maanantai 15. heinäkuuta 2013

eka päivä leirillä

06:00 herään herätyskellon/puhelimen tärinään, hiivin kylppäriin suihkuun ja pukemaan

06:30 laitan lapsille ja itselleni eväitä ja kuulen pienten varpaitten tepsutusta yläkerrasta, meidän aamuvirkku K on pystyssä ja liittyy seuraan. Siirryn laittamaan aamiaista pojille.

06:45 O liittyy unisena seuraan ja istuu suoraan aamupalapöytään syömään hilloleipiään ja jogurttiaan, pyytää myös mangoa, joten tarjoan sille sitäkin. Poikien syödessä siirrän autoon kolme reppua sisältöineen – pojilla vaihtovaatekerta ja M:lla kesäkoulueväät – oman pohjattoman kassini ja uimakamat lounaseväineen pojille.

07:04 pojat pukee ja siirtyy katsomaan telkkaa mun juodessa pikaisen aamukahvin.

07:25 L ja M valuu alas. M liittyy telkkaria katsovien jannujen seuraan ja tyrkkään sille aamupirtelön käteen.

07:40 M päättää lähteä meidän mukaan sen sijaan et L tois sen kirkolle vasta leirin alkaessa ja saa pistää hösseliksi ollakseen valmiina lähtemään; vessaan, hampaidenpesu, vaatteet, hiukset...

07:50 ollaan kaikki autossa ja lähdetään kohti ekaa leiripäivää08:06 astellaan kirkon aulaan ihan hoomoilasena. Etsin ekaks lasten luokkahuoneet ja jätän niitten kamat sinne ja kirjoitan niille nimilaput. Briiffaan nopeesti M:n pääopen ja kerroin lyhyt version meidän prinsessasta, painottaen et kaikki menee varmasti ihan tosi, tosi putkeen niin kauan kun kukaan ei koske siihen. Poikien luokassa ei vielä oo ketään, joten jatkan matkaa omaan luokkaani.

08:15 olen omassa luokassani. Oon hillittömän helpottunut kun kuulen et meidän pääope on alaasteen jumppaope, loistoa, se osaa varmasti hallinnoida tätä kuusivuotiaitten laumaa. Lähden laumani kanssa metsästämään kahvia.

8:18 löydän kahvin ja elämä on taas vähän enemmän kasassa

8:22 olen takaisin meidän ”Aatelisten” luokassa ja autan päivän valmistelussa. Lajittelen t-paidat koon mukaan, kirjoitan nimiä askartelupussukoihin ja etsin tyhjiä lupalappusia.

8:50 lähden omieni kanssa ekaks pissapaussille ja sit jakelemaan ne luokkiin. M:n ”Leijona”-ryhmässä kerron toisellekin täyspäisenoloiselle aikuiselle M:n systeemeistä. Vien pojat M:n edelliselle pyhäkouluopelle ”Ritareihin” ja selitän sille K:n käyttöohjeet. O vähän empii luokkaan jäämistä, mutta jää kuitenkin ilman surua. Ehkä sitä vaivas se sama kuin M:aa, väärä luokkahuone. M:lle oli nimittäin melkoinen kynnyskysymys olla jannujen pyhäkoululuokassa, huolimatta siitä että kaikki muut lapset oli ihan saman ikäisiä kuin M itse.

9:03 olen takaisin omassaluokassa ja autan lasten vastaanottamisessa. Eka leiripäivä on ymmärrettävästi kaaosta. Tunnen ryhmän lapsista/lasten vanhemmista tasan viisi. Jaetaan t-paitoja, kirjoitetaan nimilappuja, yksi itkee ja tarttee lohduttajaa, toisella on epipen ja kolmannella keliakia. Kaikilta pitää saada ne leirilupalaput allekirjoitettuna ja yrittää samalla painaa mieleen minkänäköinen tyyppi ne toi paikalle.

9:15 alkaa varsinaiset leiriaktiviteeti ja seuraavat tunnit on tanssia ja laulua Glee-tyyliin, pomppulinnoja pihalla, raamatuntarinoita, teatteriesityksiä, askartelua, välipalataukoja... kolmen tunnin aikana me siirrytään auditorioon, pihalle, luokkaan, raamattuluokkaan, ruokailutilaan, luokkaan, saliin. On uskomatonta ettei me kadotettu yhtään lasta. Opettajia meitä oli tällä ryhmällä yhteensä neljä.

