Siirry pääsisältöön

hyvin myyty

M on pärjännyt hyvin, tai siis ainahan se pärjää... Se prosessoi lentomatkan paniikkia uima-altaassa järjestelemällä kellukkeita ja puhuu samalla lentokoneesta. Se ui kellukkeilla tai pelastusliivi päällä – tunteja... niin mäkin tein lapsena – asuin uima-altaassa silloin kun sellainen oli tarjolla. Se kiukuttelee kun muita ei ole näkösällä ja kun muut on paikalla se tsemppaa. Niinhän se on aina tehnyt. Se hymyilee ja on kohtelias, se on ylitsepursuava ja antaa vaikutelman täydellisestä lapsesta. Hyvin myyty, kaikki ostaa.


Me käydään samaa väsynyttä keskustelua kuin ennekin, en jaksais ja jätän oman osuuteni sanomatta. ”Ei se voi olla erityislapsi...” ”Sehän on niin suloinen ja mukava...” ”Meidänkin X teki sitä ja tätä...” ”Kaikki lapsethan...” viimeisenä vielä "Mä en kyllä näe yhtään mitään..." Järki sanoo että se on isovanhempien rakkautta ja toive. Silti jokainen lause tuntuu mussa piikiltä... kuulen sen sanoina; ”Olet keksinyt lapsesi neurologisen poikkeavuuden...” – Ei pitäis. Vaan en osaa muutakaan.

En jaksa todistella. M on pärjäävä. Sen toiminnallisuus on korkeaa luokkaa ja se kasvaa itsenäiseksi aikuiseksi, siitä meillä ei enää ole epäilystäkään. Mikään näistä ei kuitenkaan poista autismia autistista.




Kommentit

  1. Meillä on samaa. Isovanhemmat puhuu, että meidän mielestä Matildassa ei ole mitään vikaa, miksi ei saisi olla vilkas miksi pitää heti leimata adhd:ksi, ei se tuollainen ollut ennen kuin SÄ tuli meillä on mennyt täällä oikein hyvin. Ainut joka ymmärtää on mun miehen isä eli paappa. meidän siskot eli tädit ymmärtävät myös, että onneksi on myös niitä sukulaisia. Maddella on kuitenkin puheessa ongelmia ja selkeitä puheen ymmärtämisen ongelmia, mutta nekin kuitataan aina jollain syyllä. Ei vaan suostu näkemään ongelmia vaikka se ongelma olisi selvästi nähtävissä. Kun Matilda ei ennen vastannut ollenkaan kysymyksiin, niin sekin kuitattiin vaan sillä että sitä nyt ei kiinnostanut vastata :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla yleinen ongelma... ja ah niin rasittava, ärsyttävä, raivostuttava...

      Poista
  2. Anteeksi, että tavismutsi sorkkii. Mutta eikö se ole juuri terapian ja koulutusten ja harjoitusten tehtävä kasvattaa erityisiä mahdollisimman hyvin "pirtaan sopiviksi". Ottakaa mieluummin nuo huomautukset kiitoksina siitä, että teidän työnne kantaa hedelmää ja lapsenne ovat "normilapsia" vieraiden silmissä. Eihän se heitä huononna, että "osaavat käyttäytyä", sitähän juuri koitetaan opettaa. En oikeasti usko, että läheistenne tarkoitus on teitä ahdistaa/loukata teitä. Pikemminkin kiittää teitä hienosta työstänne. Olkaa ylpeitä (ja niinhän te olettekin:) lapsista ja itsestänne. Meillä ainakin vinku alkaa vasta kun minä näyn "vaikka ne olivat kuin enkeleitä koko päivän" ja niinhän sen pitää ollakin. Kylässä käyttäydytään ja sit kotona vanhemmille saa purkaa tunteensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorki Sanna vaan, ja oikeassahan sä olet... ihan oikeesti vieraitten seurassa ei M:n autismista edes puhuta ja siinä missä vielä vuosi sitten se kuitenkin lopulta tuli puheeksi, enää se ei tule vaan M on ihan tavis. Sitä vartenhan tässä on töitä tehty, et toinen osais toimia, ja sopeutuis yhteiskuntaan herättämättä huomiota.

      Lähisukulaiset on kuitenkin eriasia kuin vieraat, ja niitten suusta ne samat lauseet kuulostaa kohteliaisuuteen kätketyltä epäilykseltä. Vika ei oo sukulaisissa vaan ihan allekirjoittaneessa itsessään.

      Poista
  3. No nuo teidän lähisukulaiset kai kuitenkin aika kaukaisia fyysisesti, että lapset varmasti tsemppaavat heidän edessään. Ja meilläkin, vaikka nähdään viikoittain, niin kyllä lapset on erilaisia isovanhempiensa kanssa. Ja niin pitääkin olla. Eikä kenessäkään ole vikaa, eikä kukaan epäile. Isovanhemmat jumaloi lapsenlapsiaan ja niiden mielestä ne on parhaita maailmassa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän