perjantai 17. toukokuuta 2013

voi ei!


Moni kakku päältä kaunis... vai miten se menikään. Eksyin Kehräsaaren sivuilta Ilta-Sanomien juttuun ja toisin kuin Vintti, mä en allekirjoita tästä jutusta kovinkaan montaa kohtaa... sen totean, että periaatteessa totta ja ajatus kaunis ja... mitähän vielä, olis ihanaa jos mun elämä olis näin helppoo. Toisaalta on ihan aidosti ihanaa että jonkun elämässä nää asiat on mahdollisia...


Kun äiti on virkeä ja hyvällä tuulella, koko perhe voi paremmin. Kaiken takana on liikunta ja terveellinen ravinto.

Sanna Heinonen nostelee käsipainoja tottunein ottein turkulaisen Sali82:n jättimäisen peilin edessä. Pienet pojat, 2-vuotias ja kolmikuukautinen, ovat hoidossa. Vaikka arki on hektistä ja päivät pyöreitä, perheenäiti on onnistunut järjestämään itselleen säännöllisesti omaa kuntoiluaikaa kalenterista. Se vaatii järjestelyjä, mutta kannattaa.

- Harjoittelu piristää todella paljon. Sitä jaksaa paljon paremmin, kun käy salilla huhkimassa, Heinonen sanoo.

Personal trainer Anneli Päivänsaran  Liikunnallisen äidin käsikirja (Art House 2013) tarjoaa lukuisia vinkkejä perheenäideille sekä liikuntaan että syömiseen. Omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää, vaikka monet asiat tehdäänkin lasten ehdoilla.

- Kannattaa liikkua ja syödä terveellisesti, se on koko perheen etu, Päivänsara painottaa.

Heinonen sanoo pitävänsä syömisestä. Se ei kuitenkaan ole ongelma.

- Se tarkoittaa, että täytyy liikkua paljon, hän naurahtaa.

Kahden lapsen äiti Päivänsara muistuttaa, että hyvinvoiva äiti on onnellisempi, terveempi ja jaksaa arjessa paremmin. 

Montako erityislasta Anneli Päivänsaralla on? Entä Heinosella? Moniko hänen lapsistaan on vaikeavammainen? Onko kumpikaan hänen lapsistaan pyörätuolissa? Onko hänen lapsillaan poikkeavuuksia neurologisessa kehityksessä? Ovatko hänen lapsensa tavallista vaativampia? Ehkä, veikkaan kuitenkin että ei.

Hän listasi IS:n pyynnöstä 20 vinkkiä perheenäideille pysyä hyvässä kunnossa.

Liikunta

1. Muista hyötyliikunta päivittäin! Vaunulenkki tai pyörälenkki on helppo toteuttaa esimerkiksi yhdessä lapsen kanssa, vaikka kauppareissun yhteydessä.

Mä lykin kaksostenrattaita ja M ajaa polkupyörällä 1,5 km:n matkan kauppaan sunnuntaisin, arkisin en ehdi ja kaupassa käydään matkalla johonkin tai jostakin. Tänään istahdin ekaa kertaa tähän pöydän ääreen omine ajatukseni iltaseiskan jälkeen. Noin muuten oon kyllä joo istunut autossa - auton ratissa.

2. Ystäviä kannattaa tavata mieluummin kävelylenkillä kuin kahvilassa.

Tän mä voisin kai periaatteessa tehdäkin. Käytännössä me tavataan lounasaikaan koulujen ja terapioitten välimaastossa ja pojat syö lounaansa mun juodessa kahvia.

3. Jos lapsi osaa kävellä, hänen kanssa voi touhuta ulkona monenlaisia liikunnallisia leikkejä, jotka piristävät sekä äitiä että jälkikasvua.

Tätä me tehdäänkin. Pelataan palloa, juostaan ja puuhataan. Usein K karkaa. Mä saan siinä hyötyliikuntaa kun juoksen sen perässä.

