mennessä edes tienneet, että Angry Birds on peli.
    En tiedä miten tähän on tultu. En itsekään juuri katso telkkaria, tai se on valinnoista vika. En vaan osaa keskittyä siihen, jos on jotain muutakin tekemistä. Ja milloin sitä ei muka olisi. Ja muutenkin ollaan toki tällasia teknologiahimmailijahumanisteja, joilla on aina vanhanaikaiset laitteet tai sit ei osata käyttää niitä (en saa esim. meidän dvd:tä päälle ilman vähintään yhtä tuskakohtausta, en vaan osaa) tai sit ne on jotenkin vähän rikki koko ajan. Nytkin mun läppäri sammuilee omia aikojaan...Lapset näkee meidät siis usein stressaantuneina näiden ruutulaitteiden kanssa taistellessa + teen töitä koneella kotona...ehkä niitä ei siksi houkuttele?!

    Mä myönnän kyllä, että suuri määrä ruutuaikaa olisi musta negatiivista, mutta halusin vain puuttua tuohon, että kaikkien lasten kohdalla rajoituksia ei tarvita. Ja on meidän tytöissäkin olennainen ero. Toinen jättää useimmat ohjelmat kesken ja voi tehdä samalla muutakin tai siirtyä kiinnostavampaan tekemiseen. Toinen haluaa ehdottomasti nähdä huononkin ohjelman loppuun asti, jos on sen aloittanut ja aina haluaisi "vielä yhden". On siis vaikea lopettaa, kun on kerran aloittanut. Alttius mediariippuvuuteen taitaa olla heillä erilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, lapset on erilaisia ihann kuin me aikuisetkin.

      Poista
  6. Hyvin on joillakin asiat meihin verrattuna!

    Meidän lapset ois koko ajan tietsikalla, telkulla, playstationilla tai edes kännykällä pelaamassa, mikäli en olisi pannut tarkkoja rajoituksia, joita todella yritän valvoa. Ja taitavat lapset olla vielä aika herkkiäkin säteilyn haitoille, koska jos joskus valvonta lipsahtaa ja lasten tulee roikuttua esim koneella pitempään, niin äkkiä varsinkin nuorimmainen valittelee sitten illemmalla päänsärkyä ja oon seurannut et seuraavana aamuna hällä on usein myös pahoinvointia kuulema. Välillä, kun sattuu lipsahtamaan peliajat yli tavallisen määrän, niin oon myös huomannut, että saattavat sitten olla levottomampia ja unikaan ei tuu yöllä nopeesti.

    Pyrin siihen, että kolmena päivänä viikossa eivät saa pelata ollenkaan ja muulloinkin on rajoitukset. Meidän koulun rehtori lähetti viestin koteihin, jossa kertoi huomanneensa lasten levottomuuden ja väsymyksen lisääntyneen ja hän uskoi syyksi sen, että lapset ovat liikaa ruutujen ääressä ja ulkoilevat, leikkivät ja nukkuvat liian vähän. Rehtori kirjoitti, että hänestä kolme päivää viikossa pitäisi lapset pitää pois ruudun äärestä ja muulloinkin tarkasti rajoittaa. (En nyt muista sitä suositusmäärää.)

    Musta oli aika rohkea ja hyvä veto reksiltä ja tästä inspiroituneina Itekin lisättiin vielä asian valvontaa. Jos ei motivois itteensä, niin helposti tää asia lipsahtais meidän tapaisessa perheessä. Siinähän sitä sais mamma lukee romaania rauhassa, kun koko katras nököttäis koneilla...

    VastaaPoista
  7. Törmäsin juuri tälläiseen uutiseen. : Lapset huomasivat nukkuvansa huonosti päällä olevan kännykän lähistöllä ja päättivät koulunsa tiedekokeen aiheena tutkia, miten WLAN säteily vaikuttaa kasveihin ja hups, mitä huomattiinkaan.

    http://www.dailydot.com/lifestyle/wireless-router-wi-fi-plants/

    http://www.dailydot.com/lifestyle/wireless-router-wi-fi-plants/

    Pistää kyllä miettimään.

