Siirry pääsisältöön

kaikista paskin


Eilinen päivä oli sanalla sanoen perseestä ja se eilisiltainen lastenkasvatusluento tuli kuin tilauksesta ja hopeatarjottimella tarjoiltuna. Tuskin maltan odottaa ensi viikon oppituntia.

Kurssi alkoi puolseiskalta ja kun L soitti mulle olevansa jumissa liikenteessä ja jäävänsä toimistolle varttia vaille kuusi, olin kieltämättä valmis hakemaan autotallista haulikon (kuvitteellisen) ja ampumaan ensin kolme lasta, sitten L:n ja lopulta vetämään kännit ennen kuin ampuisin itseni.

Eilen oli taas se päivä jona mietin, että kyllä Luojalla on ollut hauskaa kun se on päättänyt tyrkätä mulle nää kolme lasta erityistarpeineen ja saatoin vaan sieluni silmin nähdä äijän katselemassa kuinka tän ämmän käy – huonosti. Tiedättekö, sellainen sarkastinen hetki Jumalalla... katsotaan mitä toi muija tekee kun saa nää lapset ja sit se seurailee mua ja hihittää samalla, ja välillä nauraa ääneen. Oikeesti en taida olla ihan niin mielenkiintoinen tyyppi, että mulla kannattais tehdä ihmiskokeita, edes huumorimielessä.

Oli vaan taas sellainen päivä... Ennen listaa todettakoon että se ystävä joka päivällä kävi kahvilla tarjos mulle lapsivapaata viikonloppua vartin kohdalla, tartuin oitis tarjoukseen. Myöhemmin puistossa R:n äiti sanoi et mun pitäis välillä saada omaa aikaa... ilmeisesti se näkyi myös päällepäin, siis se että olin valmis hyppäämään junan alle.

  • K paiskas oven M:n sormille
  • K löi M:aa puupalikalla päähän
  • K työnsi pikkupojan alas kiipeilytelineeltä puistossa
  • K karkas puistossa
  • K kaatoi lasillisen vettä pöydälle, leikkiäkseen, ja levitti lammikkonsa sit kaikkialle ja maalas tällä eksperimentillä koko pöydän. Jonakin toisena hetkenä olisin saattanut suhtautua tähän taideteokseen suopeammin, eilen ei ollut se päivä.
  • kaikki kolme jätti päivällisensä syömättä
  • motorisesti rajoitteinen O kaatui viidesti ja sai viisi uutta laastaria polviinsa
  • K kiusas kahvilla olleen ystävän henkihieveriin kiipeilemällä, hyppimällä, tökkimällä, repimällä
  • K söi kaiken löytämänsä puistossa ja kadulla... tupakan natsoja, pikkukiviä, puiden lehtiä
  • M oli terapianjälkeisesti normisti vaan kuin pärssiiseen ammuttu
  • kaikki kolme tappeli autossa taukoamatta
  • M halus ja ei halunnut ja halus ja ei halunnut, loputtomiin
  • O vinkui ja valitti taukoamatta
  • pesin pyykkiä, tyhjensin tiskikoneen, laitoin ruokaa, heitin ruokaa roskiin, ulkoilutin koiraa, yritin selvitä lihasrelaksaattipöhnässä... tunsin itseni kodinkoneeksi
  • liian usein tunnen suurta avuttomuutta poikani edessä. Mä en tiedä mitä pitäis tehdä ja miten pitäis toimia. Oon luonteeltani toimija. En osaa olla avuton. Tilitin tätä päivän aikana myös näille kahdelle ystävälleni.


Sen L:n soiton jälkeen lastasin siis kaikki kolme autoon ja ajelin sinne luennolle. Parkkipaikalla O kaatui taas ja sai taas haavan polveensa ja se ulisi – tietenkin – koko matkan sisään. Onneksi siellä oli lastenhoito ja sain dumpattua rakkaat lapseni sinne.

Jari Sinkkosen ohella uskon Love & Logiciin. Sitä meillä on harjoitettukin jo vuosia vaihtelevalla paneutumisella ja paneutumisen tasosta riippuvaisella menestyksellä. Taas eilen suljin sen oman kaksvuotiaan tasoisen itkupotkukarjuntakohtaukseni kaappiin ja etsin tilalle sitä lobotomian jälkeistä äitihahmoa, joka ei polta pinnaansa neljän minuutin välein. Sillä karjumisella, huutamisella, komentamisella, itkemisellä ja potkimisella kun yleensä tuppaa olevan lähinnä se vaikutus että asiat sujuu vielä huonommin, mikäli vaan mahdollista. Onhan se tietty aika loogistakin että jos mä vanhempana hyppään samaan rooliin lasten kanssa ei mistää voi tulla mitään.

Palautin siis kinuamisen, mankumisen (K) ja riitelyn (MKO) kohdalle kaksi lausetta... ”I know” ja ”What did I say?” – jälkimmäinen ei ole se jokaisen vanhemman suusta livahtava, sanoinko mä et käy huonosti jos leikit ovella tyyppinen muistutus vaan vain empaattinen toteamus... ilman sitä mitä mä sanoin häivähdystä ja sarkasmia. Etenkin ton ensimmäisen voi toistaa satoja kertoja peräkkäin... Olo on voimaantunut, mä selviän näistä kolmesta – ehkä – sittenkin.