4. Jos lapsi käy säännöllisesti harrastuksessa, äidin kannattaa pukea liikuntavaatteet päälle kotona ja käydä vaikka lenkillä lapsen harrastuksen aikana. Se on paljon tehokkaampaa liikuntaa kuin kentän laidalla seisoskelu.

Kun M on baletissa me kävellään poikien kanssa joenrannan puistoon silloin kun ei sada. Jos sataa, me mennään kirjastoon. Sateisessa puistossa ei voi leikkiä, siellä on mutaista ja märkää.

5. Kotijumppa toimii aina. Sen voi tehdä yksin lapsen päiväunien aikana tai sitten yhdessä lapsen kanssa. Lapset pitävät siitä, että saavat olla "painona" äidin jumppatreenissä.

Hmmmm. Mun lapset ei nuku päiväunia ja jotta voisin jumpata niitten hereilläollessa joutuisin K:n lukitsemaan huoneeseensa. K kun tykkää ottaa kontaktia – kyllä me joo painitaanpäivittäin – ja painaa kuitenkin jo kuutisentoista kiloa. K:n sanavarastoon ei kuulu lopeta, odota tai ei nyt. K pysähtyy vain kun se fyysisesti pysäytetään.

6. Monilla kuntosaleilla on lapsiparkki. Niissä on ohjattua leikkiä lapsille sillä aikaa kun vanhemmat harjoittelevat salilla. Yritykset kertovat yleensä palvelusta kotisivuillaan.

Kuntosali maksaa maltaita ja sen lapsiparkki $6-10/tunti/lapsi. Mulla ei oo siihen varaa. Tai siis jos käyttäisin lapsiparkkia budjetin puitteissa ei sitä kuukausimaksua kannattais maksaa.

7. Ei kannata tuntea huonoa omatuntoa, jos käyttää muutaman tunnin viikossa liikuntaan ilman lasta. Se on eduksi koko perheelle, että äiti pysyy virkeänä.

Mä lakkasin potemasta huonoa omaatuntoa siitä etten ole kotona lasten kanssa poikien synnyttyä. Tänäänkin maksoin Maija Poppaselle siitä ettäse hoiti lapsia neljä tuntia, jotta mä pääsin Suomikoululle valmistelemaan huomista kevätjuhlaa... mutta kuka hoitaa lapsia sillä aikaa kun mä jumppaan? Seiskan jälkeen illalla mä en mee enää yhtään mihinkään. En jaksa. Ehkä oon huonokuntoinen ja todellisuuspakoinen ja välttelen ryhmäliikuntaa, enkä ymmärrä miten ihanan olon siitä saa, mutta mä en jaksa lähteä ajamaan puolta tuntia iltaseiskalta ja sit taas puoltatuntia takaisin... olen kai laiska? Ai niin, ja se raha... Niin joo, lasten isä on töissä. Enkä muuten nostele kahvakuulaa telkkariakatsoessani... toisaalta en mä sitä telkkaria kauheesti katselekkaan.

8. Intervalliharjoitus on tehokas tapa hoitaa kuntoa. Sen voi tehdä esimerkiksi juosten tai kuntopiirinä, eikä aikaa mene kuin puolisen tuntia.

Tätä teenkin, silloin kun illat ja aamut on valoisia...

9. Lapset tykkäävät liikkua yhdessä aikuisten ja ikäistensä kanssa. Sopikaa tuttujen kanssa tapaamisia puistoihin tai kentille, joissa voi tehdä kaikenlaista kivaa yhdessä. Vanha kunnon kirkonrotta ja hippa ovat edelleen mukava tapa liikkua leikinomaisesti.

Totta.

Terveellinen ruokavalio edistää tunnetusti jaksamista. Tuoreet hedelmät ovat oiva välipala.


Ruoka


1. Opeta lapset syömään samaa ruokaa melko pienestä pitäen kuin mitä muukin perhe syö. Sama ruoka säästää paljon aikaa ja opettaa lapset syömään terveellisesti.