    Nelli

    VastaaPoista
  8. Sorry, ne siis havaitsikin itsestään tälläistä:"... noticed they had trouble concentrating after sleeping with their mobile phones at their bedsides." eli keskittymisongelmia

    Nelli

    VastaaPoista
  9. Vaikuttaa ihan hömpältä nämä sähköallergiat ja sähkömagneettisten kenttien haitat. Mistä ihmeestä voi tietää oireiden johtuvan juuri niistä. Voivathan oireet olla muita somaattisia oireita. Asioiden ja ilmiöiden tutkiminen on hyvä asia ja jos havaitaan, että oireita todellakin tulee niin olen kyllä valmis muuttamaan käsitykseni asiasta. Siihen asti pidän tätä hömppänä, jolla selitellään somaattisia oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin tulee erottaa kaksi eri asiaa toisistaan:

      1) On satoja ansioituneiden tiedemiesten ja tutkijoiden tutkimuksia, jotka osoittavat moninaisia sähkömagneettisten kenttien aiheuttamia haittoja. Voit tutustua joihinkin niihin aluksi vaikkapa edellisen postauksen kommenttiosion nettiosoitteista ja linkeistä.

      2) Osalla ihmisistä elimistö reagoi herkemmin sähkömagneettisiin kenttiin kuin toisilla. He saavat selviä ja usein voimakkaitakin oireita altistuessaan yksilöllisen sietokykynsä ylittävälle määrälle säteilyä. On tutkimustuloksia, jotka osoittavat reagointia säteilylle esim siten , että altistus muuttaa sydämen toimintaa mitattavissa olevalla tavalla ja esim aivoveriesteen läpäisevyys lisääntyy jne. (edellisessä kommenttiosiossa oli jo siitä jotain)


      Kyllähän esim hevosen hilseelle yliherkkä havaitsee, että hevosille altistuessa tulee yleensä esim hengenahdistusta, aivastelua, nuhaa, ihottumaa tms. Vaikka allergaitestejä ei olisi vielä keksitty, kyllä pahasti hevosallergiset osaisivat silti alkaa varoa hevosia... vaikka jotkut toitottaisivat, että kuulkaas, ei semmoista sairautta kuin hevosallergia ole olemassakaan, Nuo oireet voivat tulla ihan muustakin. Mutta juu-kun tila on tarpeeksi paha ja se korreloi aina altistukseen- kyllä sen itse tajuaa, sanoivat muut mitä tahansa.

      Varmasti tulevaisuudessa tieto säteilyherkkyydestä ja sen tarkoista vaikutusmekanismeista lisääntyy. Sitä ennen osa ihmisistä suhtauu kuin luulosairaaseen ihmiseen tms. Ihmisten asenteet ovat yksi raskaimpia asioita säteilyherkille, mutta onneksi asiasta tulee koko ajan lisää tutkimuksia ja tieto lisääntyy. Toivon mukaan asenteetkin tulevat myöhemmin laajasti muuttumaan.

      Terveisin säteilyherkkä/sähköyliherkkä vai miten sen haluatte ilmaista ;)

      Poista
  10. Tämä on samaa sarjaa kuin rokotusten vastustajien tempaukset tai Suomessa ikuinen rasvakeskustelu. Tieteen enemmistö on tietyn porukan mielestä täysin väärässä, lahjottu tai asialla ovat jopa kansainväliset salaliitot. Mitä milloinkin.

    Kännyköitä on muuten tutkittu todella paljon jo parinkymmenen vuoden ajan. Aiheesta on tehty tuhansia tutkimuksia. Yhdenmukaista näyttöä kännyköiden haitallisuudesta ei ole vieläkään saatu. Ns. sähköallergiaa on tutkittu vielä kauemmin, eikä sitä ole koskaan pystytty osoittamaan todelliseksi ilmiöksi tieteellisin luotettavin menetelmin. Jos haluaa lukea tutkimukseen perustuvaa asiallista tietoa kännyköistä ja sähkömagneettisista kentistä, wlaneista yms, niin kannattaa katsoa Suomen säteilyturvakeskuksen sivuilta. Siellä todetaan mm, että lasten kännyköiden käyttöä kannattaa rajoittaa VARMUUDEN VUOKSI - ei siksi, että kännykät olisi todettu haitallisiksi.

