Siirry pääsisältöön

oma koti kultaakin kalliimpi

On sunnuntaiaamu – taas kerran – kotona. M heräs joskus neljän jälkeen, L luovutti viiden aikaan ja mä nousin kuudelta Koiran kanssa kaikkien kolmen lapsen hyppiessä mun päällä. Kolmen tunnin aikaero tekee tehtävänsä. Oli ihanaa nukahtaa omassa kodissa, omaan sänkyyn. Kaksi viikkoa poissa oli riittävän kauan jotta paluu arkeen ja omaan elämään tuntuu hyvälle. Pöydällä lista:

M:
- kehityskeskustelu
- kotitehtävät
- tiedeprojekti
- matikka ja lukeminen
- varainkeruu
- psykologi: lasku

K:
- kehityskeskustelu

O:
- ilmoittautuminen seuraavalle lukukaudelle

Mä:
- paperit sairaalatyöhön, vie henkilöstöosastolle
- koulutus sairaalatyöhön, varaa ja tee online versio
- lääkäri: reseptien uusiminen - ASAP
- kardiologi: vakuutussekaannuksen selvittäminen
- varaa mammografia
- kokoa aineisto ansioluetteloa varten

Sylissä Koira – ihana rakas Koira – ja edessä tietokone, editoitavia kuvia viimeiseltä kahdelta päivältä 263... puolessatoista tunnissa määrä on pudotettu 63:een kahden kahvikupillisen voimalla. Toisella puolen pöytää L perkaa postipinoa, maksaa laskuja ja keräilee veropapereita veroilmoitusta varten.

Matka kotiin oli pitkä – vähän liian pitkä – ja aika paljon saa taas sitä vettä virrata sillan alta ennen kuin mä istahdan tän ryhmän kanssa lentokoneeseen, ainakaan jos lentomatkan arvioitu kesto ylittää kaksi tuntia.

Meno oli tolkutonta jo ennen lomatalolta lähtöä. Ajomatka Miamiin meni kohtuullisen kivuttomasti, kiitos auton dvd-systeemin ja Ice Agen. Miamin kierros meni autossa huutamiseksi ja riehumiseksi, Miami Beach nähtiin autosta Art Deco festareiden tukkiessa koko mestan ja siinä vaiheessa kun me vihdoinkin istuttiin illan hämärtyessä ravintolan jääkylmällä terassilla K protestoi elämäänsä jo siihen malliin että ravintolan asiakkaat lasin toisellakin puolella tiesi ettei K ollut tyytyväinen tilanteeseen.

Onneksi me kuitenkin varattiin se hotelli ja päätettiin yöpyä Miamissa, eikä ajaa keskellä yötä Naplesista Fort Lauderdaleen lentokentälle, sen verran brutaali se kello viidenkin herätys oli.

Noin päällisin puolin, tai ylimalkaisesti katsottuna matka meni hyvin. Lennot oli aikataulussa, missään ei ollut tolkutonta ruuhkaa, vain yksi lasten reppu onnistuttiin hukkaamaan, kukaan ei vahingoittunut eikä ketään vahingoitettu. Meidän kone taisi olla viimeisiä Chicagosta aikataulussa lähteneitä koneita, sen verran sakeaksi se lumipyry meni ennen kuin ehdittiin edes kiitoradalle.

Kanssamatkustajilta jos kysytään, veikkaan että ne oli aika uupuneita meidän kolmikkoon. Kukaan ei kuitenkaan sanonut sanaakaan ja katseet olivat enneminkin täynnä sympatiaa ja empatiaa meitä vanhempia kohtaan kuin ärtyneitä.  L sanoi lopettaneensa laskemisen parinsadan kerran jälkeen... ikkunaläpyskä ylös, ikkunaläpyskä alas, käsinoja ylös, käsinoja alas, tarjotin ylös tarjotin alas, turvavyö auki, turvavyö kiinni... Välillä M keskittyi hetkeksi lukemaan koneen turvaohjetta ja esittämäänm loputonta litanniaa kysymyksiä turvaohjeisiin liittyen. Miksi? Miten? Koska? Kuinka? Mitä tarkoittaa... ei auttanut vaikka kerroin etten tiedä yhtäkään ihmistä joka oikeasti olis joutunut turvaohjeisiin turvautumaan. Ei auttanut vaikka L kertoi ettei se tiedä ketään joka olis ollut koneessa joka tekee pakkolaskun.

K:n kohdalla en edes yrittänyt laskea... ylös-alas-auki-kiinni-ylös-alas-auki-kiinni... loputtomasti. Kun turvavöiden piti olla kiinni jouduin pitämään K:ta kiinni kädestä jotta se ei olis avannut turvavyötään, toki sulkeakseen sen heti uudestaan... auki-kiinni-auki-kiinni-auki-kiinni. Kertaalleen sen valotaulun palaessa K päätti haluta syliin ja koko lentokoneellinen ihmisiä tiesi mitä mieltä K oli mun vastauksesta. K:lle seitsemän tunnin paikallaan oleminen oli yhtä mahdotonta kuin mulle maratonin juokseminen. Siitä näki miten tuskallista se lentokoneessa oleminen oli sille ja lopulta se sai pyydettyä että puristan sitä – lujaa. Ensin käsivarret, kädet ja sormet, sitten jalat, jalkaterät ja varpaat, ja lopuksi vartalo ja pää. Se helpotti jannun oloa sen verran että se jaksoi istua iPadin kanssa kymmenisen minuuttia ennen kuin sama venkslaaminen alkoi taas uudestaan.

O:n osalta lentomatkan voi kiteyttää yhteen lauseeseen: "Mulla on pissahätä" On käsittämätöntä miten monta kertaa sen piti päästä pissalle.


Oli helpottavaa lopulta päästä ulos koneesta, saada matkatavarat, kävellä autoon ja ajaa kotiin. Kiitos. Kivaa oli, ei kun ihan mahtavaa oli... mutta onneksi ollaan kotona, eikä ihan heti tarvitse lähteä uudestaan. Nyt on hyvä näin.

oma Koira kullan kallis

Kommentit

  1. Huh, aikamoista toi lentäminen teidän lasten kanssa.. Vaatii piiiitkää pinnaa. Selvisitte kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päreet paloi pahemman kerran onneksi vasta tänään.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän