torstai 23. toukokuuta 2013

siitä rakkaudesta ja logiikasta


Rakkautta ja logiikkaa, vai rakkauden logiikka... onko rakkaudella ylipäätään mitään logiikka tai logiikassa rakkautta? Mä päätin käydä sen kurssin loppuun, yleisestä mielenkiinnosta ja toisaalta, onhan se maksettu. Toistaiseksi kallistuisin siihen että vaikka logiikasta ei välttämättä puutukaan rakkaus, niin lämpö siitä puuttuu, tai ehkä se puuttuu vaan meidän kurssin vetäjästä ja niistä videopätkistä joissa hykerrellään sille kuinka vanhemmat pääsee antamaan takaisin lapsilleen.

Paljon siinä on hyvää, asioita jotka sopii meidän perheeseen ja meidän lapsiin ja meidän tapaan. Sit on se toinen puoli. Se, joka saa sen systeemin tuntumaan mun mielestä aika rakkaudettomalta ja sen empatian siinä vähintäänkin keinotekoiselta.

Vanhempi joka ei suutu on jotenkin pelottava, tai siis suuttuu mutta silleen hiljaisesti. Musta se nyt vaan on turvallisempaa et välillä räiskyy ja roihahdetaan ja sit pyydetään anteeks ja asetutaan. Eihän tuolla maailmassakaan kaikki pidä aina vaan kasvoja peruslukemilla, tuli vastaan mitä vaan... ja sit se lapsen manipuloiminen, tai siis mun korviin se nyt vaan kuulostaa siltä, ja se ettei lapsella ole oikeutta negatiivisiin tunteisiin, uhmaan ja vihaan. Ettei lapsi saa sanoa vanhemmalleen pahasti ilman rangaistusta ja... oikeesti, eiks oo vähän pelottavaa?  Kyllä mun pitää aikuisena mun mielestä pystyä käsittelemään myös lapsen reaktiot, tunteet ja vihakin. Missä sitten saa, jos ei kotona? Mä en saanut, se näkyy.

Kuunnellaan siis varauksin ja otetaan käytäntöön sopivin osin. Jatkuu ensi viikolla...


2 kommenttia:

  1. Oletko tutustunut Positive Discipline-kasvatusmenetelmaan? Siina on jotain samoja elementteja kuin Love and Logicissa, mutta se sukeltaa pintaa syvemmalle. Perustana on vanhemman ja lapsen valinen molemmin puoleinen kunnioitus ja tasavertainen ihmisarvo. Vanhemmalla on kuitenkin ohjat kasissa. Lapsen ohjaaminen tapahtuu lujasti mutta lempeasti. Virheet ja mokat eivat ole maailman loppu, niista voi aina oppia jotain. Olen nyt istunut pari kurssia ja lukenut vinon pinon kirjallisuutta aiheesta.
    Taa aidon empatian puute on aina minuakin vaivannut Love and Logic-menetelmassa, vaikka siina paljon kayttokelpoista onkin.
    Meidan YMCA;lla menee peruskurssia muutaman kuukauden valein. Erityisesti teineille suunnatun kurssin kavin Seattlessa asti, mutta se aika ja raha olivat paras sijoitus pitkiin aikoihin.

    VastaaPoista

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.