    "Musta tuntuu" - hömppä on tietysti luku sinänsä, mutta vielä pahempia ovat nämä pelottelijat, jotka tekevät suuria otsikoita tutkimuksista (tai pahimmillaan joidenkin koululaisten tekemistä kokeista!), joiden luotettavuuden kanssa on vähän niin ja näin. Nykyään kai kuka tahansa voi esiintyä "asiantuntijana". Esim. tutkija Mikko Ahonen ei todellakaan ole fyysikko, lääkäri tai insinööri, vaan alunperin kasvatustieteilijä! Hänellä on vaimonsa kanssa firma, joka myy kaikenlaisia "säteilysuojia" sun muuta asiaan liittyvää. Myynti varmasti kohenee kivasti aina, kun tutkija Ahonen pääsee johonkin mediaan esittämään mielipiteitään. Erja Tamminen taas on itse itsensä nimittänyt tietokirjailijaksi. Onkohan hänellä edes minkään alan tietellistä koulutusta? Itse ainakin luotan enemmän alan "oikeisiin" asiantuntijoihin.

    Tieteeseen kuuluu olennaisena osana tietty epävarmuus, eivätkä tutkijat juuri koskaan väitä tietävänsä mitään asiaa varmasti. Yleensä tutkijat käyttävätkin ilmaisuja "suurella todennäköisyydellä" tai "asiasta ei ole saatu näyttöä". Tieteen tuottama tieto on aina totta vain toistaiseksi, koska tutkimus tuo uutta tietoa/vahvistaa vanhaa. Tähän saumaan sitten iskevät nämä kaiken maailman hömppämaakarit ja revittelevät jollain yksittäisellä tutkimuksella. Syntyy vaikutelma, että edelliset lukuisatkin tutkimukset olisivat olleet väärässä, tai että tutkijat muka kiistelisivät aiheesta. Revittelevä uutisointi luonnostaan aiheuttaa ihmisissä turhaa huolta ja epävarmuutta. Minut se saa vihaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä yksi miettimään laittava tutkimus, joka kertoo , miksi keskustelu kännyköitten ja muun ionisoimattoman säteilyn riskeistä on niin tärkeää.:
      Tanskan tuore syöpätilasto (2003-2012) on julkaistu. Aivokasvaimet ovat lisääntyneet jyrkästi ko. jaksolla; miehillä 41,2 % ja naisilla 46,1%. Ruotsalaisepidemiologi Lennart Hardell arvioi, että parantunut diagnostiikka ei selitä kasvua, vaan kohonneet prosenttiluvut heijastelevat 10 vuoden latenssiaikaa matkapuhelimen ja langattomien DECT-puhelimien käytön alkamisesta syövän diagnosointiin.
      http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2013/~/media/Indhold/DK%20-%20dansk/Sundhedsdata%20og%20it/NSF/Reg
      ssi.dk

      Poista
    2. "Amerikkalaisen Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan rokote huijasi ihmisen immuunipuolustusta hyökkäämään niitä aivosoluja vastaan, jotka tuottavat hypokretiinia ja pitävät meidät hereillä."

      http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288633969555.html

      http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/narkolepsia-sikapiikin-arvoitus-ratkeamassa-rokotteet-eivat-ole-immunologisesti-samanlaisia/

      Tälläisiä uutisia on saanut lukea viime aikoina. Ottamatta nyt kantaa, siihen mitä rokotteita lapsilleen ja itselleen kannattaa ottaa ja mitä ei (se on mielestäni vaikea ja syvällistä pohdintaa vaativa asia), haluan kritisoida tämän yhden anonyymin tyyliä mainita halventavaan sävyyn "rokotusten vastustajien tempauksista,"