Jossakin vaiheessa L kävi hakemassa noi kaksi nuorimmaista kotiin nukkumaan. Koko salillinen ihmisiä kuuli kun L talutti pojat autolle K:n vastustaessa ulisten. M halus jäädä leikkimään ja me ajeltiin sit hämärtyvässä kevätillassa kahdestaan kotiin. M:lla oli ollut kivaa ja mä olin saanut itseni raavittua kokoon ja tunsin itseni taas vahvemmaksi. Kotona L oli laittanut jannut nukkumaan ja meille ruuan valmiiksi. Kannoin haulikon takaisin autotalliin – sen kuvitteellisen – ja olin taas kiitollinen omasta perheestäni.

Blogiin tulleet kommentit toki sai mut miettimään, ei niinkään omaa kirjoitustani tai sitä mitä sanoin, vaan mun ulosantia. Ilmeisestikään en osaa ilmaista itseäni ymmärrettävästi. Palaan asiaan myöhemmin.




Kommentit

  1. Kirjoituksestasi tuli surullinen olo. Toivottavasti haet ja saat jostain apua itsellesi.

    VastaaPoista
  2. Love and logic meillakin hyvaksi kaytannossa havaittu kasvatusmenetelma, kun vain muistaa kayttaa sita sen sijaan etta reagoi vaistovaraisella tavalla. Lisaoppia seka muistinvirkistysta lahdin hakemaan Positive Discipline - kursseilta teineille. Yllattaen tuntui etta negatiivista latausta alkaa olla liikaa ilmassa. Keinot ovat myos hieman eri kaliperia kuin pikkulasten kanssa. Paata pitempaa et enaa kenttaan jallita. Nailta molemmilta kursseilta olen oppinut paljon itsestani ja se on Jo sinallaan ahaa-elamys. Myos se on riemullinen havainto ettei pelia ole viela menetetty vaikka ottelu sinallaan paatyy tilanteeseen 1-0 lapsen hyvaksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

lauran viinikiireet

Kirjoitan tällä kertaa aiheesta josta en itse juuri tule puhuneeksi, en puhu siitä koska kaikkien näiden vuosien jälkeenkin muisto on yhä arka, se on arka kuin huonosti parantunut haava ja sen haavan suola on häpeä. Se on se häpeä, jota kannoin mukanani lapsuuteni, nuoruuteni ja nuoren aikuisuuteni. Häpeä jonka kanssa elin ennen kuin opin erottamaan itseni yksilönä perheestäni, sairauden ihmisestä ja kuoliaaksi vaietun hiljaisuuden kulissien takana totuudesta. Minun lapsuuteni oli totta vaikkei kukaan tiennyt mitä suljettujen ovien takana tapahtui. Miksi tänään? Miksi kaikkien näiden vuosien jälkeen? Miksi ei anna menneiden vaan olla menneitä? Siksi että tänä aamuna höräisin aamukahvini väärään kurkkuun ja sen sumpin mukana ilmeisesti pussillisen herneitä nenään lukiessani Helsingin Sanomien kolumnia jossa Laura Friman kertoo meille että hänellä on alkoholiongelma – Laura on siis alkoholisti.  Aina meille tulee tää viinikiire, sanoo lapseni – Minulla on alkoholiongelma, ja aion tehdä a

satunnaisia asioita

Etsiessäni tilastotietoja ihan toiseen asiaan, tuli mieleen että voisin kirjoittaa satunnaisia, enemmän tai vähemmän kiinnostavia asioita täältä Yhdysvaltain länsirannikon pohjolasta, Washingtonin osavaltiosta joka, ehkä Pearl Jamia, Nirvanaa ja Starbucksia lukuunottamatta, on kohtalaisen tuntematon maailmalla.  Aloitetaan maantiedosta ja historiasta. Washingtonin osavaltio sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla ja ei ole sama asia kuin Washington, DC. Washingtonin osavaltio liittyi unioniin marraskuun 11, 1889 ja on Yhdysvaltain #42 osavaltio. Washington on myös ainoa osavaltio, joka on nimetty presidentin mukaan. Washingtonissa on viisi aktiivista tulivuorta. Niistä korkein on Mount Rainier (kuvassa) jonka huippu kurottaa 4392 metrin korkeuteen. Viimeisin tulivuorenpurkaus tapahtui 2004–2008 Mount Saint Helensin purkautuessa. Noiden vuosien aikana tulivuoresta purkautui arviolta 100 miljoonaa kuutiota laavaa. Vuorta pidetään Yhdysvaltain toiseksi vaarallisimpana tulivuorena.  Kaskadi

2.000

On ehkä osuvaa, tai sitten ei, että kahdestuhannes kirjoitus keskittyy suomen kieleen ja vähän suomalaisuuteenkin. Siihen kauniiseen ja rakkaaseen, kieleen jota minun omat lapseni eivät puhu. Kieleen, joka minun lasteni mielestä on lähinnä aika sekava, sillä miten kukaan voi tietää onko kuusi tulessa vai kakussa kuusi siivua. Näiden vuosien aikana olen todennut että on aiheita jotka kiinnostavat lukijaa vuosi toisensa jälkeen. Sellaisia ovat koulujärjestelmä, ihan tavallinen arki ja sitten juuri tämä, kysymys lasten kielitaidosta ja meidän kotikielestä.  Ylläoleva keskustelu käytiin meidän ystävien teinin kanssa. Nämä lapset ovat syntyneet Suomessa, molemmat vanhemmat ovat suomalaisia ja lapset ovat käyneet suomikoulua vuosia. Silti englanti on heilläkin se vahvempi kieli.  Tämä ja monia samankaltaisia keskusteluita käydään niissä perheissä, joissa lapset kasvavat kaksi, tai useampikielisessä kodissa, maassa, jossa valtakieli ei ole suomi. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat sitä enemmän