Musta olis ihanaa jos M söis samaa ruokaa kuin me. Olis myös ihan mahtavaa jos tässä olis kyse siitä ettei me olla opetettu sitä syömään. M söi jopa silliä vuoden vanhana, ja keittoja ja rosollia ja lohta ja makaronilaatikkoa. Nyt se on viis ja se on viimeisen kahden päivän aikana syönyt kaksi proteiinijuomaa, kolme tai neljä makaronia (ei lautasellista, vaan makaronia), 1cm porkkanaa, ½ donitsia, jugurtin, kolme lusikallista puuroa. O elää hedelmillä ja kasviksilla. K ei syö hedelmiä, saati kasviksia... satunnaisia viinirypäleitä tai mansikoita en laske.

2. Muista pitää tiukkaan kiinni säännöllisestä ateriarytmistä, se auttaa pitämään verensokerin ja näläntunteen kurissa.

Meillä ON säännöllinen ateriarytmi aina silloin kun siihen on mahdollisuus. Valitettavasti on myös päiviä, joina ehdin syömään aamiaisen ja päivällisen. Näläntunne muuten katoaa jossakin välissä, kun on tarpeeksi nälkä.

3. Vältä valmisruokia, vaikka kiire olisi kova. Esimerkiksi kasvis-juustomunakas on nopea ja terveellinen. Monissa valmisruoissa on piilorasvaa ja suolaa, ja niiden ravintoarvo voi olla heikko.

Meillä syödään harvemmin valmisruokia. Oon samaa mieltä siitä että se on noin keskimäärin ihmisravinnoksi kelpaamatonta.

4. Kun lähdette kodin ulkopuolelle, muistakaa ottaa eväät mukaan. Kannattaa suosia täysjyvää ja kasviksia.

Meillä ON eväät. M ei syö mitään ja K ei syö mitään mikä näyttää siltä että se on liian tuoretta ja raakaa.

5. Jos syö usein ulkona, pitää miettiä tarkasti mitä tilaa. Esimerkiksi täytetty uuniperuna kuulostaa terveelliseltä, mutta on todellisuudessa melkoinen kaloripommi.

Mun päässä asuu edelleen kalorilaskuri. Yritän olla käyttämättä sitä ja jos mun tekee mieli uuniperunaa, syön uuniperunaa.

6. Välillä voi käydä myös hampurilaisravintolassa, niissäkin on tarjolla terveellisiä vaihtoehtoja: salaatteja ja vihanneksia.

Jos menen hampurilaisravintolaan, syön hampurilaisen. Kiitos vaan! Meidän lapset ei edes tiedä mikä se kaks keltaista kaarta vierekkäin on, eikä ne oo edes kysyneet. Mitä pidemmälle voin lykätä näitä roskaruokaketjuja, sitä parempi. Itse oon sellaisessa syönyt... en muista koska.

7. Ruokaa kannattaa valmistaa aina mahdollisimman iso satsi kerralla. Annokset kannattaa pakastaa annoksittain. Ne on helppo ottaa kylmästä ja lämmittää kiireisenä päivänä.

Keitän keskimäärin kahdesta kolmeen kertaan viikossa ruokaa aikuisille. Muuten me syödään sitäsamaa.

8. Kaikki ruoka voi maistua herkulliselta, jos sen vain osaa valmistaa oikealla tavalla. Avaintekijänä ovat laadukkaat raaka-aineet. Maistuvaa murkinaa saa valmistettua myös ilman suolaa ja kermaa.

Niin saa. Tai siis, ei ilman suolaa.

9. Tavallisesta perusruoasta saa pienillä viilauksilla entistä terveellisempää. Kerman voi yleensä korvata tomaattikastikkeella ja sika-nauta-jauhelihan kalkkunalla. Jauhelihan voi toisaalta jatkaa myös esimerkiksi pieneksi pilkotuilla herkkusienillä.

Jos kerman korvaa perusruuassa tomaattikastikkeella onko se enää sama asia? Ai niin, L ei syö tomaattikastiketta.

10. Mieti mitä juot? Tavallisessa mustassa kahvissa ei ole juuri kaloreita, mutta esimerkiksi lattessa niitä on noin 300 kcal.

Juon maitokahvia. Siis kahvia johon lorautan joukkoon maitoa. 