      Kuten yllä olevista linkeistä voi lukea, rokotuksissa on suuriakin mahdollisia haittoja, ja olisi naiivia ajatella, että tuo mekanismi, joka on jo löydetty eli että rokote voi huijata elimistön omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään esim omia aivosoluja tai muita soluja vastaan, olisi mahdollista ainoastaan tuon kyseisen sikainfluenssarokotteen yhteydessä. Moninaiset haittamekanismit ja niiden variaatiot ovat mahdollisia, kun ihmisen elimistöön laitetaan sille vieraita aineita.

      Monien rokotteiden ottamisen jälkeen on havaittu ajallista korrelaatiota ja tilastollisesti merkittäviä kohoamisia erinäisissä sairastuvuuksissa. Esim papilloomarokotusten jälkeen on noussut esiin niin paljon sairastumisia, että Japani ei enää suosittele niitten ottamista.

      Nämä rokotusasiatkaan eivät ole ollenkaan yksinkertaisia eivätkä mustavalkoisia asioita ja soisin ,että niin rokotuskriittisten ihmisten kuin rokotusmyönteistenkin ihmisten toimista ja keskustelunavauksista puhuttaisiin asialliseen sävyyn.

      Pohdiskelija

      Poista
  11. Mikko Ahonen on tutkinut mm Tampereen yliopistolla ja yhteistyössä muidenkin tahojen kanssa sähkömagneettisten kenttien riskejä. Nuorempana hän oli töissä matkapuhelinteollisuuden alalla,mutta kertomansa mukaan hän havahtui maailmalta löytämiinsä tutkimustuloksiin kännykkä ym säteilyn haitoista ja hän vaihtoikin riskien tutkimuksen pariin tästä syystä.

    Tässä lainaus häneltä, kun hänen opiskelu-ja työtaustoistaan kysyttiin:

    Mikko Ahonen
    23.10.2012 16:07
    Nimerkki "Elias Paatos", kirjautuneena Google Plussalla Tampereen Teknilliseltä yliopistolta kyseli taustaani. Olen filosofian tohtori, tietojenkäsittelyn puolelta.

    Olen tutkijana suuresti kiinnostunut sähkömagneettisista kentistä (erit. Bioelectromagnetics-alueesta) ja tutkinut ulkolaisten kollegoideni kanssa seuraavia alueita:

    - Sähkön laatu, erityisesti transientit, Voltage transients (http://tinyurl.com/PowerQuality)

    - Matkapuhelintukiasemien terveysvaikutukset ( http://tinyurl.com/TowerEpidemiology , http://www.chronicexposure.org )

    - Kaikki paperit ja julkaisut: http://www.uta.fi/~mikko.ahonen/

    Olen kollegoideni kanssa myös huomannut, kuinka haastavaa biologisten vaikutusten tutkimus on ja kuinka vaikea rahoitusta on saada. Varsinkin kun alueeseen tutkimukseen liittyy vahvoja tunteita ja myös tutkimuksen haittaamista:

    http://www.iemfa.org/images/pdf/IEMFA_Madrid_17_May_2012.pdf , katso
    diasta 22 alkaen.

    http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html

    Kaikki askareeni löytyvät myös blogieni kautta:

    http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi

    http://beyondradiation.blogs.com

    Ai, niin, Jounille tiedoksi: olen systemaattinen ja kärsivällinen. Kaukana hätähoususta ;-) Olemme vaimoni kanssa jo 4 vuotta kiertäneet kouluissa riskeistä valistamassa. Kun kerran kukaan muu ei tätä työtä tee, vaikka Euroopan Parlamenttikin edellyttää: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=en&type=IM-PRESS&...

    Jos näkisit Jouni niin paljon vakavasti sairaita ihmisiä päivittäin kuin itse näen, et päästelisi noita spagetti-vitsejä."

