maanantai 29. heinäkuuta 2013

gluteiiniton maidoton luomu

Näkemättä sitä dokumenttia josta kovasti puhutaan monellakin foorumilla sanon sanasen aiheesta. Jos olen oikein ymmärtänyt puhutaan dokumentissa siitä miten länsimainen ravinto on ravintoköyhää ja siirtymällä luomuruokaan, välttämällä vehnän gluteiinia ja ylikäsiteltyjä maitotuotteita voidaan autismin oireita helpottaa. Samoin liiallinen antibioottien syöminen muuttaa suolistoflooraa ja pahentaa neurologisia oireita.

Täällä Yhdysvaltain länsirannikolla on gluteiiniton maidoton ruokavalio ollut muodissa jo muutaman vuoden. Nyt en puhu neurologisten häiriöiden hoidosta, vaan ihan yleensä. On ”muodikasta” olla syömättä vehnää ja käyttämättä maitotuotteita. Osa on vaihtanut raakamaitoon, osa käyttää soija-riisi-mantelipohjaisia maitoja. Mekin käytiin läpi vaihe, jossa vaihdettiin maidot mantelipohjaisiin vastineisiin. Lopulta palattiin homogenoimattoman maidon kautta takaisin tavalliseen luomumaitoon.  

Autismipiireissä melkein jokainen tuttavaperhe on käynyt läpi vaiheen jossa maidot ja vehnät on jätetty pois ja vain yhtä tuttavaperhettä lukuunottamatta kaikki ovat palanneet takaisin ns. normaaliruokavalioon. Tässä yhdessä perheessä on kaksi autistista lasta, toinen lapsista saa helpotusta oireisiinsa tästä ruokavaliosta.

Ne jotka on seurailleet pidempään tietää et mä oon vähän – tai aika paljonkin – ruokanatsi. Me syödään luomuruokaa, emme  syö makeisia tai leivonnaisia joissa on väriaineita, glukoosifruktoosisiirappia tai transrasvoja. Vältämme myös lisäaineita. Uskaltaisin siis väittää, että nykypäivän mittapuulla perheen ruoka on puhdasta ja ainakin kohtuullisen ravintorikasta.

M on saanut elämänsä ekan antibioottikuurin vähän alle kolmevuotiaana. Toisen nelivuotiaana ja kolmannen siihen lonkkaansa. Neurologinen oireilu alkoi syntymästä. Raskauden aikana en syönyt antibiootteja mihinkään. M:lla ei myöskään ole suolisto-ongelmia, vaan vatsa on aina toiminut normaalisti.


Onko dokumentin väitteissä perää vai ei? En osaa sanoa. Katsoessani omaa lastani, omaa perhettäni ja perimääni, väittäisin että autismi on ainakin jollakin tasolla perinnöllistä. Jos ruokavaliohoidosta on apua, kannattaa ruokavaliota muutta. En tiedä miten M oireilisi jos me söisimme tehotuotettua ruokaa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.