11. Kesä tulee ja jäätelönhimo iskee. Kermajäätelössä on noin kolminkertainen määrä kaloreita kuin rasvattomassa jugurttijäätelössä.

Sen kerran kun syön jäätelöä, syön kiitos ihan tavallista jäätelöä. Kevyttuotteiden harha on se että niitä voi muka syödä enemmän. Usein kevyttuotteissa rasva korvataan sokerilla tai sokeri rasvalla. Voidaan myös käyttää kaikenlaisia enemmän tai vähemmän kyseenalaisia täyteaineita.

Loppukaneettina totean etten varmasti kuulunut edes kohderyhmään. En vaikka kolmen pienen lapsen äiti olenkin. 

 • Tiedän ravitsemuksesta varmaan enemmän kuin ihmisen on keskimäärin hyvä tietää.
 • Liikunta ei oo mun vahvinta osaamisaluetta, olen aina ollut sohvaperuna - paitsi silloin anoreksia aikana tuli käytyä vähän turhan monessa jumpassa ja juostua liikaa portaita. Musta on kivaa olla sohvaperuna ja toisaalta olen huomannut että mulla on tässä arjenkaaoksessa kertynyt ihan ookoo kunto, verrattuna moneen muuhun.
 • Psyykkinen hyvinvointi syntyy joo osin kahdesta edellämainitusta, mutta oon siltä sitä mieltä että sille olis voinut suoda myös ne omat bulletpointtinsa. Tosiasia kun on myös se, että huippukunnossa ja oikein ravittuna voi edelleen voida hyvinkin huonosti.
8 kommenttia:

 1. Ihanaa että joku muukin on samaa mieltä näistä äitien terveysliikunnasta;) yhden sun mielipiteeseen että kummallakaan jutussa mainituista henkilöistä tuskin on erityislasta tai ainakaan ADHD piirteistä 5 v. autistia jota ei voi jättää vieraan ihmisen hoitoon koska lapsi on silloin kauhusta kankeana ja noin muuten ei usko mitään kieltoja, kehotuksia tai pyyntöjä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) MUn suhtautuminen näihin on varmaankin kyseenalainen, mutta nää jutut nyt vaan ärsyttää mua aivan tolkuttomasti LOL Hyvä äiti kun jumpaa telkun eessä lapsen kanssa...

   Poista
 2. Hmmm.. Ihminen ehtii, jos tahtoo. Olen itse kehitysvammaisen lapsen työssäkäyvä äiti, ja puoliso tekee reissutyötä, joten kuntoiluhetkeni suunnittelen etukäteen. Äitien ylipaino on kyllä kasvava ongelma Suomessa (ja varmasti USA:sakin), joten kyllä asiasta on syytä puhua. En kyllä ole kaikista asioista samaa mieltä, punttisalia parempi vaihtoehto on lenkkipolku ja metsä, enkä sitäkään ymmärrä että miten latessa on 300 kcal...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ihminen ehtii jos vaan tahtoo ja mä en tosissaan taida tahtoa tarpeeksi. Lenkkipolulla voin ihan hyvin käydä silloin kun on valosaa, pimeään ja hämärtyvään metsään täällä ei oo asiaa. Viimeksi toissapäivänä naapuri oli nähnyt karhun aamukahdeksan aikoihin.

   Kuka hoitaa sinun lastasi kun käyt kuntoilemassa? Meillä L saa työsuhde etuna 100 lastenhoitotuntia vuodessa, hintaan $10/tunti. Ne menee meillä käytännössä erilaisten lääkärikäyntien, lasten terapioitten ja erilaisten arviointikäyntien junailemiseen. Itse voin palkata lastenhoitajan tarvittaessa $16-25/tunti. Lastenhoitajilla on yleensä se neljän tunnin minimi eli yksi kerta maksaa työnantajan kautta $40 ja yksityisesti $64-100. Mun halu jumpata ei ole näin suuri.

   Ihmisten ylipaino noin ihan yleisesti on kasvava ongelma ja äidit kai noin pääasiallisesti on myös ihmisiä?