    Anna

    VastaaPoista
  12. Tutkija Mikko Ahosen blogista:

    "Yksi maailman suurimmista vakuutusyhtiöstä, Swiss Re, luokittaa sähkömagneettiset kentät (RF + ELF) korkeimpaan seurattavaan riskiluokkaan :

    http://media.swissre.com/documents/SONAR_+Emerging_risk_insights_from_Swiss_Re.pdf

    Sivut 11 ja 12.

    Heidän luokituksensa koskee sekä radiotaajuista säteilyä (RF), että matalataajuisia sähkö- ja magneettikenttiä (ELF).

    Nostavat dokumentissa esille EU-ennakkotapauksen, jossa työntekijälle korvattiin työkännykästä aiheutunut kasvain.

    Itse olen Lloydsin Lontoon yksikön kanssa käynyt keskustelua riskeistä ja tutkimuksen haittaamisesta. Ovat hyvin perillä, missä mennään.

    Luulisi ainakin IFiä, Pohjolaa, Nordeaa ja Fenniaa Suomessa kiinnostavan?Ja myös työntekijä- ja työnantajajärjestöjä?


    Mobiilihuuma taitaa tulla perskutin kalliiksi, myös vakuutusyhtiöille. "

    Vakuutusyhtiöt ottavat sähkömagneettisten kenttien riskit siis vakavasti. samoin Euroopan neuvosto, joka on kehottanut jäsenmaitaan vaihtamaan langattomat tietokoneet ym kouluissa langallisiin ja sulkemaan kännykät kouluaikana kokonaan kiinni, koska siitäkin tulee altistusta, kun avoinna oleva kännykkä ottaa tukimastoon aika ajoin yhteyttä.

    Monissa maissa kuten Ranskassa on jo poistettu tukimastoja koulujen katoilta ja langattomia kenttiä esim kirjastoista henkilökunnan oireilun ja terveysriskien takia.

    Kanada on jo ohjeistanut sairaaloita siitä, kuinka säteilyherkkien oloa tulee sairaaloissa huomioida säteilyaltistumisen vähentämisellä heidän lähellään ym. Laajat tahot ovat jo heränneet reagoimaan ja se leviää.

    Samoin oli aikoinaan asbestin, Talidominin DDT:n ja tupakan kanssa. Aluksi varsinkin kyseessä olevien alojen rahoittamat tutkijaryhmittyvät vakuuttivat turvallisuutta ja mitätöivät tutkimuksissa löytyneitä signaaleja riskeistä ja haitoista. Pikku hiljaa totuus haitoista tuli kuitenkin esiin ja vasta lopulta yleiseen tietoisuuteen ja konsensukseen asiasta. Kun haitat lopulta yleisesti myönnettiin, se oli kuitenkin monen kohdalla jo myöhäistä. Seuraamuksia oli tullut.

    Tekniikka ja uudet keksinnöt tulevat ensin ja vasta jälkijunassa tutkijat alkavat löytää haitat. Ensin osa tutkijoista ja vasta lopulta tulee täysi yksimielisyys. Kuitenkin on järkevää lähestyä näitä asioita varovaisuusperiaatteella. Toki jokainen yksilö tekee päätöksensä omasta ja lastensa puolesta itse. Mutta on tärkeää, että löytyneistä riskeistä ja haitoista kerrotaan ja puhutaan avoimesti. Toki on niin, että tieto lisää tuskaa. olisi helppoa tuudittautua valheelliseen turvallisuudentunteeseen ja viis veisata löytneistä riskeistä. Itse valitsen varovaisuuden tekniikan käytössä ja usein olen vinkannut näistä muillekin kuten itsekin olen vastaavasti usein hyötynyt toisten välittämästä tiedosta.