12:00 haen omat lapset omista luokista ja palaan vielä alakertaan, jotta pääope saa haettua oman jälkikasvunsa. Mun lauma oli pärjännyt loistavasti. Yhteissysteemeissä – ne Gleet – M tosin huuteli mulle jatkuvasti paikaltaan poikien tyytyessä vilkuttelemaan.

12:15 ollaan matkalla autolle ja ostan ohimennessäni tämän vuoden leirilevyn.

12:22 käynnistän auton, lykkään levyn soittimeen ja me lauletaan ja tanssitaan matka Klinikalle.

12:42 saan puolipakolla M:n syömään kolmanneksen proteiinipatukastaan kolmanneksen. Tiedän et se on leirillä saanut muutaman keksin ja hedelmäsnacksin.

13:03 M lähtee kesäkouluun ja me poikien kanssa autolle.

13:19 pysäköin auton puistoon. Matkalla ollaan laulettu ”linnalaulua” K:n pyynnöstä.

13:25 me istutaan syömässä eväitä puistossa ja siitä siirrytään uikkareiden vaihtoon ja leikkimään vesisuihkuihin ja kiipeilytelineille.

14:03 K haluaa – no, kakalle tietysti. Vessat on tukossa ja paimennan jannut autolle ja kaivan autosta potan. Siinä se K sit kakkaa pottaan keskellä parkkista. Samaan syssyyn vaihdan sen takaisin shortseihin ja me palataan lopulta potan tyhjennyksen ja pesun kautta kiipeilytelineille.


tää mies ei vuosi sitten kiivennyt edes tavallisia portaita...


14:28 paimennan pojat takaisin autolle. Vaihdan O:n uikkarit shortseihin ja paitaan, pakkaan kummankin paikalleen ja palaan Klinikalle. Klinikan aulassa tarjoilen niille vielä välipalaa ja passitan molemmat pissalle ennen terapioita. K menee toimintaterapiaan ja O fyssarille. Käyn hakemassa toisen poikien istuimista autosta ja ojennan sen tiskin ylitse respalle.

14:55 M tulee kesäkoulustaan ja open kehuessa oppilas itse valittaa olleensa väsynyt ja vaisu. Mä tiedän et sillä on pakko olla nälkä, tai ainakin verensokeri on alhaalla ja onhan se eka leiripäivä varmasti ollut aika rankka.

15:03 jaan pojat omille terapeuteilleen, kerron kuulumiset ja lähden M:n kanssa autolle. Tässä vaiheessa väsynyt M itkee ja valittaa ettei tänään oo saanut päättää mitään itse.

15:37 kurvaan omaan pihaan. Me pestään M:n kanssa kädet ja keitän itselleni kahvin. M haluaa pelata ja niinpä me pelataan ekaks Dominoa ja sit Monopolia ja lopulta ryhsytään yhdessä tekemään M:n kesäläksyjä ja värittämään värityskuvia.

16:44 L ja jannut kurvaa autotalliin. M on saanut mun jakamattoman huomion ja me ollaan tehty just mitä se haluaa. K astuu sisään ovesta ja ilmoitta et sillä on kiljuva nälkä. Ohjaan ne käsienpesun kautta leikkimään ja siirryn hellapoliisiksi... mac&cheese, viinirypäleitä, porkkanoita omasta maasta, kirsikkatomaatteja, leipää ja tuorejuustoa.

17:14 ruoka on tarjoiltu ja suurimmin osin myös syöty. M on ottanut ne lakisääteiset kolme suupalaa kaikesta ja lauma siirtyy tikkareiden kanssa telkkarin eteen.

17:30 mä koen tehneeni äitityöpäiväni menestyksekkäästi ja kaadan itselleni lasillisen viiniä.
18:52 kai noi pojat pitäis kohta paimentaa nukkumaan. M valittaa et sillä oon nälkä. Kohta se saa iltapalaa. Sillä on tapana säästää ja syödä koko päivän eväät iltapalalla. Mä en oikeesti tiedä mitä tälle asialle pitäis tehdä, vai pitäskö tehdä yhtään mitään. Tällä hetkellä M saa varmasti ainakin 70% päivän energiastaan iltapalalla. Mä lähinnä oon tyytyväinen jokaisesta suupalasta, kellonajasta viis. 

TänäänKIN oli hyvä päivä! Meillä kaikilla oli kivaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokeillaan miten tää kommentointi sujuu näin... Kerro mitä mietit. Jos et halua rekisteröityä, olet tervetullut laittamaan mulle sähköpostia tahdonasiat@gmail.com, tai kommentoimaan Facebookin kautta.