   Mitä siihen latteen tulee, niin se 300kcal on valitettavasti ihan totta ja latte kannattaa monesti jättää juomatta, ainakin jos sen juo vaan kahvina eikä ekstraherkkuna. Latteen tulee espressoa ja maitoa. Useimmat kahvilat käyttää täällä joko 2% tai täysmaitoa.

   Poista
  2. Mies vahtii lasta, kun käyn juoksemassa. Mutta juokseminen on kyllä optimaalinen ratkaisu niin ajan käytön kuin rahankin kannalta. Lenkki 30-60 min, suoraan kotiovelta ja suihku 10 minsaa. Eikä maksa muuta kun yhdet lenkkarit per vuosi. Salilla käynti tai ratsastustunti veisi vähintään 2 tuntia per kerta, ja sen löytyminen olisi paljon vaikeampaa. Mies taas kuntoilee päivällä (iltavuoropäivinään), joten tämä on toiminut aika mukavasti. Mutta sitten on mentävä, kun se slotti on, vaikka sataisi tai ei huvittaisi ;)

   Äidit on toki ihmisiä, mutta äidit ovat mallina myös lapsilleen ja siirtävät huonot kuntoilu- ja ruokailutottumukset lapsilleenkin, joten sikäli ymmärrän että asiasta keskustellaan.

   Tuosta latesta vielä, omasta mielestäni maito pitää hyvin näläntunteen loitolla ja oli pakko katsoa cappuccinoa tehdessäni maitopurkin kyljestä kalorimäärä, 46 kcal per 100 g (luomu kevytmaito), eli alle 100 kcal per annos. Ehkä tuo maidon vaahdottaminen onkin vaivan arvoista, vaikka välillä höyryputken putsaamista kiroankin...

   Poista
  3. Mäkin juoksen, silloin kun illat on valoisia ja jaksan-viitsin-kykenen :)

   Poista
 3. Mie oon viimein tämän vuoden alussa aloittanut (tän viimeisen raskauden jälkeisen) urheilun ja jäin siihen taas totaalisesti koukkuun. Mie sen puoli vuotta lykkäsin sitä aloitusta ko ajattelin, että meidän arki on muutenki kiireistä ja keksin jos minkälaisia selityksiä ja syitä... Nyt oon parhaillaan käynyt 8-9jumppatunnilla/vk ja saan siitä aivan älyttömästi lisäenergiaa tähän hetkiseen arkeen. Ja oon niin mahtavaa, ko peilistäkin alkaa pikkuhiljaa kurkistaa tutun näköinen ihminen :).
  Mutta meidän muksuilla ei oo normaalia uhmaikää/tahtoikää kummempaa, meidän salin/kuntokeskuksen jäsenille on ilmainen lapsiparkki (alkaen 3-vuotiasta,joten E ei sinne vielä pääse) ja minun mies on kertakaikkisen upeasti pystynyt järjestään työnsä niin että mie pääsen aina halutessani illasta jumppaan(aikaisintaan klo17 lähten). Ja bonuksena vielä voin ainaki joskus käyttää anopin ilmaista lapsenhoitopalvelua myös näihin omiin urheiluharrastuksiin. Eli onhan mulla vähän erilaiset lähtökohdat tähän urheilemiseen mutta mie oon ehdottomasti sitä mieltä urheilusta saa älyttömän paljon voimaa ja energiaa jaksaa tätä välillä aika raskastakin arkea.

  Meillä ei oo kahvikonetta ja oon nyt tullut vähän laiskaksi ja en oo jaksanut tehä itte latteja joten oon ostanu tuommoista nescafe latteMacchiato-annospss ja niissä väitetään että yhdessä kupissa on vain 78kcal. Oikein tyytyväisenä oon sen juonut ja tuonut sitte jäätelöllä vähän lisäkaloreita siihen ;).

  Ihanaa kesää koko teidän poppoolle Yksis!
  Sekasepostuksin muruset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sä tarttetkin niitä lisäkaloreita ;) Ja ihanaa jos löydät vielä aikaa jumpatakin!!!!!! - oikeesti!

   Poista