    Asiat voivat "riidellä, Ihmisten ei tarvitse. Maailmaan mahtuu mielipiteitä ja kantoja. Henkilökohtaisuuksiin ei kannata mennä, ajattelen. :)

    Anna

    VastaaPoista
  13. Hei anonyymi vähän ylempänä! Kirjoitit: " "Musta tuntuu" - hömppä on tietysti luku sinänsä, mutta vielä pahempia ovat nämä pelottelijat, jotka tekevät suuria otsikoita tutkimuksista (tai pahimmillaan joidenkin koululaisten tekemistä kokeista!), joiden luotettavuuden kanssa on vähän niin ja näin. Nykyään kai kuka tahansa voi esiintyä "asiantuntijana"."

    Nooh, jo sadat elleivät tuhannet lääkärit , epidemiologit ja tutkijat ovat vakuuttuneita keinotekoisten sähkömagneettisten kenttien terveyshaitoista satojen siihen viittaavien tutkimusten perusteella. Tässäpä esittelen sinulle yhden asiantuntijan, jota tuskin voi sanoa pseudoasiantuntijaksi. Aitoa asiantuntemusta häneltä löytyy!( Toki sitä löytyy myös esim parjaamaltasi tohtori Ahoseltakin)

    Lainaus kustantajan esittelysivulta:
    "DEVRA DAVIS on yhdysvaltalainen epidemiologi ja kirjailija, joka on tehnyt mittavan elämäntyön useilla akateemisen työn ja julkishallinnon aloilla. Terveysministeriön apulaissihteerin vanhempana neuvonantajana työskennellessään hän sai neuvoa johtavia virkamiehiä Yhdysvalloissa, YK:ssa, Euroopan ympäristökeskuksessa, WHO:ssa ja Maailmanpankissa.
    Koulutukseltaan Davis on filosofian tohtori luonnontieteiden alalta ja kansanterveystieteen maisteri epidemiologian alalta.
    Davis on julkaissut yli 190 artikkelia ja kirjaa. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet maailman arvostetuimmat tiedelehdet ja yleistajuiset lehdet, kuten Lancet, Journal of the American Medical Association sekä Scientific American jathe New York Times.
    Kansainvälisessä ilmastopaneelissa Davis on toiminut pääkirjoittajana, ja pääsi tässä yhteydessä osalliseksi paneelille myönnetystä Nobelin rauhanpalkinnosta(2007). Amerikan syöpäliitto on palkinnut Davisin "erinomaisesta työstä" syöpätietoisuuspalkinnolla.
    Davis sai ensimmäisenä Yhdistyneiden kansakuntien Lisa Zhang -ympäristöpalkinnon vuonna 2008. Vuonna 2009 hän sai Euro-amerikkalaisen naisten neuvoston ja Kreikan ulkoministeriön yhdessä myöntämän Artemis-palkinnon ansioistaan tieteen ja kansanterveyspolitiikan edistämiseksi.
    Devra Davis on Environmental Health Trust -säätiön perustaja (2007) ja puheenjohtaja. Säätiön tarkoituksena on tuottaa ympäristöön liittyviä terveysriskejä koskevaa perustutkimusta ja edistää tähän liittyen hyvää politiikkaa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
    Teos The secret history of the war on cancer pääsi Newsweek-lehden "top pick" -listalle. Etelä-Amerikan syöpäliitto käyttää teosta kansallisen syöpäpolitiikan uudistamisen pohjana. Teosta käytetään myös merkittävissä kansanterveyden oppilaitoksissa kuten Harvardin yliopistossa.
    Pätkii!-kirjan alkuteos (2010) on herättänyt vilkasta keskustelua kotimaassaan. Kirja oli Time-lehden "top pick".
    Työtehtäviä tutkijanuran varrelta
    Vuosina 1983–1986 Davis kuului Yhdysvaltain kansallisen toksikologian ohjelman tieteellisiin neuvonantajiin. Vuosina 1983–1993 hän toimi puheenjohtajana Yhdysvaltain kansallisen tutkimusneuvoston asettamassa ympäristöasioiden ja toksikologian valiokunnassa.
    Vuosina 1994–99 Davis toimi presidentti Bill Clintonin nimittämänä Kemikaaliturvallisuuden ja -riskien tutkimuslautakunnassa, jonka tehtävänä oli tutkia, estää ja lievittää kemikaaleihin liittyviä onnettokuuksia.
    Vuosina 2004–2009 hän toimi Pittsburghin yliopiston syöpäinstituutin ympäristöonkologian keskuksen johtajana ja kansanterveyden korkeakoulun epidemiologian professorina.
    Nykyään Davis luennoi Georgetownin ja Harvardin yliopistoissa, Lontoon hygienian ja trooppisen lääketieteen korkeakoulussa ja useissa muissa yliopistoissa."

    jatkuu...

    VastaaPoista
  14. "Devra Davis:

    Pätkii! Matkapuhelinten terveysvaikutukset – tutkimuksia ja torjuntaa :

    ..."Tässä kirjassa huomattava epidemiologi ja kirjailija Devra Davis yrittää rakentaa tätä puuttuvaa yhteyttä. Hän ei kehota luopumaan matkapuhelimista vaan käyttämään niitä turvallisemmin – ei koskaan päätä vasten. Matkapuhelinteollisuudelta on myös vaadittava turvallisempia tuotteita.
    Kirjassa esitellään mukaansatempaavalla tavalla matkapuhelinten ja niitä koskevan tutkimuksen historiaa. Esiin piirtyy kuva, joka on tuttu esimerkiksi tupakka- ja asbestiteollisuuden historiasta: huolestuttavien tutkimustulosten paineessa teollisuus ensin kieltää ne, ja sen epäonnistuttua pyrkii monin keinoin pitämään yllä epävarmuutta niiden oikeellisuudesta. Niin kauan kuin voidaan väittää, ettei varmaa tietoa riskeistä ole, tuottoisaa liiketoimintaa voidaan jatkaa kuten ennenkin.
    Alkuteos Disconnect on herättänyt laajaa huomiota Yhdysvalloissa, ja kirja on saanut hyvät arvostelut esimerkiksi Time-lehdessä ja The New York Timesissa."

    Lopuksi vielä nettiosoite Davisin perustaman säätiön sivuille. Kannattaa tutustua!
    http://ehtrust.org/

    En määrittelisi esim tätä kuuluisaa tiedenaista pelottelijaksi, vaan valistajaksi, joka haluaa vaikuttaa ympäristöriskejämme vähentäen ja ihmisiä riskeistä varottaen. Minusta sellainen on arvokasta työtä meidän kaikkien parhaaksi!

    VastaaPoista
  15. Sun blogin yks hyviä puolia on se, että sulla on kiintoisien bloggaustesi lisäksi täällä usein myös mielenkiintoisia kommentteja ja välillä jopa kommenttien kommentteja.

    M

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena....

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion teh...

valokuvissa kaikki on aina hyvin

Jokin aika sitten sain blogiini kommentin, joka jäi kummittelemaan mun mieleen. Kommentti oli ystävällinen ja lyhyt. Se ei haastanut mihinkään, oikeastaan se oli pelkkä toteamus, jossa kirjoittaja sanoi: ”Mä haluaisin elää sun elämää!” Nopeasti voisi vastata, että niin minäkin, mutta jäin silti miettimään sitä mielikuvaa, joka tulee vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin täällä blogissakin. Vuosi 2023 oli monella tapaa haastava, ei raflaavan katastrofaalinen, mutta ehkä enneminkin sellainen hiljaisen haastava. Kukaan ei kuollut – paitsi kissa – ei edes melkein. Kukaan ei sairastunut vakavasti – paitsi koira, mutta sekin on hallinnassa. Kaikki on ihan hyvin, vaikka oli hetkiä, kun teki mieli heittää hanskat tiskiin. Toisaalta vuosi oli myös ihana, ja kun katsoin taaksepäin, keräillen kuvia tähänkin kirjoitukseen ajattelin, että mulla on tosiaan aika ihana elämä. Olemme monessa etuoikeutettuja ja moni antaisi varmasti paljon saadakseen elää sellaista elämää kuin ne valokuvien tarinat k...